Ι.Μ. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ: Για το νόημα της ελευθερίας ομίλησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμέων στον πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Αγ. Ευσταθίου στα Κουμπουριανά Αμφικλείας, όπου συλλειτούργησε με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομο..
Χαρακτηριστικά ο κ. Συμεών ανέφερε:
«Η Αγία μας Εκκλησία σήμερα, Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, μέσα από τον Ευαγγελιστή Μάρκο, θέλει να μας θυμίσει για μία ακόμη φορά την πλέον κεντρική, κατευθυντήρια πρόταση ζωής, την οποία απευθύνει ο Χριστός στους μαθητές Του, στους ανθρώπους της εποχής Του, αλλά και στον άνθρωπο κάθε εποχής. Μία πρόταση ζωής, η οποία έχει ως πυρήνα της, την ελευθερία. «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι». (Μάρκ. 8, 34 – 9, 1).
Όποιος θέλει να με ακολουθήσει, όποιος θέλει να γίνει μαθητής μου, όποιος θέλει να ζήσει με τον τρόπο που έχω εγώ να προτείνω, να απαρνηθεί τον εαυτό του, να σηκώσει το σταυρό του και να με ακολουθήσει με τη θέλησή του, με την ελευθερία του, ελεύθερα και συνειδητά, εκούσια και θεληματικά.
Και ασφαλώς η πρώτη ανάγνωση, η πιο ευχερής και ευκρινής αυτής της πρότασης ζωής, είναι ότι δεν μπορεί κανείς να γίνει μαθητής του Χριστού, να είναι χριστιανός, εάν δεν το θέλει. Δεν μπορεί κανείς να γίνει χριστιανός με την βία. Δεν μπορεί κανείς να γίνει μαθητής του Χριστού μέσα από την ανελευθερία. Δεν μπορεί κανείς να γίνει μαθητής του Χριστού μέσα από καμία ψυχολογική πίεση ή απειλή ή οποιαδήποτε άλλη μορφή καταπίεσης.
Τι ωραία που ο Ιερός Χρυσόστομος, τόσο περιεκτικά αποτυπώνει αυτήν την θεμελιώδη αρχή της ζωής, με μία πάρα πολύ όμορφη φράση τόσο σημαντική για την καθημερινότητά της ζωής μας: «τίποτε καλό δεν γίνεται με τη βία», λέει ο Ιερός Χρυσόστομος. Τίποτα καλό δεν μπορεί να γίνει με τον αυταρχισμό. Τίποτα καλό δεν μπορεί να γίνει με την εξουσία. Τίποτα καλό δεν μπορεί να γίνει με την ισχύ και τη δύναμη . Τίποτα καλό δεν μπορεί να γίνει, αν οι άνθρωποι δεν το θέλουμε, αν πραγματικά η καρδιά μας δεν το πιστεύει, αν πραγματικά δεν το αγαπάμε. Τίποτα όμορφο δεν μπορεί να στηθεί στη ζωή μας, εάν δεν μετέχει η βούληση μας και η θέλησή μας.
Όμως αυτή η φράση του Κυρίου μας κρύβει και ένα βαθύτερο νόημα. Μας δίνει το νόημα τελικά της πραγματικής ελευθερίας, διότι υπάρχουν άνθρωποι που ταυτίζουν την ελευθερία με την ασυδοσία. Ταυτίζουν την ελευθερία με την πλεονεξία. Ταυτίζουν την ελευθερία σε επίπεδο αγοράς με την κερδοφορία. Ταυτίζουν την ελευθερία σε επίπεδο σχέσεων με την ισχύ και τη δύναμη. Ταυτίζουν την ελευθερία με την ατομική ανάπτυξη και την ατομική πρόοδο. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ως ελευθερία, να μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, να μπορείς να έχεις ό,τι θέλεις, να μπορείς να χειρίζεσαι τον άλλον όπως θέλεις, να μπορείς να είσαι ένας Θεός και να μην υπάρχει κανένας άλλος θεός γύρω σου, που να μπορεί να σου φέρει αντίρρηση και να αμφισβητήσει την θεότητά σου.
Όμως ο Χριστός έρχεται και μας αποκαλύπτει, ότι εκεί δεν βρίσκεται η ελευθερία. Δεν βρίσκεται η ελευθερία στον άκρατο ατομικισμό, στην άκρατη φιλαυτία, δεν βρίσκεται η ελευθερία στην ακόρεστη ατομοκρατία, δεν βρίσκεται εκεί η ελευθερία. Η ελευθερία δεν βρίσκεται στο τι παίρνεις. Η ελευθερία δεν βρίσκεται στο τι εισπράττεις. Η ελευθερία δεν βρίσκεται στο τι εξουσία συγκεντρώνεις πάνω σου, στο τι θαυμασμό ή έπαινο από τους ανθρώπους. Η αληθινή ελευθερία βρίσκεται, όταν ο άνθρωπος θελήσει θεληματικά και εκούσια να ακολουθήσει την οδό της θυσίας. Η αληθινή ελευθερία είναι η θυσία. Η αληθινή ελευθερία είναι ο Σταυρός του Χριστού. Η αληθινή ελευθερία δεν είναι η εγωκεντρική αγάπη. Αληθινή ελευθερία είναι η Σταυρωμένη αγάπη. Αληθινή ελευθερία είναι δηλαδή, να θυσιάζεσαι για τον άλλον. Αληθινή ελευθερία είναι να προσφέρεις τον εαυτό σου στον άλλον. Αληθινή ελευθερία είναι να τιμάς την εμπιστοσύνη του άλλου, να διακονήσεις το Μυστήριο της εμπιστοσύνης και της εχεμύθειας. Αληθινή ελευθερία είναι να προσφέρεις, να μοιράζεσαι τη χαρά σου με τον άλλον και να παίρνεις τη λύπη του, να την κάνεις δική σου λύπη και τη δυσκολία του και τη θλίψη του, δική σου δυσκολία και δική σου θλίψη.
