Με ξέχωρη λαμπρότητα εορτάσθηκε επί τριήμερον η Κοίμηση και η Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ιερά Της Μονή στη Γουμένισσα. ‘
Ολο το εορταστικό τριήμερο προΐστατο των πανηγυρικών συναξεων ο οικείος Ιεράρχης Σεβ. κ. Δημήτριος. Κατά την ακροτελεύτιο ημέρα λάμπρυναν την εορτή με τη συμμετοχή τους οι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης.
Κατά την διάρκεια της πολυαρχιερατικής θείας λειτουργίας χειροτονήθηκε εις διάκονο από τον ως άνω Ιεράρχη ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης Ανέστης Μιχαηλίδης, ορμώμενος εκ Γεφύρας. Έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.
Τόσο κατά την λιτάνευση του επιταφίου της Κυρίας Θεοτόκου, όσο και κατά την περιφορά της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Γουμένισσας παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Χρ. Γκουντενούδης, ο Βουλευτής Κιλκίς κ. Γ. Γεωργαντάς, ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Αθ. Λαπόρδας, ο Αντιδήμαρχος κ. Μ. Μπαλάνη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρ. Τσιμερίκας, ο Πρόεδρος της τοπ. Κοινότητας Γουμένισσας κ. Ιω. Αλίρης, ο Ταξίαρχος-Δκτης της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας κ. Πέτρ. Καραμανέας με στρατιωτικούς, ο Πυραγός Χρ. Γκαντίδης Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γουμένισσας, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου μας κ. Στ. Βαμβίνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς κ. Αντ. Λιάπης με μέλη του Τμήματος Ασφαλείας Κιλκίς και την ομάδα ασφάλειας Παιονίας κ.α. επίσημοι.
Ως είθισται κάθε χρόνο στό τέλος της θείας λειτουργίας, η τοπική μας εκκλησία βραβεύει δια του ποιμενάρχου της, συνανθρώπους μας που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην τοπική μας κοινωνία. Φέτος βράβευσε τον αστυνομικό Διευθυντή Κιλκίς και στο πρόσωπό του το τμήμα ασφαλείας και το υπόλοιπο προσωπικό για την «επιτυχή διάσωση της δυστυχούσης κοινωνίας μας από την κακουργηματική δράση εγκληματικής οργανώσεως παραχάραξης και κυκλοφορίας πολύ μεγάλου αριθμού πλαστών χαρτονομισμάτων, μιας υποθέσεως σοβαρότατης, δεύτερης ανά τον κόσμο και πρώτης ανά την Ευρώπη».
Στο τέλος ακολούθησε η περιφορά της εικόνος της Θεομήτορος. Πλήθη πιστών και από την ευρύτερη περιοχή συνόδευσαν ευλαβικά την εικόνα της Παναγίας. Τα γνωστά Χάλκινα της Γουμένισσας σε όλη τη διάρκεια της περιφοράς απέδιδαν με ιδιαίτερο ζήλο τα εγκώμια της Παναγίας. Στην πλατεία κάτω από τα πλατάνια, μετά την αρτοκλασία παρεκάλεσε ο Μητροπολίτης μας τον Σεβ. Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο να αναφερθεί στο ιστορικό της διασώσεως της πόλεως του Ορχομενού από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, όπου η Παναγία με τη θαυμαστή επέμβασή της διέσωσε τον Ορχομενό από καταστροφή και τους κατοίκους από βέβαιη σφαγή. Ο λαός του Θεού παρακολουθούσε απνευστί το περιστατικό της διηγήσεως και ενεθυμήθη παρόμοια επέμβαση της Παναγίας στη Γουμένισσα κατά τα δύσκολα χρόνια της κατοχής.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης προσφωνώντας τον προς χειροτονία προσερχόμενο ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
“αγαπητέ μας υποδιάκονε Ανέστη·
Μέχρι πρότινος ήσουν απλούν (αλλά) θεοτίμητο μέλος της Εκκλησίας, θεοτίμητο με την ύπαρξη, με την εκκλησιαστική ενσωμάτωση, με την θεία κοινωνία (όπως όλα τα ευλογημένα μέλη της Εκκλησίας, ωσάν τον προσφυγικό πληθυσμό της Γέφυρας).
Μέχρι πρότινος ήσουν κοσμημένος με τα φυσικά τάλαντα της θείας πρόνοιας περί την ύπαρξη και τη ζωή σου, με τα φυσικά τάλαντα της σοφίας κατά κόσμον ως δάσκαλος (και της κατά Θεόν φιλοσοφίας, ως θεολόγος και διδάκτωρ της θεολογίας), με την παιδαγωγική δεξιοσύνη, με το άλλο σπουδαίο προσωπικό τάλαντο της φυσικής αγάπης έναντι της εκλεκτής δασκάλας συζύγου σου, με το φυσικό ακόμη τάλαντο της καλλιφωνίας και ―ο Θεός ξέρει, με πόσα άλλα φυσικά προτερήματα-τάλαντα-δεξιότητες.
