I.M. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ: Με δέηση, ικεσία και προσευχή στον προστάτη των θλιβομένων, στην παρηγορία των πενθούντων, τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη τον Ελεήμονα, τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος τη μνήμη της ανακομιδής του Ιερού του Λειψάνου.
Προσκεκλημένος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πρόεδρος της Κανονικής Επιτροπής που εισηγήθηκε στην Πατριαρχική Σύνοδο την αναγραφή του ονόματος του Οσίου Βησσαρίωνος στις Αγιογραφικές Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Μελίτωνα άμα τη αφίξει του στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος επισκέφθηκε προσκυνηματικώς την Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, όπου ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο στον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο και εν συνεχεία επισκέφθηκε το Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία, όπου και ξεναγήθηκε από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών.
Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων χοροστάτησε στην Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στον Όσιο Βησσαρίωνα και στην Ακολουθία της Θ’ Ώρας, του Εσπερινού και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, ενώ ευλόγησε και τα κόλλυβα του Οσίου.
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών κατά την προσφώνησή του τόνισε ότι: «Τούτες τις τελευταίες ώρες, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τις τελευταίες αυτές δραματικές ώρες, οι οποίες έχουν βυθίσει με θλίψη, με οδύνη, με στεναγμό και με δάκρυα τις καρδιές, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της οικουμένης ολόκληρης, έρχεται ενώπιον μας και πάλι ο Όσιος Πατήρ ημών Βησσαρίων, η παρηγοριά των θλιβομένων, αυτός που κατ΄εξοχήν έσπευδε και έτρεχε στους ανθρώπους που βίωναν ανείπωτη και παράλογη θλίψη, στους ανθρώπους που βίωναν το χωρισμό, που βίωναν το παράλογον του θανάτου, το αιφνίδιον του θανάτου, το άδικον του θανάτου, το βίαιον του θανάτου.
Πάμπολλα περιστατικά από την αγιασμένη βιοτή του είναι περιστατικά τέτοια, που έτρεχε κοντά σε μια πονεμένη μάνα, κοντά σε ένα πονεμένο πατέρα, κοντά σε μια χαροκαμένη οικογένεια κι ήταν εκεί να χαϊδέψει, να στηρίξει, να παρηγορήσει, να προστατεύσει. Τούτες λοιπόν τις ώρες η Αγία του μορφή, η Αγία του καλοσύνη, η Αγία του ψυχή, η Αγία του βιοτή έρχεται ως παράκλητος, όχι να εξηγήσει τα ανεξήγητα, αλλά να σταλάξει λίγο βάλσαμο μέσα στο ανείπωτο, στον άρρητο, στο απερίγραπτο του πόνου και της θλίψεως που διακατέχει τις καρδιές όλων μας. Γι’ αυτό και η πρώτη μας προσευχή προς τον Όσιο Βησσαρίωνα τούτες τις μέρες δεν είναι τίποτα άλλο, παρά να κάνει αυτό που αδυνατούμε να επιτύχουμε εμείς. Να προσφέρει αυτή την παρηγοριά, που αδυνατούμε εμείς να προσφέρουμε, να προσφέρει αυτήν την δύναμη, αυτή τη στήριξη, να δώσει κουράγιο να σταθούν όρθιοι αυτοί οι άνθρωποι και να μην καταρρεύσουν, που έχασαν νέους ανθρώπους, που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και αυτοί που ακόμη ζουν με το ερωτηματικό και με την αγωνία.
Σε όλους αυτούς είναι η καρδιά μας στραμμένη, η ψυχή μας, η προσευχή μας και δεόμεθα παρακλητικώς στον Όσιο Βησσαρίωνα όπως έπραττε πάντοτε, έτσι και τώρα να πάρει στην αγκαλιά του όλο τον πόνο, όλη τη θλίψη, όλη την αγωνία, όλη την οδύνη και όλο το στεναγμό τόσο πολλών αδελφών μας».
