Ι.Μ. ΧΙΟΥ: Με την Χάρη και την βοήθεια του Τριαδικού Θεού και τις ενέργειες του Σεβ. Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου το αρχαιότερο εκκλησιαστικό μνημείο της Χίου, η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγ. Ισιδώρου (4ος-5ος αι.), ανακαινίσθηκε και αποκαταστάθηκε στην αρχαία μορφή της.
Ως εκ τούτου το πανορθόδοξο τώρα πιά Ιερό αυτό Προσκύνημα αποτελεί το επίκεντρο της τιμής της μνήμης του Πρωτομάρτυρος της Χίου, δεδομένου ότι σε αυτό ευρίσκεται και το τάφος του Αγίου.
Ο εορτασμός από εφέτος έλαβε την μορφή των Α’ Ισιδωρίων, δηλαδή Ιερών Ακολουθιών καθ΄όλη την εβδομάδα από 8ης έως 14ης Μαίου 2023, και συγκεκριμένα:
Δευτέρα 8 Μαίου: ώρα 07.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία (κατά την διάρκεια της Ακολουθίας μεταφέρθηκε το ιερό λείψανο του Αγίου, το οποίο παρέμεινε όλη την εβδομάδα) ώρα 18.00 Εσπερινός και Παράκληση του Αγίου
Τρίτη 9 Μαίου: ώρα 07.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία ώρα 18.00 Εσπερινός και Παράκληση του Αγίου
Τετάρτη 10 Μαίου: ώρα 07.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία ώρα 18.00 Εσπερινός και Παράκληση του Αγίου
Πέμπτη 11 Μαίου: ώρα 07.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία ώρα 18.00 Εσπερινός και Παράκληση του Αγίου
Παρασκευή 12 Μαίου: ώρα 07.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία ώρα 18.00 Εσπερινός και Παράκληση του Αγίου ώρα 22.00 Ιερά Αγρυπνία
Σάββατον 13 Μαίου: ώρα 18.30 Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός
Κυριακή 14 Μαίου: ώρα 07.00 Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας ακολούθησε η Λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ισιδώρου του εν Χίω, η οποία εκκίνησε από την Βρύση του Μελεκ Πασά, τόπο μαρτυρίου Νεομαρτύρων (έναντι του Εργατικού Κέντρου Χίου) και πορεύθηκε διά των οδών Δημοκρατίας, Κανάρη, Λεωφόρου Αιγαίου, Νεοφύτου Βάμβα, Κοραή και Σκυλίτση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.
Συμμετείχαν και συμπροσευχήθηκαν οι Αρχές της Νήσου και ο ευσεβής Λαός.
Κατά το Κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην καταγωγή του Αγίου Ισιδώρου από την Αίγυπτο, στις πνευματικές ευκαιρίες της Αιγύπτου (Ιωσήφ ο Πάγκαλος, Μωϋσής, φυγή στην Αίγυπτο, Ευαγγελιστής Μάρκος), αλλά και στην Διακονία της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Αφρικανική Ήπειρο, στις χώρες με τα έμφορτα στάχυα, που περιμένουν να δεχθούν τον σπόρο του Χριστού, του Χριστού που προσέλαβε την φύση του ανθρώπου κάθε φυλής για να οδηγήσει στην σωτηρία.