Ι.Μ. ΧΙΟΥ: Με την Χάριν και την Βοήθεια του Τριαδικού Θεού η Ιερά Μητροπόλις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών ετίμησε την μνήμη του Αγίου Μακαρίου την 17ην Απριλίου 2021, στο Ιερόν Προσκύνημά του στον Βροντάδον.
Ο εφετινός εορτασμός εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το 1821, δεδομένου ότι ο Άγιος Μακάριος ως γενάρχης του φιλοκαλικού κινήματος των κολλυβάδων συνέβαλε στην πνευματική αφύπνιση του υποδούλου Γένους και το οδήγησε στην ανάσταση και απελευθέρωσή του.
Ετελέσθη, λοιπόν, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, με την συμμετοχή των Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρων Γεωργίου Πουλιά και Ιωάννου Μουσά και του Ιερολογ. Αρχιδιακόνου Αποστόλου Λάρδα, ενώ έψαλε ο Λαμπαδάριος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου κ. Πέτρος Μαθιούδης.
Κατά το Θείον Κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην προσφορά του Αγίου Μακαρίου στο υπόδουλο Γένος. Ετόνισε ότι απέναντι στα αθειστικά μηνύματα, που ως λίβας ερχόταν από την Δύση με τον Ευρωπαικό Διαφωτισμό και την Γαλλική Επανάσταση οι Κολλυβάδες και γενικότερα οι Διδάχοι του Γένους αντέτασσαν τον ρωμαίίκο φωτισμό και την Χριστιανική Ανάσταση, διότι χωρίς ανάγκη των προθέσεων διά (διαφωτισμός) και επί (επανάσταση), που φέρνουν το φως ισχνότερο μέσα από διαύλους και στηρίζουν επάνω σε τεχνητά και επισφαλή βάθρα, εμείς λαμπρυνόμεθα με “Φως Χριστού”, το οποίο “φαίνει πάσι” και συνανυψούμεθα “εις την .άνω Ιερουσαλήμ” με τον Αναστάντα Κύριό μας. Υπεστήριξε, μάλιστα, ο Χίος Ιεράρχης ότι βάσει αυτής της παραδόσεως πρέπει να οργανώνεται η παιδεία στην Ελλάδα και ότι αυτή η παράδοση διεμόρφωσε την πολιτισμική μας ταυτότητα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ιερό Προσκύνημα ευρίσκεται ο τάφος του Αγίου Μακαρίου, αντιμήνσιο με την υπογραφή του, ιερά λείψανα του Αγίου και χειρόγραφο σημείωμά του. Πλησίον του Ιερού Προσκυνήματος υπάρχουν τα δύο ασκητήρια του Αγίου Μακαρίου, στο ένα εκ των οποίων αναβλύζει και αγίασμα.
Κατά ευλογημένη συγκυρία ο εορτασμός συνέπεσε με την έκδοση και κυκλοφορία της ογδόης εκδόσεως του Νέου Χιακού Λειμωναρίου, του Εκκλησιαστικού Βιβλίου, το οποίον εξεδόθη για πρώτην φοράν το 1819 στην Βενετίαν και περιείχε συλλογές των μεγάλων κολλυβάδων Πατέρων Αγίων Μακαρίου Κορίνθου του Νοταρά, Αθανασίου του Παρίου και Νικηφόρου του Χίου, οι οποίοι εθεμελίωσαν κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας το φιλοκαλικόν τους κίνημα, που συνετέλεσε στον ρωμαίικον φωτισμόν και την χριστιανικήν ανάστασιν του υποδούλου Γένους.
Η νέα έκδοσις, η οποία συμπίπτει με την επέτειον των 200 ετών από της ενάρξεως του ιερού αγώνος της εθνικής παλιγγενεσίας «για του Χριστού την Πίστιν την Αγίαν και της Πατρίδος την ελευθερίαν», υλοποιήθη μετά από συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών και του κ. Γεωργίου Πιτσινέλη, Δρος της Βυζαντινής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος επεμελήθη επιστημονικώς την νέαν έκδοσιν. Σ’ αυτήν περιέχονται πλέον της παλαιοτέρας ύλης και Ακολουθίες νεωτέρων Αγίων, καθώς και νεώτερα εκκλησιαστικά κείμενα.
Πρόκειται για μίαν πνευματικήν, επιστημονικήν και επετειακήν έκδοσιν, με χορηγίαν της Ιεράς Μονής Μυρσινιδίου, την οποίαν οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να προμηθευθούν από τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτην κ. Νεκτάριον Επιτροπάκην, Ηγούμενον της Ιεράς Μονής Μυρσινιδίου (6907908695) και τον κ. Γεώργιον Ταναίνην, Γραμματέα του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών (2271043045 εσ. 2).
Η παρουσίασις του Νέου Χιακού Λειμωναρίου θα πραγματοποιηθή, εάν ο Θεός το επιτρέψη, το απόγευμα της 8ης Αυγούστου 2021 στην Ιεράν Μονήν Μυρσινιδίου και στο πλαίσιον των εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών για το 1821.