Την Κυριακή 5 Μαΐου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας ιερούργησε στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Χορτιάτη, στην οποία εορτάζει η Παναγία η Χορταϊτισσα, της οποίας εφέστια Εικόνα κοσμεί το Μοναστήρι.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης, ο Σεβασμιώτατος ιχνογραφώντας τη σκηνή της ψηλάφησης των πληγών του Χριστού από τον Απόστολο Θωμά υπέδειξε ως μοναδικό μέσο προσέγγισης του Θεού τη ζώσα πίστη, η οποία καταργεί τη λογική, επιχειρεί το άλμα στο κενό και πέφτει στην αγκαλιά του Θεού.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ.Βαρνάβας και πλειάδα ιερέων λιτάνευσαν την ιερή Εικόνα, κατά το αγιορείτικο τυπικό, ενώ πλήθος πιστών συνόδευσε την ιερά πομπή.
Την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο 4 Μαΐου 2019, ο Σεβασμιώτατος κ .Βαρνάβας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό πλαισιούμενος από ιερείς της Ι.Μητροπόλεως.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Ιάκωβος Κυζιρίδης, με λόγο μεστό και αγιοπατερικό, στην αρχή, αναφέρθηκε στο σκοπό των εορτών που είναι η δοξολογία του Θεού. Στη συνέχεια, παρουσίασε τη θεώρηση του Προσώπου του Χριστού στις διάφορες ιστορικές περιόδους: στο Διαφωτισμό ο Χριστός θεωρείται ένας σοφός Δάσκαλος, στην εποχή του Ρομαντισμού μία δραματική φυσιογνωμία, ενώ το Σοσιαλιστικό κίνημα «βλέπει» στο Χριστό τον αρχηγό μίας ομάδας καταπιεσμένων. Στην εποχή μας, ο Χριστός «ντύνεται» με τα στοιχεία του υπαρξισμού.
Απέναντι σε όλα τα ιδεολογικά ρεύματα στέκεται η μορφή του Αποστόλου Θωμά, ο οποίος αναζητά το Χριστό με αγωνία και Τον αναγνωρίζει στις νωπές πληγές των παθημάτων Του. Η Εκκλησία, στην περίπτωση του Θωμά, δε θεωρεί αναίδεια τη δυσπιστία και την αναζήτηση.
«Ο Κύριος μου και ο Θεός μου» αναφωνεί ο Θωμάς. «Ο Κύριος μου και ο Θεός μου» αναφωνούμε και εμείς. Με τούτη την ομολογία διατρανώνουμε την πίστη μας στην ανάστασή Του και τη θέλησή μας να καταστεί ο Χριστός ο ρυθμιστής της ζωής μας.