Ναύπακτος: Την Κυριακή 18 Απριλίου, Ε΄ Κυριακή Νηστειών, ημέρα και της Επετείου της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου από τους Τούρκους (18 Απριλίου 1829), στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία και Δοξολογία, με όλα τα απαραίτητα υγιειονομικά μέτρα.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην οσία Μαρία την Αιγυπτία. Τόνισε ότι είναι εκπληκτικός ο βίος της, αφ’ ενός μεν διότι εγράφη από έναν μεγάλο θεολόγο, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων άγιο Σωφρόνιο, αφ’ ετέρου δε γιατί η πορεία της ζωής της οσίας Μαρίας προκαλεί θαυμασμό, αφού από την αμαρτία έφθασε σε μεγάλος ύψος αγιότητας, ασκούμενη στην έρημο για 47 χρόνια και έφυγε από τον κόσμο αυτό μετά την θεία Κοινωνία που έλαβε.
Με αφορμή αυτό το γεγονός, τόνισε την μεγάλη δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος, αφού από την αγγελική ζωή στον παράδεισο περιέπεσε στην ζωώδη ζωή, και τώρα, από αυτή την ζωή μπορεί με την Χάρη του Θεού να ζήση πάλι στην αγγελική ζωή.
Αυτός είναι ο σκοπός της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού. Και ανέλυσε το χωρίο του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ότι ο Θεός αγάπησε την πεσούσα ανθρώπινη φύση και την έκανε σώμα Του. Ο Θεός «επεθύμησεν πόρνης», «ίνα την πόρνην παρθένον εργάσηται», «ίνα γένηται νυμφίος» αυτής.
Τελικά, αυτό είναι το έργο της Εκκλησίας, γι’ αυτό προτρέπει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Μη απέχου Εκκλησίας· ουδέν γαρ Εκκλησίας ισχυρότερον. Η ελπίς σου η Εκκλησία, η σωτηρία σου η Εκκλησία, η καταφυγή σου η Εκκλησία. Του ουρανού υψηλοτέρα εστι, της γης πλατυτέρα εστί. Ουδέποτε γηρά αεί δε ακμάζει».
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:
Στο τέλος της θείας Λειτουργίας εψάλη η Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της Ναυπάκτου.
Στο τέλος της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της Ναυπάκτου, λέγοντας ότι η Ναύπακτος έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα απελευθέρωσης, από την αρχή ήδη της Επανάστασης. Όμως τα δύο ισχυρά κάστρα της Ναυπάκτου και του Αντιρρίου δεν επέτρεπαν στους αγωνιστές να την ελευθερώσουν.
Αυτό φαίνεται, εκτός των άλλων, σε ένα συνοπτικό κείμενο που έγραψε ο συμπολίτης μας Χρήστος Σιαμαντάς, με τίτλο «Τα πολεμικά γεγονότα στην περιοχή της Ναυπάκτου την περίοδο της Επανάστασης του 1821».
Τελικά η Ναύπακτος απελευθερώθηκε την 18η Απριλίου 1829 με τις προσπάθειες του πρώτου ευσεβούς Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια, μέσα στην προοπτική να συμπεριληφθή και η Στερεά Ελλάδα στο νέο Ελληνικό Κράτος. Η απελευθέρωση της Ναυπάκτου τον χαροποίησε, γι’ αυτό δώρισε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου δύο καμπάνες που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στο καμπαναριό του Ιερού Ναού και κτυπούν μαζί με τις άλλες δύο καμπάνες σε κάθε ακολουθία.
Ευχήθηκε, δε ο Σεβασμιώτατος, όλοι εμείς που ζούμε σε αυτή την όμορφη και ιστορική πόλη, που έχει ιστορία πάνω από 3.000 χρόνια, να αποδεικνυόμαστε άξιοι της ελευθερίας.
Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, οι Αντιδήμαρχοι κ. Ζαχαρίας Χοχτούλας και Ιωάννης Παπαιωαννίδης, οι Διοικητές της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής και η πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας, γιατί οι Σουλιώτες αγωνίσθηκαν μαζί με τους Ναυπακτίους για την απελευθέρωση της πόλης και πολλοί από αυτούς κατοίκησαν στην πόλη μετά την απομάκρυνση των Τούρκων.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων της πόλεως.
ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ: