Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων στα πλαίσια της ποιμαντικής της μέριμνας και επιθυμώντας να συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου, προσκάλεσε τον φημισμένο και εξειδικευμένο Καθηγητή Ορθοπεδικής κ. Σταύρο Αλευρογιάννη, μαζί με τον κ. Γεώργιο Πέππα, Χειρούργο Ορθοπεδικό, για να προσφέρουν δωρεάν εξέταση σε όσες και όσους έχουν ανάγκη τις ιατρικές τους υπηρεσίες, στο ιατρείο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ» της Ιεράς Μητροπόλεως την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου και το Σάββατο 26 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης, το απόγευμα του Σαββάτου 26 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 ο Καθηγητής κ. Αλευρογιάννης και ο κ. Πέππας πραγματοποίησαν επιστημονική ενημερωτική ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Κερκύρας.
Τους ιατρούς καλωσόρισε στην Κέρκυρα και ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση της τοπικής Εκκλησίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Ο κ. Αλευρογιάννης στην εισήγησή του επεσήμανε ότι σήμερα χρησιμοποιούνται από την Ορθοπεδική οι βιολογικές λεγόμενες θεραπείες, από τους αυξητικούς παράγοντες, μέχρι τα βλαστοκύτταρα, που μπορούμε να τα πάρουμε είτε από τον μυελό των οστών, είτε από τον λιπώδη ιστό και με την κατάλληλη επεξεργασία να τα εγχύσουμε στην άρθρωση η οποία πάσχει και με μια ειδική διεργασία που κάνει το ίδιο μας το σώμα, αυτά να μεταναστεύσουν μέσα από το αρθρικό υγρό, ώστε να επικαθίσουν στη συνέχεια εκεί που υπάρχει η βλάβη. Τα βλαστοκύτταρα αποτελούν στην πραγματικότητα αδιαφοροποίητα κύτταρα. Είναι ότι πιο “αρχαίο” έχουμε στον οργανισμό μας και αυτά τα κύτταρα μπορούν να μεταπλαστούν. Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον συζητάμε για αναγεννητική ιατρική. Δεν περιοριζόμαστε μόνο στον χώρο της ορθοπεδικής, αλλά είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο, μια συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη. Το 50 % της θεραπείας οφείλεται στο βιολογικό υλικό που βάζουμε και το υπόλοιπο 50% στην βιολογική ανταπόκριση του οργανισμού.
Επιπροσθέτως ο κ. Αλευρογιάννης σημείωσε ότι στην εποχή μας πραγματοποιούνται σύγχρονες αρθροπλαστικές, οι οποίες ουσιαστικά μάς βοηθούν να φτιάξουμε ένα βιονικό γόνατο. Είναι με άλλα λόγια μια τεχνολογική επανάσταση, ένας συγκερασμός της εξέλιξης των υλικών με την εξέλιξη ουσιαστικά των χειρουργικών τεχνικών. Μέσα από ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές – βλ. ρομποτική – μπορούμε να “κουμπώσουμε” μια καινούργια άρθρωση.
Μετά την εισήγηση του κ. Αλευρογιάννη ακολούθησε διάλογος.