ΕΒΡΟΣ: Με ιδιαίτερη ιεροπρέπεια και συγκίνηση τιμήθηκε και φέτος στο Πύθιο Διδυμοτείχου και στη Νέα Ορεστιάδα η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου ΣΤ΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ενός από τους μεγάλους ομολογητές της Ορθοδοξίας κατά την περίοδο των διωγμών του 1821.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τις καθιερωμένες τελετές «ΚΥΡΙΛΛΕΙΑ», που πραγματοποιούνται κατ’ έτος την Κυριακή του Αντίπασχα, με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου, ύστερα από πρόσκληση του επιχωρίου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού.
Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Πύθιο, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στον ανδριάντα του Ιερομάρτυρα στη Νέα Ορεστιάδα, ο οποίος δεσπόζει στην κεντρική πλατεία προ του Δημαρχείου.
Στο μήνυμά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός επισήμανε τη σημασία του Αγίου Κυρίλλου για την τοπική και την Ορθόδοξη Εκκλησία γενικότερα, τονίζοντας πως «ο Άγιος Ιερομάρτυς αποτελεί διαχρονικό φάρο πίστεως και θυσίας για όλο το θρακικό λαό, φέρνοντας μέχρι σήμερα τη ζωντανή ευλογία της θυσίας του στη γη της Θράκης».
Ο Άγιος Κύριλλος ΣΤ΄, καταγόμενος από την Αδριανούπολη, διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 1813 έως το 1818. Στις δύσκολες μέρες της Εθνεγερσίας του 1821, συνελήφθη και απαγχονίστηκε στην Αδριανούπολη, δίνοντας την «καλή μαρτυρία» της πίστεως στον Χριστό και ενισχύοντας με τη θυσία του το φρόνημα του υπόδουλου Γένους.
Σήμερα, η μνήμη του τιμάται όχι μόνο τοπικά, αλλά και σε όλη τη Θράκη και τη Μακεδονία, ως πρότυπο αφοσίωσης στην Εκκλησία και το Έθνος. Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός υπενθύμισε ότι «ο Άγιος Κύριλλος αποτελεί για την Ορθοδοξία αδιάψευστη μαρτυρία θάρρους, πίστης και αγάπης προς το ποίμνιό του».
Η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου προγραμματίζει την αναβάθμιση των «ΚΥΡΙΛΛΕΙΩΝ» με νέες δράσεις και προσκυνηματικές διαδρομές στα ίχνη του Αγίου, αναδεικνύοντας το Πύθιο και τη Νέα Ορεστιάδα σε πνευματικά κέντρα προσκυνήματος για όλη την Ορθοδοξία.
Η θυσία του Αγίου Κυρίλλου ΣΤ΄ εντάσσεται στα μεγάλα γεγονότα μνήμης της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Ελληνισμού για το 2025, έτος κατά το οποίο τιμώνται τα 140 χρόνια από την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ρουμανίας και τα 100 χρόνια από την ανακήρυξή της σε Πατριαρχείο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αναφορά στον Άγιο Ιερομάρτυρα Κύριλλο ενδυναμώνει το μήνυμα της πίστης, της ελπίδας και της αφοσίωσης στην Εκκλησία του Χριστού.