Ο λαός της Δράμας έδωσε βροντερό παρών στο συλλαλητήριο που διεξήχθη χθες για την Μακεδονία, όπου διαβάστηκε μήνυμα του Μητροπολίτη Παύλου, που απουσίαζε στην Αθήνα λόγω συμμετοχής του στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως το όνομα των Σκοπίων που θα προσφέρει σταθερότητα στην περιοχή είναι “Δημοκρατία της Κεντρικής Μακεδονίας”, προσθέτοντας πως οτιδήποτε εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία θα είναι ασέβεια προς την Ελλάδα.
Το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου αναφέρει:
Αγαπητοί μου αδελφοί.
Τα καθήκοντά μου στην Ιερά Σύνοδο δεν επέτρεψαν τη σωματική μου παρουσία σήμερα στο εθνικό αυτό συλλαλητήριο για την Μακεδονία μας. Καρδιακά όμως είμαι παρών και μαζί με τον ιερό κλήρο ενώνουμε τη φωνή μας μαζί σας και με όλη μας τη δύναμη βροντοφωνάζουμε ότι η Μακεδονία μας είναι η ψυχή της Ελλάδας μας.
Όχι στην παραχάραξη της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους.
Όχι στην εκχώρηση του ιερού ονόματος της Μακεδονίας μας.
Όχι στη βεβήλωση της μνήμης των χιλιάδων μαρτύρων και αγωνιστών του Μακεδονικού αγώνα.
Κράτος με το όνομα «Μακεδονία», λόγω της φύσης του που στηρίζεται στην παραχάραξη της ιστορίας θα είναι εκβιάσιμο από τους κατά καιρούς ξένους προστάτες του. Τα Βαλκάνια αξίζουν άλλη προσέγγιση. Η καθολική και προτεσταντική Ευρώπη θα πρέπει να απελευθερωθεί από τις παλιές της αμαρτίες. Οι ηγεσίες της αλλά και αυτές της πατρίδας μας πρέπει να αποκτήσουν μία ενηλικιωμένη πολιτική οπτική για την επίλυση των ενδοευρωπαικών τριβών στα Βαλκάνια, αν θέλουν να μην αποτελούν πολιτικό παράρτημα των υπερδυνάμεων. Ο δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή μας, όπως ο Έλληνας πολιτικός διανοούμενος Μιχάλης Χαραλαμπίδης προτείνει, ονομάζεται ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ.
Κεντρική, γιατί η απόσταση από τα Σκόπια μέχρι το νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής, το ακρωτήριο Ταίναρο και το βορειότερο άκρο, τον Προύθο ποταμό είναι η ίδια.
Βαλκανική, γιατί αναφέρεται και εκφράζει μία κοινή σε όλες τις εθνικές ομάδες του κράτους αυτού συνείδηση και ταυτότητα χωρίς να υποτιμά καμμία.
Δημοκρατία, γιατί θα είναι το θεμέλιο της επιβίωσής του, εξασφαλίζοντας σε όλες τις θρησκευτικές και εθνικές ομάδες συνθήκες ισότητας, ισονομίας και ισοπολιτείας.
Όλα τα άλλα είναι έλλειψη σεβασμού απέναντι στο Ελληνικό Έθνος που τόσα προσέφερε στα Βαλκάνια και στην Οικουμένη.
Στα πλαίσια αυτά το άστρο της Βεργίνας, με βάση το όραμα του Ρήγα, θα μπορούσε να αποτελέσει το σύμβολο της Βαλκανικής αναγέννησης και ενότητας και όχι κουτοπόνηρη, παλαιοκομμουνιστική κίνηση συνδικαλιστικής διαπραγμάτευσης. Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν πολιτικούς με όραμα και κυρίως γνώση της ιστορίας. Δυστυχώς τέτοιοι σήμερα δεν υπάρχουν, ή όταν υπάρχουν τους πολεμούν.
Οι γενιές που θα μας ακολουθήσουν δεν θα συγχωρήσουν την εθνική μειοδοσία της εκχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας μας σε λαό που δεν του ανήκει.
Κανένας πολιτικός δεν έχει το δικαίωμα να εκχωρήσει το μέγιστης σημασίας τεράστιο πολιτισμικό κοίτασμα που είναι η Μακεδονία μας.
† Ο ΔΡΑΜΑΣ ΠΑΥΛΟΣ