Ι.Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ: Συνέντευξη στον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην δημοσιογράφο Αδαμαντία Μπούρτζινου παραχώρησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος
. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον φετινό εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, «ως μια ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε και να εορτάσουμε όπως παλιά, για να θυμηθούμε τί σημαίνει η επέτειος αυτή». Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «οι σκλαβωμένοι πρόγονοί μας γιόρταζαν το Πάσχα, τον Ευαγγελισμό της Παναγίας μας. Αυτό τους ένωνε και διέσωζε την ελπίδα για την ανάσταση της Πατρίδας. Με το αίμα τους, μάλιστα, υπέγραψαν ότι θέλουν μια Πατρίδα ελεύθερη και Ορθόδοξη. Αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την δημιουργία Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Τοπικής μας Εκκλησίας, στο ιστορικό κτήριο του παλαιού Γυμνασιακού Οικοτροφείου. Μίλησε για την μακρά ιστορία του Οικοτροφείου, από το οποίο πέρασαν πλήθος παιδιών από όλη την Θεσσαλία, που φοιτούσαν στον Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο και Λύκειο, αργότερα, της πόλης μας και επέδρασε ευεργετικά στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία.
«Πλέον, θα εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κτήριο, με την γνωστή εξωτερική του όψη, που θα στεγάσει τις Σχολές Αγιογραφίας και Βυζ. Μουσικής, δίδοντάς τους την ευκαιρία να αναπτυχθούν περαιτέρω. Το κτήριο προορίζεται και πάλι για τους νέους, που θα σπουδάσουν τις εκκλησιαστικές τέχνες και θα αποκτήσουν επιπλέον επαγγελματικά προσόντα».
Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «η Εκκλησία μας κρατά ζωντανές τις Τέχνες, γιατί είναι μία ζωντανή Εκκλησία και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς αν σκεφθεί πόσοι άνθρωποι συμβάλλουν στην ζωντανή Λατρεία του Θεού, ως Ιεροψάλτες, Αγιογράφοι κ.λπ. Όλοι αυτοί οφείλουν στην Εκκλησία το ζην και το ευ ζην».
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Διά βίου μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, στο οποίο συμμετέχει η Μητρόπολή μας: «πρόκειται για μία δυνατότητα στους σπουδαστές για επιπλέον απόκτηση προσόντων και επαγγελματική κατοχύρωση, με την σφραγίδα της Πολιτείας. Το νέο κτήριο θα δώσει νέες προοπτικές και ευκαιρίες στους νέους μας».
Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Μητρόπολή μας, τα τελευταία χρόνια, για την έκδοση των ιερών Ακολουθιών, όπως οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί, και στην καθομιλουμένη, «ώστε ο λαός μας να κατανοεί τις έννοιες των κειμένων. Έτσι, η μετοχή διευκολύνεται και γίνεται πιο ουσιαστική».
Με χαρά αναφέρθηκε στην μεγάλη επισκεψιμότητα του Μουσείου Εκκλ/κών Κειμηλίων της Μακρινίτσας, που έγινε με πρωτοβουλία του τότε Πρωτοσυγκέλλου και νυν Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού: «έτσι διασώθηκαν κειμήλια, που ως τότε ήταν εγκαταλειμμένα, εξαιρετικής αξίας, Βυζαντινά και μεταβυζαντινά, με αποτέλεσμα να ελκύουν πλήθη μαθητών από όλη την Ελλάδα, που μετέχουν διαδραστικά στην λειτουργία του Μουσείου και γνωρίζουν την αξία της Λατρείας και της Παράδοσής μας … Το Πήλιο διαθέτει πλήθος τέτοιων κειμηλίων, γι’ αυτό ελπίζουμε Μουσεία σαν κι αυτό της Μακρινίτσας, να δημιουργηθούν και σε άλλες περιοχές».
Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε «η διπλή εορτή για την πατρίδα μας να μας δώσει κουράγιο και να σημάνει την καμπάνα της ενότητας. Όσα συνέβησαν τον τελευταίο καιρό, ήχησαν μία καμπάνα μετανοίας, για να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και δράσης. Και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι αξίζει ν’ αγαπάμε αυτή την Πατρίδα, όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίζουμε…».