Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μέσσης επί τη εορτή του Αγίου Κυπριανού.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
«Χάριν έχω τω ενδυναμούντι με Χριστώ … ότι πιστόν με ηγήσατο θεμενος εις διακονίαν, το προτερον όντα βλάσφημον και διώκτην και υβριστήν».
Επανειλημμένα εκφράζει ο πρωτοκορυφαίος απόστολος την ευγνωμοσύνη του προς τον Χριστό, γιατί παρότι ήταν αρχικά διώκτης και υβριστής του του έκανε όχι μόνο την τιμή να τον καλέσει από την πλάνη στην αλήθειά του αλλά και να τον καταστήσει απόστολο και κήρυκα του ευαγγελίου του.
Αλλά δεν αναφέρεται ο απόστολος Παύλος στη μεταστροφή του στον χριστιανισμό απλώς για να ευχαριστήσει τον Χριστό για τη μεγάλη τιμή και τη μεγάλη δωρεά που του προσέφερε, το κάνει και για να διδάξει όλους εμάς τη μεγαλη αγάπη του Κυρίου μας, ο οποίος «πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν».
Ο Χριστός δεν ήλθε στον κόσμο για να σώσει μόνο αυτούς που με τη θέλησή του θα τον πλησίαζαν για να ακούσουν τη διδασκαλία του και να τον ακολουθήσουν. Δεν ήλθε, όπως λέει ο ίδιος, «καλέσαι δικαίους», αλλά ήλθε για να καλέσει «αμαρτωλούς εις μετανοιαν». Ήλθε για να ζητήσει και να σώσει «το απολωλός», τον άνθρωπο που ακολουθώντας τα μονοπάτια της απιστίας, της αμαρτίας και του διαβόλου χάθηκε, και δεν μπορεί μόνος του να βρεί τον δρόμο της επιστροφής προς τον Θεό.
Αυτό το παρήγορο και ελπιδοφόρο μήνυμα που μας έδωσε και ο ίδιος ο Χριστός με την παραβολή του καλού ποιμένος και του Ασώτου, επαναλαμβάνει και ο μέγας απόστολος Παύλος περιγράφοντας τη δική του συγκλονιστική εμπειρία. Και η εμπειρία του πρωτοκορυφαίου αποστόλου δεν είναι μία μεμονωμένη περίπτωση, γιατί και η ζωή και η μεταστροφή του εορταζομένου σήμερα αγίου ιερομάρτυρος Κυπριανού είναι ανάλογη με αυτή του αποστόλου Παύλου.
Όλοι γνωρίζουμε τη ζωή του, αλλά ας την επαναλάβω σε αδρές γραμμές για να δούμε τη δύναμη της αγάπης του Χριστού.
[irp posts=”523300″ name=”Ιερά Αγρυπνία επί τη συνάξει της Παναγίας της Γοργοεπηκόου στη Βέροια”]
Τι ήταν ο άγιος Κυπριανός; Ένας νέος και πλούσιος αριστοκράτης ήταν, γεννημένος στην Καρχηδόνα, σε μια πόλη που ήταν φημισμένη για τον πλούτο και τις αμαρτωλές διασκεδάσεις της, στις οποίες παρασυρόταν οι άνθρωποι και ιδιαιτέρως οι νέοι. Αυτό έπαθε και ο νεαρός Κυπριανός, ο οποίος, αφού σπούδασε και απέκτησε γνωσεις και μόρφωση σπουδαία, ασχολήθηκε με τη μαγεία και διέπρεψε και εκεί, συγχρόνως όμως έγινε υποχείριο του πατρός του ψεύδους, του διαβόλου.
Ο Χριστός όμως γνωρίζοντας την αγαθή προαίρεση της καρδίας του θέλησε να τον σώσει από την ειδωλολατρεία και τη μαγεία και τον κάλεσε στην πίστη του μέσω του πρεσβυτέρου Καικιλίου, ο οποίος του δίδαξε το ευαγγέλιο και τον βάπτισε. Και ο άγιος Κυπριανος όχι μόνο πίστευσε και αγάπησε βαθειά τον Χριστό, αλλά και αξιώθηκε να γίνει κληρικός, να γίνει ιερέας του Θεού και στη συνεχεια επίσκοπος της πατρίδος του της Καρχηδόνος, την οποία εποίμανε με πολλή αγάπη και δημιούργησε ένα τεράστιο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο.
Ο Χριστός όμως του επεφύλαξε μία ακόμη μεγαλύτερη τιμή από αυτή της κλήσεως στην πίστη του και στην ιερωσύνη. Και αυτή ήταν ο στέφανος του μαρτυρίου. Ο άγιος Κυπριανός συνελήφθη, ομολόγησε την πίστη του και υπέμεινε τον μαρτυρικό θάνατο για να απολαύσει και αυτός, όπως και όλοι οι άγιοι μάρτυρες, τη δόξα του ουρανού.
Αν θελήσουμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα, ένα δίδαγμα από τη ζωή του εορταζομένου αγίου ιερομαρτυρος Κυπριανού, αυτό είναι το παρήγορο και ελπιδοφόρο διδαγμα που μας έδωσε ο απόστολος Παύλος με το αποστολικό ανάγνωσμα. Είναι το μήνυμα ότι ο Χριστος θέλει να μας σώσει και προσπαθεί να μας σώσει, όσο μακριά του και αν βρισκόμαστε, όσο και αν είμαστε βουτηγμένοι στην αμαρτία, αρκεί εμείς να θελησουμε να ανταποκριθούμε στην προσπάθειά του, και όταν έλθει και κτυπήσει την πόρτα της ψυχής μας, όταν μας πλησιάσει και μας δώσει την ευκαιρία να αλλάξουμε τη ζωή μας και να βρεθούμε κοντά του, να μην αδιαφορήσουμε, αλλά να τον αφήσουμε να αλλοιώσει με τη χάρη του την ψυχή μας, όπως το έκανε τόσο με τον απόστολο Παύλο όσο και με τον εορταζόμενο σήμερα άγιο ιερομάρτυρα Κυπριανό.
Βεβαίως, εμείς μπορεί να μην βρισκόμαστε μακριά από τον Χριστό, όπως βρισκόταν αρχικά ο άγιος Κυπριανός, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε και να νομίζουμε ότι δεν έχουμε ανάγκη της χάριτος του Χριστού και της επεμβάσεως της αγάπης του για να σωθούμε. Διότι ο λογισμός αυτός είναι επικίνδυνος και μπορεί να μας οδηγήσει, αν δεν προσέξουμε, στην απώλεια της σωτηρίας μας.
Γι᾽ αυτό ας είμαστε προσεκτικοί, για να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες της αφυπνήσεως και της μετανοίας που μας χαρίζει ο Χριστός, ώστε να αξιωθούμε και εμείς να κερδίσουμε τη σωτηρία μας και να απολαύσουμε διά πρεσβειών και του αγίου ιερομάρτυρος Κυπριανού και της αγίας Ιουστίνης την αιώνιο ζωή κοντά του.