Ι.Μ. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ: Στην παραθαλάσσια Λοκρίδα και στην ορεινή Δυτική Φθιώτιδα βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος το διήμερο 22 και 23 Αυγούστου 2022 για την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα εννιάμερα της Παναγίας, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ναό της Παναγίας της Ευλογιάς, στο Λογγό Λοκρίδος, ο οποίος ευρίσκεται μέσα σε ένα κατάφυτο δάσος στην όμορφη Λοκρίδα, πλησίον της πόλεως του Αγίου Κωνσταντίνου και αποτελεί έναν τόπο αγιασμού και θαυμάτων.
Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έψαλλε ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στο ιστορικό της ευρέσεως της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ευλογιάς, το οποίο συνέγραψε ο Δρ. Θεολογίας κ. Μιχαήλ Παναγιώτου, Ταμίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, υιός κατά σάρκα του μακαριστού Εφημερίου του χωριού Λογγός π. Χρήστου Παναγιώτου, ο οποίος και εργάσθηκε αόκνως για την ανάδειξη και αποκατάσταση του Ιερού αυτού Ναού.
Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι οι Θαυματουργές Εικόνες της Παναγίας ανά τον κόσμο «αποτελούν τεράστια Ευλογία για όλους μας».
Χαρακτηριστικά σημείωσε:
« Ευρισκόμενος κανείς εδώ σε αυτόν τον τόπο, όπου η ίδια η Παναγιά υπέδειξε και φανέρωσε την Ιερά της Εικόνα, μπορούμε να καταλάβουμε ότι όντως ο τόπος είναι Ευλογία και Ευλογιά. Ευρισκόμενος κανείς εδώ καταλαβαίνει την δύναμη της Ευλογίας της Παναγίας.
Εδώ η Παναγία η Ευλογιά αποκαλύφθηκε σε μία απλή και ταπεινή ψυχή και η Παναγία μας επέλεξε αυτή την ταπεινή ψυχή για να δείξει σε όλους μας ότι κανείς άνθρωπος δεν είναι ασήμαντος. Αυτός εδώ ο τόπος είναι πραγματικά μια Ευλογία, περιβαλλοντική, μια όαση πνευματική.
Είναι μία πρόκληση να παρακαλέσουμε την Παναγία, αν πραγματικά την αγαπούμε, να παρακαλέσουμε την Παναγία να ολοκληρώθει η Ευλογία της σε όλους μας, να βρεθεί μια ακόμη ταπεινή ψυχή και να της αποκαλύψει η Παναγία, που βρίσκεται η Εικόνα της, η οποία έχει χαθεί».
Ανήμερα της αποδόσεως της Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανηφόρισε για μια ακόμη φορά στα υψηλά βουνά της Δυτικής Φθιώτιδος και ιερούργησε στο ακριτικό όμορφο χωριό Μάρμαρα του Δήμου Μακρακώμης και στον ιστορικό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο υπερευλογημένο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου τόνισε την ταπεινότητα και την σεμνότητα της Παναγίας.
«Η δική μας η ζωή απέχει από την ζωή της Παναγίας όσο απέχει το σκοτάδι από το Φως, η νύχτα από τον ήλιο. Να προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε την Παναγία μας στις αρετές και κυρίως στην ταπείνωση και στην σεμνότητα Της, αρετές οι οποίες την κατέστησαν Μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και Μητέρα του κόσμου.
Η ζωή της Παναγίας δεν ήταν τίποτα άλλο από μία ταπείνωση διαρκής και άφατος, μία κατανόηςη του κόσμου. Μονάχα όποιος είναι ταπεινός μπορεί να κατανοήσει τον κόσμο, μπορεί να ακούσει τον άλλο άνθρωπο και μπορεί να τον ξεκουράσει. Δεν μπορεί να έρθει ειρήνη σε ένα σπίτι και σε μία κοινωνία όταν δεν υπάρχει κατανόηση. Οφείλουμε να συγκαταβαίνουμε ο ένας τον άλλο. Η ενότητα και η αγάπη στις σχέσεις των ανθρώπων δεν έρχεται με ευχολόγια, αλλά έρχεται μέσα από υποχωρήσεις, υπερβάσεις και ταπεινώσεις.
Εύκολα οι άνθρωποι μπορούμε να εκραγούμε και με μία φράση ακόμη και ένα νεύμα μπορούν εύκολα να διαλυθούν τα πάντα. Δεν θα χάσουμε τον αυθορμητισμό μας, ούτε την αυθεντικότητά μας, αλλά μαζί με τον εαυτό μας θα έχουμε και την διάκριση. Να ξέρουμε πότε θα πρέπει να μιλάμε και πότε να σιωπούμε.
Αυτός ο βομβαρδισμός πληροφοριών που δεχόμαστε άραγε αυξάνει την γνώση ή αυξάνει την ένταση μέσα μας; Να μακαρίζουμε και μερικούς ανθρώπους που ζουν στα Μάρμαρα και στην Δυτική Φθιώτιδα, οι οποίοι αντλούν πληροφορίες από τα πουλιά και τα στοιχεία της φύσης, από τις αμέτρητες πηγές που υπάρχουν γύρω μας, από τα την εμπειρία της ζωής.
Το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο είναι αυτό που μας χαρίζει ο ουρανός και η γη. Αυτό που μας χαρίζει η Παναγία. Να παρακαλέσουμε την Παναγία μας σε εποχές δύσκολες και σε δοκιμασίες που έρχονται να μας στηρίξει, να μας δώσει δύναμη και κουράγιο για να μην χάσουμε την μεταξύ μας αγάπη και την μεταξύ μας ειρήνη και την μεταξύ μας ενότητα».
Προ της απολύσεως ο Σεβαμσιώτατος απένειμε το οφίκκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον Εφημέριο του χωριού π. Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο τιμώντας την 40ετή και πλέον ιερατική του διακονία στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδος, ευχόμενος πατρικώς την από Θεού δύναμη και υγεία για να συνεχίσει την διακονία του στον Αμπελώνα της Εκκλησίας. Οι πιστοί με ενθουσιασμό αναφώνησαν την ιαχή ΑΞΙΟΣ στον Ιερέα τους π. Κωνσταντίνο.
Τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησαν και καλωσόρισαν στο χωριό Μάρμαρα, ο Πρόεδρος του χωριού κ. Αριστείδης Γούβαλης, καθώς και η Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μαρμάρων κ. Βασιλική Ανδρεοπούλου.
Ακολούθως και με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, ενώπιον του Μνημείου απέναντι από το Ναό, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων Μαρμαριωτών αγωνιστών στην Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ πραγματοποιήθηκε και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους.
Τόσο στο Λογγό της Λοκρίδος, όσο και στα ορεινά Μάρμαρα της Δυτικής Φθιώτιδος ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός με αγάπη και ενθουσιασμό από τους ιερείς, τους άρχοντες και τους κατοίκους και είχε την ευκαιρία για μία πολύ ζεστή και ουσιαστική επικοινωνία με όλους.
Οι Ιερές Ακολουθίες τόσο του Εσπερινού, όσο και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μεταδόθηκαν μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και μέσω του Διαδικτύου.
Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, οι Δήμαρχοι Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης και Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής με μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Παπαναγιώτου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Καραγιάνης, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και Συλλόγων της Φθιώτιδος.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