Το Σάββατο, 23 Ιουνίου, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας, στην πόλη του Λουξεμβούργου, από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, με την υψηλή παρουσία του Μεγάλου Δουκός Ερρίκου και της βασιλικής οικογένειας.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Βελγίου, στην τελετή παρευρέθηκαν Ορθόδοξοι κληρικοί υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου και Έξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα.
Την Κυριακή, 24 Ιουνίου, τελέστηκε διορθόδοξο αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Λουξεμβούργου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αθηναγόρου, τη συλλειτουργία του Μητροπολίτου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στην Ευρώπη Αντωνίου, ιερέων και διακόνων από τις διάφορες Ορθόδοξες παρουσίες στο Λουξεμβούργο.
Στο τέλος της πανηγυρικής θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία με την παρουσία του εκπροσώπου του Μεγάλου Δουκός και Οικονόμου της βασιλικής αυλής κ. Paul Lesch, της υπουργού περιβάλλοντος κας Carole Dieschbourg ως εκπροσώπου της κυβερνήσεως, της Δημάρχου της περιοχής κας Cecile Hemmen, των Πρέσβεων της Ελλάδος, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας, εκπροσώπου του Πρέσβεως της Ρουμανίας, εκπροσώπων των αδελφών Εκκλησιών, της Προέδρου της Ελληνκής Κονότητας Λουξεμβούργου, μελών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ελλήνων αξιωματικών και πλήθους κόσμου.
Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας στην ομιλία του ευχαρίστησε τους συλλειτουργούς του κληρικούς και κυρίως τον Μητροπολίτη Αντώνιο, τους παριστάμενους πολιτικούς παράγοντες του Μεγάλου Δουκάτου για την στήριξη των Ορθοδόξων στην περιοχή και για την παρουσία τους στη δοξολογία, καθώς και τον κόσμο που έσπευσε να τιμήσει την εθνική εορτή της χώρας.
Στη συνέχεια τόνισε την μεγάλης σημασίας επέτειο των εξήντα χρόνων (1958 – 2018) από την υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας των τριών κρατών, Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου, η οποία όχι μόνο ένωσε τα τρία γειτονικά κράτη και τους λαούς τους, αλλά υπήρξε και πρόδρομος της Ενωμένης Ευρώπης. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος, ως εκπρόσωπος όλων των Ορθοδόξων ενώπιον των αρχών του Λουξεμβούργου, εξέφρασε την μεγάλη χαρά που διακατέχει τους Ορθοδόξους της περιοχής για τον εορτασμό της εθνικής εορτής, και ζήτησε από τον επιτετραμμένο του Μεγάλου Δουκός να του μεταφέρει ευχές και ευχαριστίες για τον σεβασμό και την παντός είδους υποστήριξη προς την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η δοξολογία έκλεισε με τον εθνικό ύμνο του Λουξεμβούργου, τον σύντομο ευχετήριο χαιρετισμό του Πρέσβεως της Ελλάδας κ. Λούη-Αλκιβιάδη Αμπατή και πλούσια δεξίωση στο ενοριακό κέντρο του Ναού.