Βέροια: Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δημοτικού Διαμερίσματος Βεροίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων κηρύττοντας τον θείο λόγο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Γυναίκαν ανδρείαν τις ευρήσει;» διερωτάτο στην προχριστιανική εποχή ο σοφός Σολομών, για να επιβεβαιώσει ο ίδιος στη συνέχεια τη μεγάλη αξία μιάς τέτοιας γυναίκας λέγοντας ότι είναι «τιμιωτέρα λίθων πολυτελών η τοιαύτη», πιό πολύτιμη από τους πολύτιμους λίθους.
Αν όμως στην προχριστιανική εποχή, εξαιτίας των κοινωνικών κυρίως συνθηκών που επικρατούσαν και που περιόριζαν τη δημόσια παρουσία της γυναίκας, η ερώτηση του Σολομώντος δικαιολογείται, στη χριστιανική εποχή ανεδείχθησαν πολλές ανδρείες γυναίκες, που τίμησαν με τη γενναιότητα και την ανδρεία τους και τις πόλεις στις οποίες γεννήθηκαν και ανετράφησαν αλλά και την Εκκλησία του Χριστού, την οποία κοσμούν ως πολύτιμοι και πολυτελείς λίθοι.
Και μία τέτοια γυναίκα, νέα στην ηλικία, τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Γιατί γυναίκα ήταν η αγία Βαρβάρα, μία γυναίκα από αριστοκρατική οικογένεια, που μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με ανέσεις και ευκολίες, σε ένα περιβάλλον που θα μπορούσε να της είχε δημιουργήσει ένα χαρακτήρα μαλθακό και άτολμο.
Αλλά αν αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί σε άλλες κοπέλες της ηλικίας της, δεν συνέβη με την αγία Βαρβάρα, η οποία ξεπερνώντας συνήθειες και αρχές της επο-χής και της κοινωνίας στην οποία ζούσε, ξεπερνώντας και τον ίδιο τον εαυτό της, θα μπορούσε να πει κανείς, χάραξε τη δική της πορεία ζωής· μια πορεία που στηριζόταν στην πίστη και την αγάπη της στον Χριστό, μια πορεία πού, αν και την έφερε σε σύγκρουση με τον ίδιο της τον πατέρα, την οδήγησε στη νίκη και στο θρίαμβο, την οδήγησε αθληφόρο και τροπαιούχο στη βασιλεία των ουρανών, εστεμμένη όχι με το στέμμα μιάς εγκόσμιας βασιλείας, αλλά με τον στέφανο του μαρτυρίου, στολισμένο με τους τιμίους λίθους της γενναιότητος και της ανδρείας της, της τόλμης και της παρρησίας της.
Και ακριβώς γι᾽ αυτόν τον λόγο η δόξα της δεν παρήλθε, η λάμψη της δεν έσβυσε και η Εκκλησία μας συνεχίζει να την τιμά και να εορτάζει τη μνήμη της, έστω και εάν έχουν περάσει 17 αιώνες από την εποχή του μαρτυρίου της. Συνεχίζει να την προβάλλει ως πρότυπο και παράδειγμα ανδρείας και γενναιότητος και στον άνθρωπο του 21ου αιώνα, που αρέσκεται σε συμβιβασμούς, που επιλέγει συνήθως τον εύκολο δρόμο στη ζωή, που αποφεύγει τις αντιπαραθέσεις και τους αγώνες για το δίκαιο, το αγαθό, την πίστη, τις αρχές και τα ιδανικά, που τείνει να τα απαρνηθεί όλα αυτά, προκειμένου να μην διαταραχθεί η ησυχία του, προκειμένου να μη χάσει τη θέση του, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει τα κεκτημένα του.
Όμως αυτές οι επιλογές, είναι επιλογές ατολμίας, είναι επιλογές δειλίας, που μπορεί να μας εξασφαλίζουν μία πρόσκαιρα ήρεμη ζωή, μας οδηγούν όμως με βεβαιότητα στην αποτυχία και στην απογοήτευση, διότι μας μετατρέπουν από πρόσωπα, από προσωπικότητες, σε άβουλα όντα που άγονται και φέρονται από τα ρεύματα του κόσμου.
Μπορεί, βεβαίως, να μην βρισκόμαστε εμείς σήμερα στη θέση που βρισκόταν η αγία μεγαλομάρτυς και αθληφόρος Βαρβάρα, η οποία έπρεπε να επιλέξει μεταξύ της πίστεως στον Χριστό και των ειδώλων και η επιλογή της υπέρ της πίστεως είχε ως τίμημα τον μαρτυρικό θάνατο, καλούμεθα όμως και εμείς να αποφασίσουμε υπέρ της ζωντανής και ενεργού πίστεως στον Χριστό έναντι της υποδουλώσεως στα είδωλα. Διότι τα είδωλα δεν έχουν εκλείψει στις ημέρες μας, η μάλλον τα σύγχρονα είδωλα είναι περισσότερα από τα είδωλα της εποχής της αγίας Βαρβάρας. Και ίσως και ισχυρότερα, γιατί είναι παντού παρόντα με τη δύναμη που τους προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.
Είναι παρόντα γύρω μας. Είναι παρόντα στην κοινωνία μας, στα σπίτια μας, στους χώρους εργασίας και ψυχαγωγίας και μας προσκαλούν και μας προκαλούν να πιστεύσουμε σ᾽ αυτά και να τα ακολουθήσουμε. Μάς προσκαλούν και μας προκαλούν προσφέροντάς μας ανέσεις, ευχαριστήσεις, ηδονές, πλούτο, δόξα, τιμή, και με αυτούς τους τρόπους προσπαθούν να μας προσελκύσουν.
Τα σύγχρονα είδωλα δεν είναι τόσο επιθετικά, όπως τα είδωλα της εποχής της αγίας Βαρβάρας, αλλά εμφανίζονται συχνά ελκυστικά και συμβιβαστικά, επιδιώκοντας να μας παρασύρουν ευκολότερα προς το μέρος τους και να μας απομακρύνουν προοδευτικά από την πίστη στον Χριστό και από την Εκκλησία του.
Γι᾽ αυτό χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση, χρειάζεται τόλμη και γενναιότητα, σαν αυτή που επέδειξε η αγία μεγαλομάρτυς Βαρβάρα, για να μην γίνουμε δέσμιοι των συγχρόνων ειδώλων, αλλά να παραμείνουμε μέχρι τέλους πιστά μέλη της Εκκλησίας του Χριστού και να αξιωθούμε και εμείς της βασιλείας των ουρανών, στην οποία μας περιμένει η αγία μεγαλομάρτυς και αθλοφόρος Βαρβάρα που τιμούμε σήμερα και ιδιαίτερα εδώ στην ενορία σας.