Όλα αυτά μέχρι σήμερα ―συν Θεώ― τα πολλαπλασίασες.
Πολλαπλασίασες τις γνώσεις με συνεχείς επιμορφώσεις σε σύγχρονα παιδαγωγικά σεμινάρια για τις νέες τεχνολογίες. Πολλαπλασίασες τη θεολογική παιδεία με το διδακτορικό σου διερευνώντας το τεράστιο συγγραφικό έργο του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου για να ανεύρεις και να προβάλεις τη σοφία του περί την ψυχαγωγία. Πολλαπλασίασες τη μόρφωσή σου με την μακρά εκπαιδευτική σου προσφορά ως δάσκαλος δεκάδων η και εικοσάδων εκατοντάδων μαθητών. Έδωσες από το “είναί” σου και ευεργέτησες μορφωτικά και παιδευτικά τόσα και τόσα στελέχη της κοινωνίας. Έδωσες από το “είναί” σου αγαπώντας και τιμώντας την εκλεκτή σύζυγό σου, ώστε κι εκείνη να τρέφεται από τη στοργή σου και να προσφέρεται ως δασκάλα για δεκαετίες. Δώσατε και οι δυό σας τα πάντα για να αναθρέψετε τα τρία ευλογημένα παιδιά σας, σημερινά τίμια στελέχη της κοινωνίας (μία δικηγόρο, ένα Ευέλπιδα υπολοχαγό των καταδρομών και μία αριστούχο της πανεπιστημιακής Παιδαγωγικής σχολής).
Φυσικά όλα αυτά τα προσόντα μπορούν να χαρακτηρισθούν ως μηδενικά εάν δεν προσδιορίζονται από την αξιολογική μονάδα, που είναι ο Χριστός. Εκείνος νοηματίζει και αξιοποιεί τα προσόντα που εξελλισόμενα με τη δική Του δυναμική, αναπτερώνουν το νουν και την καρδία προς την Άνω Ιερουσαλήμ, την Βασιλεία των ουρανών.
Σήμερα ο Θεός, ο προαιώνιος Υιός του Θεού, ο εν χρόνω Υιός της Αειπαρθένου, ο Σωτήρας μας, ο Αναστάς Κύριος (τον Οποίο και φερωνυμείς), σου παραδίδει με την χειροτονία του μυστηρίου της Ιερωσύνης ένα ακόμη πιο σπουδαιότερο, μοναδικό τάλαντο: την είσοδο στη δωρεά της Ιερωσύνης. Η Εκκλησία του Χριστού είχε εξ αρχής αυτήν την ποιμαντική, την ευαγγελική, την ιερατική ανάγκη, και αυτό το ποιμαντικό, το κηρυκτικό, το ιερατικό λειτούργημα. Μας το λέει ο μέγας Παύλος στις επιστολές του προς Τιμόθεον και προς Τίτον. Μας το λέει ο ευαγγελιστής Λουκάς στις Πράξεις των Αποστόλων. Μας το λένε οι άμεσοι διάδοχοι των Αποστόλων, οι Αποστολικοί Πατέρες. Μας το λέει όλη η μακρά άγια διδασκαλία και πρακτική των Θεοφόρων Πατέρων. Μας το λέει η αδιάκοπη μέχρι σήμερα λειτουργική-κηρυκτική-ποιμαντική πρακτική της Εκκλησίας.
Σήμερα, προστίθεσαι και εσύ στους φορείς αυτού του Μυστηρίου. Για να διακονείς την Εκκλησία του Αναστάντος Σωτήρος Χριστού, στην πορεία της δια του σταυρού προς την ανάσταση. Για να υπηρετείς το σώμα του Χριστού, στις λειτουργικές συνάξεις, στην πνευματική κατάρτιση, στη ζωή της μετάνοιας, στην πορεία την εσχατολογική (τουτέστιν στην πορεία των πιστών με λαχτάρα για τη συνεχή βίωση της ζωής του Παρόντος και του Ερχομένου Χριστού). Και όλα αυτά δια του Επισκόπου σου, ώστε να ευρίσκεσαι σε ενότητα ενθέου υπακοής με το παμ-μυστήριο του Χριστού, με το παμ-μυστήριο της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας (όσων έζησαν, όσων ζουν και όσων θα ζήσουν εγχριστωμένοι).
Αυτό το σημερινό τάλαντο ξεπερνά όλα τα άλλα τάλαντα που δέχθηκες και τα πολλαπλασίασες. Εκείνα ήσαν και παραμένουν δώρα φυσικά, πολύτιμα, εκ της συνεχούς δημιουργού Πρόνοιας του αγαπώντος ημάς Θεού. Αυτό το σημερινό τάλαντο της Ιερωσύνης ενεικονίζει τον Σωτήρα.”