Τα θερμά του συγχαρητήρια για την πετυχημένη πορεία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, Κοσμάς ο Μελωδός της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, απεύθυνε στον Σεβασμιώτατο κ. Αμβρόσιο, ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος του Οικουμενικού Θρόνου, Επιτ. Καθηγητής Στρ. Σχολής Ευελπίδων, Καθηγητής του Ελληνικού Ωδείου, Διευθυντής Ωδείων και Βυζαντινών Σχολών κ. Διαμαντής Μαυραγάνης.
Αφορμή ήταν η θαυμάσια απόδοση των δώδεκα εξεταζομένων της σχολής κατά τις Πτυχιακές και Διπλωματικές Εξετάσεις, το Σάββατο 18 Ιουνίου, που για άλλη μια φορά, όλοι οι υποψήφιοι αρίστευσαν παμψηφεί.
Οι μαθητές που αρίστευσαν ήταν οι : Σταυρίδης Δαμιανός, Κουκούσης Κωνσταντίνος, Σπηλιοπούλου Ελένη, Τσαγκάρη Παναγιώτα, Ροβήλου Γεωργία, Καρβούνης Αντώνιος, Ασημακόπουλος Γεώργιος (Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής) και οι : Σταυρόπουλος Χαρίλαος, Κατσιβάλης Παναγιώτης, Παλαιολόγος Άγγελος, Ζαφειροπούλου Ζηνοβία, Παπανικολάου Μάριος (Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής).
Στην Εξεταστική Επιτροπή ήταν οι Μουσικοδιδάσκαλοι : Κακούρης Γρηγόριος, Μαυραγάνης Διαμαντής, Ντόβολος Γεώργιος, Πετράτος Γρηγόριος, Μπίκος Βασίλειος, και ο εκπρόσωπος του Υπ. Πολιτισμού Κατσουλάκης Κωνσταντίνος.
Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε : “Σεβασμιώτατε, ο ζήλος και η πολύπλευρος κινητικότητα σας οδήγησαν την σεβασμιότητα σας μεταξύ των άλλων πολυπλεύρων δραστηριοτήτων και έργων της εις τον ιερό χώρο της Μητροπόλεως σας και στη δημιουργία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, ανεγνωρισμένη υπό του κράτους. Σεβασμιώτατε θα μου επιτρέψετε να σας αναφέρω ότι κατά τα έτη που βρίσκομαι ως επιτροπή των πτυχιακών και διπλωματικών εξετάσεων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, διαπίστωσα το υψηλό επίπεδο γνώσεων που έχουν οι σπουδαστές της σχολής σας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, ένα γεγονός που με συγκίνησε βαθύτατα, γιατί έχω συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές και γνωρίζω καλά ότι η δική σας Σχολή είναι μία από τις πρώτες σχολές στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Σεβασμιώτατε, πιστεύω, ότι η προσπάθεια όλων των καθηγητών της σχολής σας, είναι μεγάλη και συγκεκριμένα του διευθυντού κ. Γρηγορίου Κακούρη, τον οποίο γνωρίζω από τα πρώτα του βήματα της σταδιοδρομίας του, γνωρίζω το επίπεδο των σπουδών του και την ικανότητα του ως διευθυντού σπουδών της σχολής σας. Επίσης εξαιρετική είναι η παρουσία του διευθυντού της σχολής σας κ. Παναγιώτη Αχιλιά, του οποίου η συνετή καθοδήγηση οδηγεί στο να έχουν οι σπουδαστές της σχολής ένα πνευματικό υπόβαθρο. Τέλος θα ήθελα να εξάρω την θαυμάσια προσπάθεια που καταβάλει ο καθηγητής Βασίλειος Μπίκος στη σχολή σας που πραγματικά αγόγγυστα μαθαίνει τους σπουδαστές της σχολής σας, από τα πρώτα βήματα, τα γράμματα της Θείας τέχνης. Επιτρέψατε μου Σεβασμιώτατε, από τα βάθη της καρδιάς μου παρακολουθώντας το έργο σας εδώ και αρκετά χρόνια, να σας συγχαρώ διότι με την ικανότητά σας να επιλέγετε τους σωστούς συνεργάτες, στη Μητρόπολή σας δε θα υπάρξει έλλειψη καταρτισμένων ιεροψαλτών, κάτι που συμβαίνει σε άλλες πολλές Μητροπόλεις. Σας ευχαριστούμε από καρδίας και ευχόμεθα εκ βαθέων εις πολλά έτη.”
Ο Σεβ. κ. Αμβρόσιος με τους αριστεύσαντες Πτυχιούχους και Διπλωματούχους μαθητές της Σχολής της Ι. Μητροπόλεως μας. Αριστερά ο Καλλιτεχνικός Δ/ντης της Σχολής κ. Γρηγόριος Κακούρης.
