Ι.Μ. ΒΕΛΓΙΟΥ – Από τις 8 έως τις 11 Ιουνίου 2024, μία πολυμελήςαντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Γεωργίας επεσκέφθητό Βέλγιον διά τον εορτασμόν της 10ης επετείου από τήςεις επίσκοπον χειροτονίας του Επισκόπου κ. Δοσιθέου, ο οποίος κατοικεί εις το Βέλγιον.
Το αποκορύφωμα αυτήςτής επισκέψεως ήτο το αρχιερατικόν συλλείτουργον ειςτόν Ιερόν Ναόν της Αγίας Ταμάρας εις τας Βρυξέλλας, ένα θρησκευτικόν οικοδόμημα το οποίον έχειπαραχωρηθή εις την γεωργιανήν ενορίαν της βελγικήςπρωτευούσης.
Την προηγουμένην ημέραν, η αντιπροσωπείαεπεσκέφθη τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Βελγίου κ. Αθηναγόραν, επίσημον εκπρόσωπον της ΟρθοδόξουΕκκλησίας εις την Μπενελούξ.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης Alaverdi κ. Δαβίδ, συλλειτουργούντωντού Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ (βοηθούεπισκόπου του Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου), των Μητροπολιτών Akhalkalaki κ. Θεοδώρου, Samtrediaκ. Σάββα, Zugdidi κ. Γερασίμου και Gori κ. Ανδρέου, του Αρχιεπισκόπου Vani κ. Αντωνίου, των ΕπισκόπωνBolnisi κ. Εφραίμ, Dedoplistsqaro κ. Μελχισεδέκ, κ. Σάββα Sava (ΗΠΑ) και κ. Δοσιθέου (Βρυξέλλαι), καθώςκαί πρεσβυτέρων και διακόνων του ΟικουμενικούΠατριαρχείου και του Πατριαρχείου Γεωργίας.
Παρέστη επίσης και ο ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας ο οποίος καίέλαβεν τον λόγον κατά το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Είπεν ότι είναι πολύ ευτυχής που μία τόσον πολυμελήςαντιπροσωπεία ήλθεν εις το Βέλγιον διά να εορτάση τήνεπέτειον του Επισκόπου κ. Δοσιθέου. Αυτό δείχνει πόσον πολύ είναι αγαπητός. ετόνισεν την σημασίαν τήςσυνεργασίας των Ορθοδόξων Χριστιανών, ιδιαιτέρως ειςτήν λεγομένην Οθόδοξον διασποράν. «Εις τήνπραγματικότητα, ημείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί εδώ ειςτήν Μπενελούξ, αποτελούμεν μίαν Εκκλησίαν, ένα σώματού Χριστού, και τούτο πρέπει να επιτελείται με τρόπον συντονισμένον», εδήλωσεν. «Αυτός είναι ο λόγος διά τόνοποίον η 4η Πανορθόδοξος Προσυνοδική Διάσκεψιςέλαβεν την απόφασιν, το 2009, να δημιουργήσηΟρθοδόξους Επισκοπικάς Συνελεύσεις εις διαφόρους περιοχάς της διασποράς, όπως αυτή εις την Μπενελούξ. Ναί, υπάρχει χώρος διά ιδιαιτερότητας εις αυτήν τήνδιασποράν. Ημπορούμεν λοιπόν να λειτουργώμεν οκαθένας από ημάς εις την γλώσσαν του και κατά τα έθιμάτου, αλλά πρέπει να παραμένωμεν μία Εκκλησία και διάτόν σκοπόν αυτόν αγωνιζόμεθα, υπό την προστασίαν τούΟικουμενικού Πατριαρχείου. Προ πάντων, οφείλομεν νάδίδωμεν από κοινού μαρτυρίαν διά την παρουσίαν τούΘεού. Εξάλλου, οι άνθρωποι έχουν ανάγκην αυτήν τήνκοινήν μαρτυρίαν. Δεν ημπορούμεν να ζώμεν μόνοι μας. Εναπόκειται εις ημάς να δώσωμεν αυτήν την μαρτυρίαν. Πολλοί νέοι διψούν διά την αλήθειαν και την ευρίσκουν– συχνώς μέσω του διαδικτύου – εις την Ορθόδοξονημών Εκκλησίαν».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου είπενεπίσης ότι μόλις πέρυσι ο ίδιος και άλλοι επίσκοποιεπεσκέφθησαν την ωραίαν χώραν των της Γεωργίας. Συνεχάρη τον Επίσκοπον κ. Δοσίθεον διά την 10ηνεπέτειον από της εις επίσκοπον αναδείξεώς του. Τούεπρόσφερε δε ένα εγκόλπιον φέρον εικόνα του πάσχοντος Χριστού, που υπενθυμίζει ότι όλοι καλούμεθα να άρωμεντόν σταυρόν μας εάν θέλωμεν να συμμετάσχωμεν εις τήνανάστασιν του Χριστού.
Την τελετήν αυτήν ηκολούθησεν γεύμα αγάπης εις χώρον του Ναού.