Ο χοροστατών Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων στον λόγο του αναφέρθηκε στην βιωματική γνωριμία με τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη και σε όλα τα θαυμαστά γεγονότα, των οποίων κατέστη κοινωνός μελετώντας και ψηλαφώντας τον θαυμαστό βίο του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Όταν μαζί σας Άγιε Γέροντα, Σεβασμιώτατε κ. Συμεών ανεβαίναμε προ ολίγου το όρος αυτό της Υπάτης, όπου ο Όσιος Αγάθων ίδρυσε τη σεβάσμια αυτή Μονή σαν μια όαση πνευματική, ήρθε στο νου μου το όρος Χωρήβ ,όταν ο Μωυσής ανέβαινε να συναντήσει ή μάλλον να ακούσει το Θεό και άκουσε ότι, «στάσου», «ὁ γὰρ τόπος ἐν ᾧ ἕστηκας γῆ ἁγία ἐστίν». Ανεβαίνοντας λοιπόν το ομιχλώδες σήμερα αυτό όρος, μέσα στην αντάρα του πόνου και της θλίψεως, η οποία διακατέχει τις καρδιές και τις ψυχές, όχι μόνον των πανελλήνων όπως αναφέρεται, αλλά κάθε ψυχής της οικουμένης έχουσας αισθήματα, τι θα ήταν κανείς δυνατό να πει παρά μόνο «να λύσει τον ιμάντα των υποδημάτων του και να προσκυνήσει τα ίχνη, το Ιερό Σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος και όλων των Αγίων και Πατέρων, οι οποίοι εκόσμησαν αυτή τη Ιερά Μονή ανά τους αιώνας. Πρωτίστως λοιπόν και κυρίως δοξάζω μαζί σας πολυσέβαστε μου Γέροντα, το Όνομα του Πατρός και του Υιού την δύναμην και υμνώ την εξουσία του Παναγίου Πνεύματος, το οποίο χορήγησε όλη αυτή τη δωρεά δηλαδή τον Όσιο Βησσαρίωνα, ο οποίος από τις 14η Ιουνίου κοσμεί το Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας χάρις στη Σεβασμιότητα σας κυρίως.
Εν συνεχεία αυτής της δοξολογικής αναφοράς, της καρδιακής αναφοράς προς τον Κύριο του Ελέους θα μου επιτρέψετε να εκφράσω την ιδιαιτέρα ευχαριστίαν, την ευγνωμοσύνη κι όλα όσα κανείς μπορεί να βιώσει σε μια τέτοια ιερά και ιστορική στιγμή στο Σεπτό σας πρόσωπο, γιατί με τη δική σας εισήγηση πρόταση, την οποία απεδέχθη ο Μακαριώτατος και Πολυσέβαστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. κ. Ιερώνυμος και η περί αυτόν Ιερά Σύνοδος και εισηγήθησαν στον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας και στην Αγία και Ιερά Σύνοδο, οι οποίοι αξιολόγησαν κατ’ αξίαν εισήγηση αλλά κυρίως αυτό που υπήρξε και είναι ο Όσιος Βησσαρίων και σημείωσαν την τελευταία γραμμή στις πολλές γραμμές που αναφέρατε και τον εσημείωσαν δια παντός στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
Ο Όσιος Βησσαρίων είναι Θεού δώρον. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι αυτό που βιώνω από σήμερα μαζί σας και ιδιαιτέρως εδώ, υπερβαίνει τα όρια του λογικού και καθίσταται υπέρλογο όταν αναλογιστεί κανείς ότι εδώ υπήρξε ο Όσιος Βησσαρίων για τον ιερό αυτό τόπο, ο οποίος υπήρξε για τις ψυχές πολλών ανθρώπων κι ο οποίος είναι σήμερα Όσιος και Δίκαιος και Άγιος πρεσβευτής στον θρόνο του Αρνίου υπέρ ημών πάντων, υπέρ των γονέων και αδελφών των προκεκοιμημένων πατέρων και αδελφών μας, υπέρ της Ιεράς ταύτης Μονής της οποίας καστροφύλακας είστε εσείς Άγιε Καθηγούμενε μετά της περί ημάς Ιεράς Αδελφότητος με την ευλογία πάντοτε τη δική σας Άγιε Ποιμενάρχα της Θεοσώστου αυτής επαρχίας.
Αυτό το υπέρλογο Γέροντα ζω μαζί σας και εύχομαι και προσεύχομαι ο Κύριος ταις πρεσβείαις του Οσίου Αγάθωνος, του Οσίου Βησσαρίωνος και όλων των τοπικών σας Φθιωτών Αγίων να σας σκέπουν, να σας προφυλλάτουν και να σας χαρίζουν τη δωρεά πολλών ευλογημένων ετώνμ ώστε να διακονείτε τον ιερό αυτόν τον λαόν και το μεταφέρεται από ύψος πνευματικής περιωπής εις ανώτατον ύψος πνευματικής αξίας και ζωής.
