Τα εγκαίνια του Ραχουτείου Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Λαμίας μετά την εκ βάθρων ανακαίνισή του ετέλεσε την Κυριακή 17 Νοεμβρίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων, πολιτικών και στρατιωτικών αρχόντων του τόπου και πλήθους πιστών.
Στην ομιλία του κατά τον αγιασμό των Εγκαινίων ο κ. Νικόλαος αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ραχουτείου Εκκλησιαστικού Γηροκομείου και ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην αποπεράτωση του. Καταλήγοντας στην ομιλία του είπε:
«Το Γηροκομείο μας είναι ενώπιον μας ανακαινισμένο, ευπρεπισμένο, σύγχρονο, πραγματικό κόσμημα της Ιεράς Μητροπόλεως, της πόλεώς μας Λαμίας και της οδού Έσλιν, έτοιμο να δεχθεί πάλι τους έχοντας ανάγκη υπερήλικους αδελφούς μας και να προσφέρει την στοργή και την ζεστασιά της αγάπης της Μητρός Εκκλησίας μας στους αδυνάμους λόγω του γήρατος και εμπεριστάτους γέροντες. Το Ραχούτειο Γηροκομείο θα συνεχίσει να είναι πηγή ελέους και καρπών αγαθών και θα αποτελεί υπήνεμο λιμάνι για κάθε κουρασμένο ταξιδευτή της ζωής. Είναι στη διάθεση όλων των αδελφών μας. Είναι δικό σας σπίτι. Η δική μας χαρά είναι να προσφέρουμε γαλήνη στην προ της εξόδου τελευταία περίοδο της ζωής των ανθρώπων που εμπιστεύονται στα χέρια μας την ζωή τους και την ψυχή τους.
Ακολούθως έκοψε την κορδέλα των Εγκαινίων και ξενάγησε τους επισήμους στους χώρους του Ιδρύματος για τους οποίους όλοι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους και συνεχάρησαν τον Σεβασμιώτατο.
Στην τελετή των Εγκαινίων παρέστησαν ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος, ο τ. Υπουργός κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, οι τ. Βουλευτές Νικόλαος Τσώνης και Θεόδωρος Χειμάρας, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Συνταγματάρχης Βασίλειος Μπέλλος, ο Διοικητής Μονάδος Καυσίμων Μοδίου Υποσμηναγός Παναγιώτης Τσιουρής, ο Λιμενάρχης Στυλίδος κ. Λεωνίδας Λιάκος, εκπρόσωποι του Φρούραρχου Λαμίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και πλήθος πιστών.
Ιστορικό του Γηροκομείου Λαμίας:
Στην Ιερά Μητρόπολή μας πρώτος που έθεσε την αρχή στο έργο της περιθάλψεως της τρίτης ηλικίας ήταν ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φθιώτιδος Αμβρόσιος Νικολαΐδης, ο οποίος το έτος 1956 ίδρυσε το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στη Νέα Μαγνησία Λαμίας. Ο διάδοχός του αείμνηστος Μητροπολίτης Φθιώτιδος Δαμασκηνός το ολοκλήρωσε με την συμπαράσταση των πιστών και το εγκαινίασε το 1962. Μετά 20 χρόνια λειτουργίας του μετεφέρθη σε κτίριο της οδού Λεωσθένους στο κέντρο της Λαμίας όπου λειτούργησε μέχρι το 1995. Τότε η αείμνηστη Βασιλική Ραχούτη εδώρισε στην Ιερά Μητρόπολη την πεπαλαιωμένη πατρογονική κατοικία της στην οδό Έσλιν για να λειτουργήσει ως Γηροκομείο. Αυτό το κτίριο ο μακαριστός Δαμασκηνός ανακαίνισε και ολίγους μήνας προ του θανάτου του (20 Μαΐου 1996) το έθεσε σε λειτουργία. Ο πανδαμάτωρ χρόνος φθείρει τα πάντα και υπήρξε πάλι ανάγκη ανακαινίσεως του μεγάλου αυτού κτιρίου, η οποίαν και πραγματοποιήθηκε εφέτος επιφέροντας αλλαγές στο εσωτερικό του κτιρίου δια την καλυτέρα εξυπηρέτηση των τροφίμων και του προσωπικού και προσαρμόζοντας τον εξοπλισμό στις σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους.
Έτσι το Ραχούτειο Γηροκομείο είναι έτοιμο πλέον να δεχθεί και πάλι τους έχοντας ανάγκη υπερήλικους αδελφούς μας και να προσφέρει την στοργή και την ζεστασιά της αγάπης της Μητρός Εκκλησίας μας στους αδυνάμους λόγω του γήρατος και εμπεριστάτους γέροντες.
Δηλώσεις Δημάρχου Λαμιέων κ. Γεωργίου Κοτρωνιά
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεωργίος Κοτρωνιάς για τα εγκαίνια του Ραχουτείου Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Λαμίας, στην κα. Σοφία Παναγιώτου του τοπικού Ραδιοφωνικού μας Σταθμού ανέφερε:
Σ.Π. Θα ήθελα τις εντυπώσεις σας σήμερα από το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας;
Γ.Κ. Θα πω τις εντυπώσεις μου με δύο ιδιότητες, με την ιδιότητα του μηχανικού και την ιδιότητα του Δημάρχου. Ως μηχανικός βλέπω ένα άρτιο έργο. Ένα έργο που έγινε με πολύ μεράκι, καλαίσθητο και κόσμημα για την πόλη μας και για την περιοχή μας. Ως Δήμαρχος δε θα πω ότι είναι ένα έργο το οποίο προσφέρει σ΄αυτό που λέμε κοινωνικό πλέγμα, ειδικά για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, στους οποίους προσφέρει ένα περιβάλλον και για το σώμα τους και για την ψυχή τους, ώστε τα τελευταία χρόνια της ζωής τους να είναι αξιοπρεπή και μέσα στην ευλογία της Εκκλησίας. Θέλω λοιπόν να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δεσπότη μας και να τον συγχαρώ για την προσπάθεια αυτή που έκανε σε δύσκολους καιρούς να χαρίσει στα γεροντάκια και τις γερόντισσες της περιοχής μας αυτό το ίδρυμα.
Σ.Π. Παρόλο που λειτουργεί ένα μεγάλο γηροκομείο στη Στυλίδα, πιστεύετε ότι η επαναλειτουργία αυτού του γηροκομείου ήταν απαραίτητη;
Γ.Κ. Απαραίτητη! Φυσικά απαραίτητη διότι οι συνθήκες δυστυχώς δυσκολεύουν και οι κοινωνικές συνθήκες δυστυχώς αλλάζουν και η ανάγκη για την ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου είναι προφανής και πάρα πολύ μεγάλη.