Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος στο Πανελλήνιο Πρόγραμμα επιμόρφωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη
Στην τελετή έναρξης του Πανελληνίου Προγράμματος επιμόρφωσης ιατρών, επαγγελματιών υγείας και κοινού γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη με τίτλο “Πρόλαβε το διαβήτη σου κι αν έχεις ήδη αντιμετώπισέ τον σωστά” παρευρέθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο στις 5-7/7/2013. Κατά την τελετή έναρξης ο κ. Ιγνάτιος απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:
Με πολλή χαρά συμμετέχω σήμερα στην τελετή έναρξης της παρούσας ημερίδας, στα πλαίσια του Πανελληνίου Προγράμματος Ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη. Καί πραγματικά αισθάνομαι μεγάλη την τιμή να βρίσκωμαι ανάμεσα σε όλους εσάς, τους εκλεκτούς επιστήμονες και συνέδρους, όπως αισθάνομαι και επιτακτική την ανάγκη να ευχαριστήσω για την ευγενική πρόσκληση και επιστολή του εμψυχωτή της προσπάθειας και προέδρου, Ακαδημαικού καθηγητή κ. Σωτηρίου Ράπτη. Διάβασα με προσοχή την επιστολή, που με ταξίδεψε απρόσμενα μερικά χρόνια πριν: όταν οι πρώτες ελπιδοφόρες ακτίνες σημάδευαν το ξεκίνημα μιάς ευλογητής εκστρατείας για την αντιμετώπιση του Διαβήτη, αυτής της σύγχρονης παγκόσμιας μάστιγας. Ναί, ήμουν παρών στα εγκαίνια του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη, μαζί με τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Είναι πάντα παρούσα η Εκκλησία, αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία για την προαγωγή της υγείας των ανθρώπων. Κι αν ίσως κάποιες φορές ξενίζει η παρουσία της σε ιατρικά συνέδρια και παρόμοιες επιστημονικές συναντήσεις, ας αναλογιζόμαστε το γεγονός ότι η Ιατρική και η Εκκλησία, η Επιστήμη και η Ποιμαντική Διακονία, δεν είναι ασύμβατες οντότητες, αλλά συμπορεύονται, συγκλίνουν και συναντώνται σε δύο κομβικά σημεία.
Το πρώτο σημείο είναι το έργο της διακονίας των ασθενών. Αναλίσκεται η Ιατρική στη φροντίδα των αρρώστων, αλλά και η Εκκλησία τους ανάγει σε υψηλή περιωπή, βλέποντας στη φυσική τους ευτέλεια να αντικατοπτρίζεται ο ίδιος ο Θεός, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό τους «τους αδελφούς του Κυρίου, τους ελαχίστους», θεωρώντας τη διακονία προς αυτούς ως την αληθέστερη και αυθεντικότερη έκφραση της αγάπης προς τον Θεό. Καί εφαρμόζει έμπρακτα, εδώ και είκοσι αιώνες, την αγάπη αυτή με ποικίλους τρόπους, όσους επινοεί η αγάπη η αληθινή, που είναι πάντα αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Από τη στιγμή δε που η ιατρική επιστήμη προσεγγίζει τον άνθρωπο στην ολότητά του ως ενιαία ψυχοσωματική οντότητα, στην αντιμετώπιση των ποικίλων ασθενειών συμπορεύονται Ιατρική και Εκκλησία, συνεισφέροντας η μεν Ιατρική τον πλούτο της εξειδικευμένης γνώσης και την αμεσότητα της εμπειρίας, η δε Εκκλησία τη δική της Αλήθεια, τα σπέρματα του αυθεντικού της λόγου, την εξαγιαστική πνευματικότητά της.
Το δεύτερο κομβικό σημείο είναι η περιφρούρηση της υγείας του ανθρώπου. Τιμά η Εκκλησία το σώμα ως βασικό στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης. Το εντάσσει στο επίκεντρο της πνευματικότητας ως «ναόν του εν ημίν Αγίου Πνεύματος», αφού και ο ίδιος ο Ιησούς το περιεβλήθη, το θεράπευσε από ασθένειες, το ανέστησε από το θάνατο, το θέωσε με την Ανάστασή Του. Μεριμνά η Εκκλησία για το σώμα, προσεύχεται για την υγεία του, φροντίζει για τη διατήρησή της. Δεν μεταβάλλεται, βέβαια, σε συστηματικό και πρωτεύοντα παράγοντα υγείας και προστασίας του ανθρώπινου σώματος από τις νόσους που το απειλούν, αλλά πολλές από τις πρακτικές στις οποίες καταφεύγει, και τις οποίες χρησιμοποιεί στα πλαίσια του αναγεννητικού της έργου, όπως η νηστεία, η άσκηση, η εγκράτεια, η εγρήγορση, λειτουργούν και ως μέσα αγωγής της υγείας σε άμεση σχέση με την αποτροπή διαφόρων νοσημάτων. Ασκεί, δηλαδή, η Εκκλησία κατά κάποιον τρόπο μια μορφή προληπτικής ιατρικής.
Κατά συνέπειαν, στηρίζει, επευλογεί και συγχαίρει κάθε πρωτοβουλία, που αναλαμβάνεται για την περιφρούρηση της υγείας. Καί εν προκειμένω έχει ήδη αναληφθεί ακόμη μια τέτοια ενθαρρυντική πρωτοβουλία, μια συντονισμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών και ιατρών στη σύγχρονη καλπάζουσα επιδημία του Διαβήτη, με το κεντρικό μήνυμα
«Πρόλαβε το Διαβήτη σου, και αν έχεις ήδη αντιμετώπισέ τον σωστά». Η διοργάνωση της παρούσας ημερίδας, για την οποία συγχαίρω και επαινώ όλους σας, θεμελιώνει χρηστές ελπίδες για την εφαρμογή τρόπων πρόληψης, αλλά και για την προσφορά της καλύτερης δυνατής φροντίδας στους διαβητικούς. Ο Διαβήτης είναι υπόθεση όλων μας, και η αδράνεια δεν πρέπει να είναι επιλογή κανενός. Οφείλουμε να κάνουμε ο,τι μπορούμε από την έπαλξή του ο καθένας.
Με τις απλές αυτές σκέψεις κηρύσσω την έναρξη της επιστημονικής σας ημερίδας και των εκδηλώσεων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, ευχόμενος άριστη επιτυχία στις εργασίες σας. Είθε οι εισηγήσεις που θα ακουστούν, οι εμπειρίες που θα κατατεθούν, και ο γόνιμος διάλογος που θα ακολουθήσει, να προσφέρουν πολύτιμο υλικό, το οποίο πρακτικά αξιοποιούμενο να αποτελέσει το εφαλτήριο για ένα θαύμα· την αναχαίτηση της σύγχρονης επιδημίας του Διαβήτη, που ταλανίζει τον πλανήτη μας.
Ο Θεός να σας ευλογεί και να σας αγιάζει πάντα!