Να έχετε ζωή και περισσόν ζωής ώστε να τη διδάσκεται και όλους εμάς όπως το πράξατε στη δική μου περίπτωση εδώ και πολλά χρόνια της γνωριμίας μας που πάντοτε πρόθυμος, πάντοτε φιλότιμος, πάντοτε ταχύς εις την αγάπην.
Σήμερα είναι μία ημέρα «μύρων και δακρύων». Δακρύων για αυτούς που φύγανε. Μύρων γι΄ αυτά πού προσευχόμεθα να έχουμε οι πανέλληνες και μέσα σ αυτή την ατμόσφαιρα των μύρων και των δακρύων θα μου επιτρέψετε να μεταφέρω σε εσάς προσωπικά τον αδελφικό χαιρετισμό και ασπασμό αλλά και την εκτίμηση και την ευχαριστία και τα όσα αισθήματα τρέφει ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας προς το Ιερό πρόσωπό σας, την αξία σας και την προσφορά σας.
Επίσης με την ευλογία σας μεταφέρω τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Πατριάρχου μας σε εσάς άγιε Καθηγούμενε και στην Αδελφότητα σας στην περί ημάς Ιερά Αδελφότητα.
Πέραν όμως αυτών μεταφέρω σε εσάς αξιότιμοι εκπρόσωποι των αρχών, κυρίως στον ευλογημένο λαό του Θεού και πατρική ευχή και ευλογία του Πατριάρχου μας, ο οποίος εκεί στο μαρτυρικό Φανάρι, μέσα στα χαλάσματα των καιρών και τις εναλλαγές των περιστάσεων, συνεχίζει αιώνες τώρα το Πατριαρχείο μας και ο εκάστοτε Πατριάρχης, αλλά και ο σημερινός Πατριάρχης μας να προσεύχεται διαρκώς, ιδιαιτέρως υπέρ του ευλογημένου γένους μας.
Γέροντα Άγιε Φθιώτιδος δεχθείτε τον τελευταίο λόγο της ευχαριστίας και της ευγνωμοσύνης μου για όσα προσφέρετε και στην ελαχιστότητά μου και να γνωρίζετε ότι θα τηρήσω όχι μόνο στο προσωπικό ημερολόγιο που από το 1974 κρατώ συνεχώς αλλά στην καρδιά μου μέσα στην οποία έχετε ανεξίτηλη θέση και ο Όσιος Βησσαρίων να είναι βοηθός και σκεπαστής όλων μας».
Στο κήρυγμά του ο κ. Μελίτων ωμίλησε για το πρόσωπο του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου του Ελεήμονος υπογραμμίζοντας το «τρίπτυχον των αρετών του Οσίου Βησσαρίωνος» και χαρακτηριστικά σημείωσε:
Η Οσιότης και η Αγιότης είναι τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν όλους τους Αγίους της Εκκλησίας και αυτή την αγιότητα οφείλουμε κι εμείς, εν τω μέτρω της ανθρωπίνης αδυναμίας μας να επιδιώκουμε. Με ελεημοσύνη, πίστη και αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας. Αυτές οι αρετές θα μας οδηγήσουν κοντά στον Θεό».
Κατακλύοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων σημείωσε: «Από την ώρα που πάτησα τα ιερά χώματα της Φθιωτικής γης, με διακατέχει συγκίνηση και δέος. Εσείς Σεβασμιώτατε δεν είστε μόνον μυσταγωγός και ιερουργός των Θείων Μυστηρίων του Θεού, αλλά και ιερουργός του Μυστηρίου του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.
Σας μεταφέρω την πατρική αγάπη και την ευλογία και το έπαινο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και της Μητρός Εκκλησίας και αυτές τις ώρες που βρίσκομαι κοντά σας, όντως βιώνω στην πράξη αυτόν τον έπαινο. Η παρηγορία, η πρεσβεία και η προστασία του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου να είναι πάντοτε μαζί σας».
