Νέα Ιωνία: 1922-2022: Ένας αιώνας από τη Μικρασιατική καταστροφή και η πόλη της Νέας Ιωνίας συμμετέχει στο «Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού». Στην πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας…
Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ για τη φετινή χρονιά εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, που ξεριζώθηκε βίαια από τις πατρογονικές εστίες το 1922.
Στην καρδιά της πόλης, μεταξύ άλλων σημαντικών δράσεων που προγραμματίζει φέτος η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας, με τους τρείς όμορους Δήμους της Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής, ένα επιβλητικό γκράφιτι, μια συγκλονιστική τοιχογραφία δεκάδων μέτρων έρχεται να αφυπνίσει τις μνήμες, να συγκινήσει και να εντυπωσιάσει.
Η ιστορία των προσφύγων, ο πόνος της απώλειας, ο ξεριζωμός, επίκαιρος όσο ποτέ, ηρωικές μορφές και μάρτυρες που μεγαλούργησαν στη νέα τους πατρίδα, η εικόνα της κοσμοπολίτικης Σμύρνης που πνίγηκε μέσα στους καπνούς μαζί με τον πολιτισμό χιλιετιών, αποτυπώνονται από έναν νεαρό ταλαντούχο καλλιτέχνη του γκράφιτι.
Ένας τοίχος πολυκατοικίας φιλοξενεί το έργο που αποτυπώνει την τραγική μοίρα των προσφύγων και την τελευταία εικόνα από την ιωνική γη των προγόνων και ιδρυτών της πόλης της Νέας Ιωνίας.
Κάθε βράδυ, ο Simple G, ο Γιώργος Δημουλάς αριστούχος της Σχολής Καλών Τεχνών και καταξιωμένος στο χώρο του γκράφιτι, από τις έντεκα μέχρι την ανατολή ηλίου, δημιούργησε και μεταμόρφωσε τον τοίχο σε καμβά μνήμης και τέχνης.
Η τοπική κοινωνία έχει ήδη αγκαλιάσει το έργο, οι περαστικοί σταματούν και φωτογραφίζουν, μια στιγμή και ένα μικρό έργο ξαναενώνει την πόλη που γεννήθηκε και ιδρύθηκε από τους πρόσφυγες και την πλούσια παράδοση που έφεραν μαζί τους στην πόλη.
Η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος απευθύνει θερμότατες ευχαριστίες προς όλους τους κατοίκους που αγκάλιασαν την προσπάθεια και σε όσους συνέβαλαν καθοριστικά στην υλοποίηση αυτού του έργου.