ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ-Η εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου γιορτάσθηκε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα από τους ακρίτες του Διδυμοτείχου, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας, ο οποίος ανηγέρθη από τον μακαριστό Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κυρό Νικηφόρο (1988-2009), για να υπενθυμίζει διαχρονικά ότι ο τόπος αυτός είναι ελεύθερος, χάρις στον αγώνα και τις θυσίες των ακριτών και την προστασία της Υπερμάχου Στρατηγού.
Των λατρευτικών Συνάξεων, του Πανηγυρικού Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, προέστη ο οικείος Μητροπολίτης, ο όποιος σε επίκαιρο μήνυμά του, μεταξύ άλλων, σημειώνει· «…Η σύνδεση της εθνικής επετείου με την θρησκευτική εορτή της Αγίας Σκέπης, δίδει σε όλους μας την ευκαιρία να προσεγγίσουμε τα γεγονότα της εποποιΐας του ’40 με μία πνευματική θεώρηση, έχοντες ως οδηγό την Υπέρμαχο Στρατηγό του ελληνικού Γένους. Άλλωστε η Παναγία ήταν, είναι και θα είναι η Προστάτις και η Σκέπη του Ελληνικού λαού ανά τους αιώνας. Με αφορμή, λοιπόν, τους αγώνες του ’40 για την ελευθερία του έθνους και σε συνάφεια με τη σημερινή Θεομητορική εορτή θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πνευματική ελευθερία, κατά τούς Πατέρες, έχει δύο εκφάνσεις ·την ελευθερία «από» και την ελευθερία «προς». Η ελευθερία «από» βιώνεται με την απαλλαγή του ανθρώπου από την εξάρτηση των παθών. Κατά τούς Πατέρες «ελευθερία νοητή η των παθών απαλλαγή». Η ελευθερία «προς» νοείται η πορεία προς τον Θεό, πορεία προς την αγάπη. «Εύρε χάριν Θεού, ο παθών ελευθερωθείς, και το μέγα έλεος ο γνώσεως καταξιωθείς» γράφει ο όσιος Μάρκος ο Ασκητής, ο οποίος συνάπτοντας τις δύο έννοιες της ελευθερίας συμπληρώνει: «Ο νόμος της ελευθερίας διά μεν γνώσεως αληθούς αναγινώσκεται, διά δε εργασίας των εντολών νοείται, πληρούται δε διά των οικτιρμών του Χριστού». Έτσι, η πνευματική ελευθερία είναι απαλλαγή από τα πάθη και πορεία προς την γνώση του Θεού. Παρομοίως και η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα πρέπει να συνδέεται με την πνευματική ελευθερία των Ελλήνων από κάθε τι που συνιστά εξάρτηση και ελευθερία προς την πρόοδο και την ευημερία».
Μετά την Θεία Λειτουργία εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία και ακολούθησε Τρισάγιο με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο. Επιστέγασμα των εορτίων εκδηλώσεων ήταν η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Βασίλειος Παπαδόπουλος.
Κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό της προτεραίας ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον εκ των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως π. Γεώργιο Κονταξάκη, ο οποίος παράλληλα με την ιερατική του διακονία υπηρετεί ως Καθηγητής στο Επαγγελματικό Λύκειο Διδυμοτείχου.