Ο Σεβασμιότατος κ. Αμβρόσιος αφού ευχαρίστησε τον αξιόλογο Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο, απευθυνόμενους πρώτα προς τους σπουδαστές της σχολής είπε : ”Ο ζήλος σας να έρθετε στη σχολή, να καθίσετε κάτω στο σκαμνί και να παρακολουθήσετε μαθήματα αυτό έχει μεγάλη αξία. Ο σημερινός άνθρωπος δεν κάνει πράγματα που αυξάνουν το επίπεδο του. Χαζεύει στην τηλεόραση, χαζεύει σε άσκοπες απασχολήσεις. Αυτό που γίνεται εδώ είναι δημιουργική και ωφέλιμη απασχόληση. Όταν ο ψάλτης ψάλει, πρώτα ψάλει για την ψυχή του, για τον εαυτό του. Λοιπόν θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που δεχθήκατε να έρθετε στη σχολή, να παρακολουθήσετε, να πάρετε από τα νάματα της πίστεως μας και να αξιοποιήσετε το ταλέντο σας. Εύχομαι εις δόξαν Κυρίου πάντοτε να χρησιμοποιήσετε αυτά που μάθατε. Θα ήθελα να σας ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου, τα λόγια που θα λέτε στο αναλόγιο να είναι λόγια που τα λέει το στόμα ασφαλώς, που θα τα σκέφτεται το μυαλό, θα τα κατανοεί και από εκεί θα τα λέει η καρδιά, μόνον τότε έχουν αξία. Αν λέει το στόμα και το μυαλό είναι κάπου αλλού, δεν έχει αξία πως ψάλεις. Όταν λέω ‘‘Κύριε ελέησον’’ πρέπει να το νιώσω, και όταν ο ψάλτης το νιώθει βοηθάει να το νιώσει και ο πιστός, ο εκκλησιαζόμενος. Γι αυτό σας παρακαλώ, δώστε στην Εκκλησία αυτό που πήρατε, πολλαπλασιάστε το χάρισμα που έχετε, αλλά πάντοτε αυτό που θα λέει το στόμα σας, να το σκέφτεται το μυαλό και να το εκφράζει η καρδιά σας. Αυτό σας το εύχομαι και αυτό σημαίνει αγιότητα, όχι επαγγελματισμό, αγιότητα. Θέλω να πω χίλια ευχαριστώ στους παράγοντες της σχολής, οι οποίοι κοπιάζουν πάρα πολύ και πρώτα από όλα στον αγαπητό μου Βασίλειο Μπίκο, ο οποίος εκδαπανάται και επιτυγχάνει. Γιατί θαρρώ, αυτό που λέμε για τους καθηγητές, πως έχει το χάρισμα το μεταδοτικό. Έχει χάρισμα να μεταδίδει, αυτό είναι το πρώτο για όλα τα άλλα. Ευχαριστώ τον Θεό γιατί στο πρόσωπό του έχουμε έναν πολύ καλό δάσκαλο μουσικής, ο οποίος πλαισιώνεται από τα μέλη της επιτροπής που διευθύνουν τη Σχολή και την έχουν σε πολύ καλό επίπεδο.
Η Κριτική Επιτροπή Μουσικοδιδασκάλων, χαρούμενοι για την πετυχημένη πορεία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής. Δεύτερος από δεξιά ο δάσκαλος της Σχολής,. Βασίλειος Μπίκος.
Τέλος να ευχαριστήσω τα μέλη της επιτροπής, ιδιαίτερα τον Γρηγόριο Κακούρη, τον οποίο θυμάμαι από πολύ μικρό που ήταν πάντοτε στην Εκκλησία και πάντοτε παιδί ξεχωριστό. Και τώρα είναι πάντοτε ξεχωριστός. Είναι ο Γρηγόρης μας – ο Γρηγόρης μου αν θέλετε. Και βεβαίως ευχαριστώ τα μέλη της κριτικής επιτροπής που ήρθαν εδώ, έκαναν τόσο κόπο για να ακούσουν, να κρίνουν, να βαθμολογήσουν και να επαινέσουν. Σας ευχαριστώ πολύ.”
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Κοσμάς ο Μελωδός της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, λειτουργεί από το 1987. Κατά τα τρία πρώτα χρόνια, διευθυντής ήταν ο κ. Σπυρίδων Υφαντής. Είχε δημιουργήσει χορωδία η οποία, υπό τη διδασκαλία του, συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις όπως εορτές Χριστουγέννων, λήξεις κατηχητικών, πλαισίωση ομιλιών κ.α.
Από το 1991 ανέλαβε Διοικητικός Διευθυντής της Σχολής ο κ. Παναγιώτης Αχιλλιάς και Μουσικοδιδάσκαλος ο κύριος Βασίλειος Μπίκος ο οποίος έχει την ευθύνη και τη διδασκαλία της χορωδίας. Από το 1997 αναλαμβάνει Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο κ. Γρηγόριος Κακούρης και η Σχολή λειτουργεί με νέα μορφή, αφού αναγνωρίστηκε από το κράτος. Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, το 2000 δημιουργήθηκε παράρτημα της Σχολής στα Καλάβρυτα. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές εμφανίσεις της χορωδίας σε διάφορες εκδηλώσεις με την καθοδήγηση του κ.Βασιλείου Μπίκου και διάχυτο είναι το αίσθημα της ικανοποίησης από την έντονη παρουσία πολλών νεαρών ψαλτών στα Ιερά αναλόγια των Ναών της Μητροπόλεως.