Ι.Μ. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ: Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, στον μικρό οικισμό του Κεράμου, του τέως Δήμου Κυπρίνου, χοροστάτησε αφ’ εσπέρας στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού και ιερούργησε το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, επί μνήμη του Ιερομάρτυρος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.
Ας σημειωθεί ότι ο ναός αυτός αφιερώθηκε στον Αρεοπαγίτη άγιο Διονύσιο, κατά προτροπή του μακαριστού Μητροπολίτου Λήμνου Ιεροθέου Γαρυφάλλου (1934-2019), ο οποίος Αρχιμανδρίτης ων εχρημάτισε εφημέριος της ενορίας Κεράμου από 15/08/1967 έως 30/04/1968, όταν η τότε εκκλησιαστική διοίκηση ενετείλατο κληρικούς αστικών κέντρων να καλύψουν εφημεριακά κενά παραμεθορίων ενοριών.
Ο Σεβασμιώτατος, χάριν αγιασμού και ευλογίας των πιστών, εκόμισε προς προσκύνηση απότμημα των ιερών λειψάνων του αγίου, φυλασσόμενο στο Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου.
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό μίλησε επίκαιρα για το ήθος του τιμώμενου αγίου ο Αρχιμ. Κύριλλος Κολτσίδης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου και στην Θεία Λειτουργία ο ιερουργών Αρχιερεύς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προσεγγίζοντας την προσωπικότητα του τιμώμενου αγίου είπε· «Ως επιφανής Αθηναίος δικαστής, ο άγιος Διονύσιος, παρακολούθησε στον Άρειο Πάγο την υπέροχη ομιλία του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος, με αφορμή ένα βωμό αφιερωμένο στον «άγνωστο Θεό», μίλησε στους σοφούς Αθηναίους, δείχνοντάς τους τον αληθινό Θεό.
Η ομιλία αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο επιφανής Αθηναίος Δικαστής να πιστέψει στο Χριστό, ανταποκρινόμενος άμεσα στο κάλεσμα του Ουρανίου Πατρός ακολουθώντας τον βηματισμό του Αποστόλου Παύλου. Με τη Χάρη του Θεού η συνάντηση του αγίου Διονυσίου με τον απόστολο Παύλο έφερε την συνάντηση του ανθρώπινου νόμου με τον αποκεκαλυμμένο Νόμο του Θεού, της ελληνικής σκέψης με την αιώνια αλήθεια του Ευαγγελίου.
Ο άγιος Διονύσιος, προσφέρει στο Θεό όλα του τα χαρίσματα. Παραδίδει την ψυχή του και το σώμα του για να κατοικήσει μέσα του ο Σωτήρας και Λυτρωτής. Ζει ως ένας ισόβιος στρατιώτης του Χριστού. Απαρνείται δήμους, δικαστήρια, περιφανή κοινωνική θέση, πλούτο και κοινωνική καταξίωση.
Ακολουθεί με μεγάλη προθυμία ψυχής τον Κύριο, έχοντας ως διδάσκαλο και πρότυπο τον Απόστολο Παύλο. Εγκαταλείπει την ειδωλολατρία και την αρχαία φιλοσοφία για να αποκτήσει την αληθινή Χάρη του Θεού. Πλουτίζει σε χριστιανικό ήθος, επιδεικνύει έναν τέλειο τρόπο ζωής και γίνεται με το λόγο και την πράξη του πνευματικός οδηγός πολλών Αθηναίων.
»Η μεταστροφή του άγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στο Χριστιανισμό, είναι ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός, αφού ως προσωπικότητα ξεχωριστή στην κοινωνία του «κλεινοῦ ἄστεως», σηματοδοτεί την συνάντηση του ελληνικού πνεύματος με το Χριστιανισμό, τη σύζευξη της κλασσικής σκέψης με την Ευαγγελική Αποκάλυψη… Σήμερα, αγαπητοί μου, αν ρίξουμε μια ματιά γύρω μας, θα δούμε πως υπάρχει μια αντιστοιχία με την εποχή εκείνη του Παύλου και του Διονυσίου. Θα διαπιστώσουμε και εμείς, σαν τον απόστολο Παύλο, ότι η ζωή μας είναι γεμάτη από είδωλα.
Δεν πρόκειται, βέβαια, για τα είδωλα του Δωδεκαθέου, αν και αυτά επανεμφανίζονται από μια ομάδα συμπολιτών μας, αλλά για τα νέα είδωλα, που προσκυνά ο σημερινός κόσμος, κάποτε και κάτω από το μανδύα του Χριστιανισμού. Και δεν χρειάζεται να κοπιάσουμε για να δούμε ποια είναι τα είδωλα τα σημερινά.
Αρκεί να περιπατήσουμε και εμείς λίγο μέσα στην κοινωνία μας. Ζούμε μέσα σ’ ένα νεοειδωλολατρικό περιβάλλον. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι στην πραγματικότητα αντιχριστιανική. Σήμερα όταν θέλει κανείς να ζήσει σύμφωνα με όσα μας δίδαξε ο Χριστός πολύ συχνά αντιμετωπίζει την ειρωνεία των άλλων, όπως συνέβη με τον απόστολο Παύλο και τον άγιο Διονύσιο στον Άρειο Πάγο».
Στις ιερές ακολουθίες προσήλθαν ο Αντιδήμαρχος Ορεστιάδος Γεώργιος Καραγιάννης στον Εσπερινό και οι Βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης στην Θεία Λειτουργία.