Κορυφώθηκαν χθες οι λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις για την 11η επέτειο από την Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης από την Γαλλική Μονή «Hautecombe» στην πόλη και την περιοχή όπου εφυλάσσετο πριν 777 χρόνια, στον φερώνυμο Ιερό Ναό στον Ριγανόκαμπο.
Το πρωί ετελέσθη πανηγυρική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος μίλησε στους πιστούς για την μεγάλη ευλογία που έχει η Αποστολική Πόλη των Πατρών να φιλοξενεί δύο πανίερους θρησκευτικούς θησαυρούς, την Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου και πολιούχου μας, και την Κάρα της Αγίας και Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα, με εσπερινό και ιερά παράκληση προς τιμήν της Αγίας Ειρήνης.
11 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ…
Ηταν 5 Οκτωβρίου του 2002, όταν μετά από 771 ολόκληρα χρόνια το Ιερό Λείψανο της Αγίας Ειρήνης επέστρεψε με τιμές αρχηγού κράτους στην Πάτρα και τοποθετήθηκε στο φερώνυμο ανεγερθέντα (1998 ) Ιερό Ναό, στην περιοχή του Ριγανοκάμπου.
«Πρωταγωνιστές» του κορυφαίου για την πόλη μας θρησκευτικού γεγονότος ήσαν ο αείμνηστος Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος, ο τότε δήμαρχος Πατρέων Ευάγγελος Φλωράτος, ο αείμνηστος πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Ειρήνη» Ριγανοκάμπου Γεώργιος Ράπτης, ο οποίος είχε την ιδέα της ανέγερσης του νέου ναού, ο συνεχιστής του έργου του Κώστας Παύλου και ένας εκ των πρωτεργατών της ανέγερσης του ναού και της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας ο γνωστός συμπολίτης μας ειδικός παθολόγος Γιάννης Μουτούσης, οι οποίοι κατέβαλαν επίπονες προσπάθειες για να αποκτήσει η Πάτρα τον πανίερο «θησαυρό» της.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, το 1231 ο πανίσχυρος λατίνος Αρχιεπίσκοπος Αντέλμος δώρισε την Κάρα της Αγίας Ειρήνης στην Μονή Hautecombe της Σαβοϊας, μαζί με λείψανα του Αγίου Ανδρέου και κομμάτι του Τιμίου Σταυρού του Μαρτυρίου του Αγίου. Τα λείψανα και το κομμάτι του Τιμίου Σταυρού του Αγίου Ανδρέου χάθηκαν κατά την Γαλλική επανάσταση, όταν υπέστη μεγάλο διωγμό η Μονή από τους επαναστάτες. Διεσώθη η Τιμία Κάρα της Αγίας Ειρήνης και σήμερα κοσμεί το νεοαναγειρόμενο Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης στον Ριγανόκαμπο».
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι ενέργειες για την επιστροφή της Τιμίας Κάρας είχαν ξεκινήσει από τον πρώην Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο, όμως οι προσπάθειες δεν είχαν ευοδωθεί διότι η Καθολική Εκκλησία αντιδρούσε.
Τον Μάιο του 2001 ο γιατρός, Γιάννης Μουτούσης πρότεινε στον τότε δήμαρχο Ευάγγελο Φλωράτο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Αγιον Ορος, να στείλουν νέα επιστολή προς τον Πάπα ζητώντας την επιστροφή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης. Ο Δήμαρχος αποδέχθηκε την πρόταση, συντάχθηκε η επιστολή, με την άδεια του Μητροπολίτη κ. Νικοδήμου εστάλη την 1η Ιουνίου 2001.
ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2002 δεν υπήρξε καμία απάντηση. Ο κ. Μουτούσης επικοινώνησε με την Πρεσβεία του Βατικανό στην Αθήνα και μετά από 15 μέρες (18 Φεβρουαρίου 2002), η επιστολή από τον Πρέσβη του Βατικανό Αρχιεπίσκοπο Σίνας Paul Tavet ήρθε και ήταν θετική. Εξασφαλίστηκε γραπτή συγκατάθεση από τον τότε Μητροπολίτη κ. Νικόδημο και τον Μάιο του 2002 πραγματοποιήθηκε η τελική συνάντηση στην Πρεσβεία του Βατικανό με τον Πρέσβη Αρχιεπίσκοπο Σίνα Paul Tavet, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Μητροπολίτη Πατρών κ. Νικόδημου, ο Δήμαρχος Πατρέων Ευάγγελος Φλωράτος, ο Γιάννης Μουτούσης και ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Ειρηναίος. Τελικά η ημερομηνία ορίστηκε για τις 5 Οκτώβρη 2002 και πράγματι η Πάτρα υποδέχθηκε με λαμπρότητα την Τιμία Κάρα, η οποία εγκαταστάθηκε στον φερώνυμο Ιερό Ναό στην περιοχή της Εγλυκάδος.
Για την ανέγερση του νέου Ναού σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Περιβαλλοντικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Ριγανοκάμπου «Η ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ», ιδρυτής και πρόεδρος της οποίας υπήρξε ο αείμνηστος Γεώργιος Ράπτης, στον οποίο ανήκει και η …έναρξη των προσπαθειών, με τους συνεργάτες του στο τότε Δ.Σ. του Συλλόγου, Κώστα Παύλου, Δημήτριο Μπαλάσκα, Σούλα Χριστοπούλου, Παναγιώτη Χριστόπουλο και Ιωάννη Ροδόπουλο, καθώς επίσης όλοι οι κάτοικοι της περιοχής που συνέδραμαν καθοριστικά.
Ολοι τους, ανέλαβαν την υποχρέωση να ανοικοδομήσουν νέο ναό στη μνήμη της Αγίας Ειρήνης, στο σημείο που βρέθηκαν τα ερείπια του παλαιού ναού του 10ου αιώνα που κατείχε ως πολυτιμότατο θησαυρό και την Τιμία Κάρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, Αγίας που έζησε τον 4ο αιώνα και μαρτύρησε στην Μαγεδώ της Περσίας.
Το «θαύμα» έγινε πραγματικότητα έντεκα χρόνια πριν και πλέον, οι κάτοικοι της περιοχής και όλης της Πάτρας προσεύχονται με ευλάβεια και δέος στην Τιμία Κάρα της Αγίας Ειρήνης, ζητώντας την Ευλογία και την Χάρη Της!