Αληθινή ελευθερία είναι το ακριβώς αντίστροφο και ανάποδο από αυτό που διακηρύττει η εποχή, η οποία έρχεται και σου λέει: «ελεύθερος είσαι όταν κάνεις ό,τι θέλεις». Ο Σταυρός του Χριστού έρχεται και σου λέει: «ελεύθερος είσαι όταν δίνεις τη δυνατότητα στον άλλον να μπορέσει να αναπτυχθεί κοντά σου, να τον κατανοήσεις, να τον καταλάβεις, να του δώσεις χώρο στην ύπαρξή σου». Αληθινή ελευθερία δεν είναι, να εκμηδενίσω τον άλλον. Αληθινή ελευθερία δεν είναι, να εξαφανίσω τον άλλον. Αληθινή ελευθερία είναι να εμφανίσω τον άλλον στη ζωή μου, να του δώσω χώρο στην καρδιά μου, να του δώσω χώρο στην ύπαρξή μου. Αληθινή ελευθερία είναι, να μπορέσω να υπερβώ τις ανασφάλειές μου, τα στερεότυπα μου. Αληθινή ελευθερία είναι, να μπορέσω να ξεπεράσω τον εαυτό μου. Αληθινή ελευθερία είναι να μπορέσω να αφεθώ στο μυστήριο της ταπείνωσης και κυρίως να αφεθώ στο μυστήριο αυτό, που δεν μπορώ να καταλάβω, αυτό που δεν μπορώ να εξηγήσω, αυτό που δεν μπορώ να αποτυπώσω με την ορθή τετράγωνη λογική μου, αλλά πού ξέρω βαθειά μέσα μου, ότι αυτό είναι που θέλει ο Θεός από μένα στη ζωή μου. Αληθινή ελευθερία είναι, να αφήσω τον Θεό να μιλάει στη ζωή μου και αληθινή ελευθερία είναι να αφήνομαι στο θέλημα Του, να παραδίδομαι στην αγάπη Του, έστω κι αν πολλές φορές δεν μπορώ να την κατανοήσω, δεν μπορώ να την καταλάβω, δεν μπορώ να τη συλλάβω, δεν μπορώ να τη χωρέσω μέσα στα περιορισμένα όρια της δικής μου λογικής.
Έρχεται ο Σταυρός του Χριστού, αδερφοί μου, να μας δώσει πραγματικό νόημα ζωής. Να μας κάνει να νιώσουμε πραγματικά ελεύθερους, σαν αυτούς που θυσιάζονται για αξίες, ιδανικά, σαν τους Αγίους της Εκκλησίας μας, σαν τον Άγιο Ευστάθιο, που η πραγματική του ελευθερία ήταν αυτό που στα μάτια των ανθρώπων έμοιαζε ως ήττα και ως αδυναμία. Η πραγματική του ελευθερία ήταν ότι θυσιάστηκε για την αγάπη του Χριστού. Η πραγματική ελευθερία ακόμη και των ηρώων της πατρίδος, μιας και βρισκόμαστε σε έναν τόπο βαθύτατα ηρωικό και ιστορικό, δεν είναι ότι νίκησαν τον εχθρό και τον κατατρόπωσαν με ισχύ και δύναμη αλλά ότι θυσιάστηκαν για την αγάπη των πολλών. Είναι ότι υπέγραψαν τη λέξη ελευθερία με το αίμα της καρδιάς τους και με το αίμα της ψυχής τους. Αυτή είναι η αληθινή ελευθερία: να μην σε εγκλωβίζει ούτε η ίδια η ζωή και να μη σε φοβίζει ούτε ο ίδιος ο θάνατος. Αληθινή ελευθερία είναι να μπορείς να ζεις αγαπώντας. Αληθινή ελευθερία είναι, να μπορείς να χαρίζεις την καρδιά σου, στις καρδιές των αδελφών σου».
Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο παρέστησαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θέμης Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
Τους ιερούς ύμνους απέδωσε χορός Ιεροψαλτών, υπό την Διεύθυνση του Καθηγητού Μουσικής του νεοσύστατου Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως και Πρωτοψάλτου κ. Ευθυμίου Τσούμα.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