Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ: Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Όσα συνέβησαν μετά την κοίμηση του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου» με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αγιοκατάταξη του Οσίου Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου.
Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».
Στην αρχή και στο τέλος της διαδικτυακής ομιλίας ακούγεται το Μεγαλυνάριο του Οσίου Γερασίμου, το οποίο ψάλλουν οι Ιεροψάλτες κ. Θεμιστοκλής Στεργίου και κ. Θωμάς Μούτσιος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, πνευματικός υιός του Οσίου Γερασίμου, στη διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Εβδομήντα σχεδόν χρόνια έζησε ο όσιος Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης, ως «στρουθίον μονάζον επί δώματος» στις απόκρημνες πλαγιές της Σκήτης της Μικράς Αγίας Άννης. Έζησε ασκούμενος και αγωνιζόμενος εναντίον του κοσμοκράτορος του σκότους, του πονηρού, που του επετίθετο ιδίως τα πρώτα χρόνια της ασκητικής του ζωής.
Ο όσιος Γεράσιμος έζησε μεταξύ ουρανού και γης για 70 χρόνια στη Σκήτη της Μικρής Αγίας Άννης, μέχρι που ο Θεός τον κάλεσε κοντά του για να ψάλλει και στον ουρανό μαζί με τους αγίους αγγέλους, τον βίο των οποίων μιμήθηκε, για να ψάλλει μαζί με τους αγίους τους οποίους ύμνησε, τη δόξα του Θεού.
Τα ξημερώματα της 7ης Δεκεμβρίου 1991 έκλεισε τα μάτια του ο όσιος στη γη για να τα ανοίξει στον ουρανό και να δεί εκεί πρόσωπο προς πρόσωπο τον Χριστόν, τον οποίο αγάπησε εκ νεότητός του και στον οποίο αφιέρωσε τη ζωή του. Έφυγε «εν μέσω χειμώνος», όπως είχε προείπει, για να απολαύσει στον ουρανό τη λάμψη του Ηλίου της Δικαιοσύνης και τη θαλπωρή της αγάπης του Θεού. Έφυγε ήρεμα και γαλήνια με τη συνοδεία του αρχάγγελου Μιχαήλ, τον οποίο διά βίου παρακαλούσε λέγοντας «Μιχαήλ αρχάγγελε του Θεού, μη έλθης ως λέων αγριώτατος επ᾽ εμέ μηδέ την ψυχήν μου αρπάσης ως στρουθίον, εν ώρα του θανάτου συ μοι βοήθησον».
Η αγιότητα ήταν χαραγμένη στη μορφή του οσίου Γέροντος, όπως μαρτυρούν πολλοί. Μπορεί να ήταν «μικρός το δέμας», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο σεβάσμιος Μητροπολίτης Ροδοστόλου Χρυσόστομος, «αλλά αυτό ήταν αντιστρόφως ανάλογο προς τα μεγάλα και θεόσδοτα χαρίσματα», τα οποία είχε «το θρέμμα αυτό της ερήμου, το καύχημα του Αγιορειτικού μοναχισμού, η δόξα της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, το σέμνωμα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου».
Ο όσιος Γεράσιμος ήταν από αυτή τη γη πολίτης του ουρανού και θεατής του ακτίστου φωτός. Αν και στους μοναχούς του σύστηνε πάντοτε τις απλές και πρακτικές αρετές, ιδίως την υπακοή και την ταπείνωση, ο όσιος είχε προφανώς μεγάλη εμπειρία της θέας του ακτίστου φωτός.
Η αλλοίωση του προσώπου του ήταν πάντοτε εμφανής, όταν συζητούσε για τα θεία, για τον Χριστό, αλλά ποτέ δεν απαντούσε θετικά σε ανάλογες ερωτήσεις, και όταν σπάνια απεκάλυπτε εμφανίσεις αγίων, όπως είδαμε στις προηγούμενες ομιλίες, το έκανε για να ενθαρρύνει και να ενισχύσει τους νεώτερους μοναχούς ή τους προσκυνητές στις αγρυπνίες. Γι᾽ αυτό και γνωρίζουμε ελάχιστες από αυτές, αλλά και γι᾽ αυτό και, όπως έγραψε, ο Γέρων Θεόκλητος ο Διονυσιάτης, είμεθα βέβαιοι για την αγιότητά του. Ο,τι όμως δεν αποκάλυπτε ο ίδιος από τις ουράνιες και θείες εμπειρίες του, το αποκαλύπτουν οι ύμνοι του, οι αναρίθμητες Ακολουθίες που έχει συνθέσει προς τιμήν των Αγίων του Θεού, μεταξύ των οποίων ευφραίνεται και αγάλλεται και ο ίδιος, πρεσβεύοντας υπέρ των επικαλουμένων τη χάρη και τη βοήθειά του.
Η πρόσφατη αναγραφή του στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι η Εκκλησία μας είναι ζώσα και αληθινή και αναδεικνύει και στις ημέρες μας με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος αγίους. Και αυτό θα πρέπει να παρακινεί και εμάς να ζούμε την εν Χριστώ ζωή και διά των πρεσβειών τους, διά των πρεσβειών και του νέου οσίου, του οσίου Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου, να επιδιώκουμε τον αγιασμό μας, ώστε να αξιωθούμε και εμείς να συναντήσουμε και να δούμε τον Κύριό μας.