Ακολούθως ο κ. Μελίτων ευλόγησε τα κόλλυβα του Οσίου και ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. π. Γερμανός προσφωνώντας τον κ. Μελίτωνα μεταξύ των άλλων τόνισε: «Χαιρόμεθα ιδιαιτέρως που ένας περισπούδαστος Ιεράρχης του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, επισκέπτεται τη μονή μας, προσκεκλημένος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας Κυρίου Συμεών, του φιλάγιου και φιλόστοργου Πατέρα μας, του κουφιστή και αντιλήπτορα των προβληματισμών μας και των ανησυχιών μας, στην εορτή της Ανακομιδής και φανερώσεως του ιερού σκηνώματος του Οσίου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.
Στο πρόσωπο Σας ατενίζουμε και ευχαριστούμε θερμώς τον Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχην της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας μας, Κύριον Κύριον Βαρθολομαίον, τον Πατριάρχη του Γένους μας, καθώς και όλην την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας, που με πολλή αγάπη και στοργή μας αγκάλιασαν και ετίμησαν τη Μονή μας κατατάσοντας τον όσιο εις την χορείαν των Αγίων μας.
Είναι για εμάς, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φιλαδελφείας, μεγάλη η τιμή, διότι η προσωπικότητά Σας μας εμπνέει, αφού συγκεντρώνετε πλείστα χαρίσματα και αρετές που σπανίζουν σε Ιεράρχες της Εκκλησίας μας».
Ο π. Γερμανός επίσης ανέφερε: «Ο φετινός εορτασμός, της Ανακομιδής και φανερώσεως του ιερού Λειψάνου του Οσίου Βησσαρίωνος, γίνεται για πρώτη φορά μετά την κατάταξη εις τας Αγιολογικάς Δέλτους της Εκκλησίας από τον Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχην του Γένους μας κ.κ. Βαρθολομαίον, καθώς και από την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον του Πατριαρχείου μας, που υπέγραψαν την Πατριαρχική Πράξη Αγιοκατατάξεως, κατόπιν εισηγήσεως και ενδελεχούς ελέγχου της ζωής και του έργου του Οσίου Πατρός από Εσάς, ως Προέδρου της Κανονικής Επιτροπής επί των Αγιοκατατάξεων.
Εσείς, Σεβασμιώτατε Πάτερ, συμβάλλατε τα μέγιστα εις την Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος, και σας ευχαριστούμε θερμώς.
Μέγα και εξαίσιον γεγονός διά την μονήν μας, την Μητρόπολη Φθιώτιδος και για ολόκληρον την Ορθοδοξίαν, αφού η χορεία των Αγίων μας αυξάνεται και μεγαλύνεται και οι χριστιανοί αγάλλονται και χαίρονται, διότι νοιώθουν την παρουσία του Θεού δίπλα τους και ελπίζουν έτσι στο έλεός Του.
Ο Σεπτός Πομενάρχης μας από την πρώτη ημέρα της ενθρονίσεώς του εις τον θρόνον της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ανέλαβε εθέρμως και περισπουδάστως την φανέρωση της Αγιότητος της ζωής του Οσίου Βησσαρίωνος, κάνοντας συχνές παραστάσεις και επισκέψεις στον Οικουμενικόν Πατριάρχην μας, καταθέτοντας μαρτυρίες και θαυμαστές διηγήσεις του Οσίου Γέροντος και μεταφέροντας τη φωνή του λαού του Θεού εις τα ώτα των Συνοδικών Ιεραρχών του Πατριαρχείου μας.
Σας εκφράζουμε πάλιν και πολλάκις, τις άπειρες ευχαριστίες μας, ευχόμενοι η Παναγία η Αγαθωνίτισσα, ο Όσιος Αγάθωνας ο κτήτωρ και πρεσβευτής μας και ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης, ο ελεήμων και πνευματικός να σας περισκέπουν πάντοτε και επικαλούμεθα των αγίων ευχών σας και την μεσιτείαν σας προς στον Κύριον».
Στις Ιερές Ακολουθίες και τις δύο ημέρες έψαλλαν Βυζαντινοί Χοροί πτυχιούχων και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, ενώ μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.
Λόγω του εθνικού πένθους και της μέγιστης τραγωδίας του δυστυχήματος των Τεμπών, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος ανακοίνωσε ότι έχει αναστείλει όλες τις πανηγυρικές εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί επ’ αφορμή της πρώτης επίσημης εορτής της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Βησσαρίωνος και οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά το Άγιο Πάσχα.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου