Την Κυριακή 7 Απριλίου το πρωί o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης, στην διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέθηκε σε προσκύνηση το Ιερό Λείψανο της Χειρός της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, το οποίο φιλοξενείται στον Ιερό Ναό από χτές το απόγευμα και θα παραμείνει μέχρι το πρωί της Τρίτης 9 Απριλίου.
Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου:
«Και ευθέως κράξας ο πατήρ του παιδίου έλεγεν· πιστεύω, Κύριε, βοήθει μου τη απιστία».
Πίστη και απιστία είναι οι δύο εννοιες που μας παρουσίασε η σημερινή ευαγγελική περικοπή με το θαύμα της θεραπείας του δαιμονιζομένου νέου. Δύο εννοιες αντίθετες, οι οποίες συχνά εναλλάσσονται στην ψυχή μας, και άλλοτε αισθανόμαστε ότι πιστεύουμε και άλλοτε αισθανόμαστε ότι η λογική ή η αμφιβολία μας κλονίζουν την πίστη μας.
Όμως η πίστη στην οποία αναφέρεται ο Χριστός και την οποία μας καλεί να αποκτήσουμε είναι απόλυτη. Δεν χωρά αμφιβολίες, ούτε όμως ερμηνεύεται με τη λογική. Πίστη είναι, όπως γράφει ο απόστολος Παύλος «ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων». Πίστη είναι, δηλαδη, αυτή που δίδει υπόσταση, που δίδει οντότητα στην ελπίδα μας, και που μας δίδει τη δυνατότητα να ελέγχουμε όσα δεν βλέπουμε.
Αυτή την πίστη ζητά ο Χριστός από όσους τον πλησιάζουν. Γι? αυτο και στην παράκληση του πατέρα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, να βοηθήσει, εάν μπορεί, το παιδί του που ταλαιπωρείτο από «πνεύμα άλαλον και κωφόν», ο Χριστός δίδει μία ανάλογη απάντηση: «ει δύνασαι πιστεύσαι, παντα δυνατά τω πιστεύοντι». Εάν μπορείς να πιστεύσεις, τότε όλα ειναι δυνατά γι? αυτόν που πιστεύει.
Τη δύναμη αυτή της πίστεως ο Χριστός την δίδαξε επίμονα και επανειλημμένα στους μαθητές του, δίδοντας ακόμη και «ακραία», θα λέγαμε, παραδείγματα, όταν τους είπε ότι όποιος έχει πιστη σαν τον κόκκο του σινάπεως, αυτός μπορεί να μετακινήσει ακόμη και βουνά, αλλά και δεν διστάζει να τους διαβεβαιώσει ότι «ο πιστεύων εις εμέ τα έργα α εγώ ποιώ κακείνος ποιήσει και μείζονα τούτων ποιήσει», δηλαδή, όποιος πιστεύει σε μένα θα κάνει όχι μονο όσα κανω εγώ, αλλά ακόμη περισσότερα. Και το ζούμε και το βλέπουμε ότι οι άγιοι, οι οποίοι πίστευσαν στον Χριστό, έδωσαν την αγάπη τους στον Χριστό, έφθασαν πράγματι να κάνουν τέτοια θαύματα που ο νούς και η λογική του ανθρώπου δεν μπορεί να τα χωρέσει.
Η μεγάλη σημασία την οποία διδει ο Κύριός μας στην πίστη, αποδεικνύεται και από το γεγονος ότι την θέτει ως προϋποθεση για να κάνει ένα θαύμα. Όχι βεβαίως γιατί χρειάζεται ο ίδιος την πίστη των ανθρώπων για να κάνει το θαύμα του, αλλά γιατί οι ανθρωποι έχουν ανάγκη την πίστη για να το αντιληφθούν και να το κατανοήσουν, και πολύ περισσότερο για να ωφεληθούν από αυτό.
Όμως ο Χριστός δεν απορρίπτει και όσους έχουν τη θέληση να πιστεύουν αλλά δεν διαθέτουν ακόμη ισχυρή πίστη. Τους κατανοεί και τους ενθαρρύνει, όπως έκανε με τον μαθητή του, τον απόστολο Πέτρο, όταν του ζήτησε να περπατήσει και αυτός επάνω στα κύματα της λίμνης της Τιβεριάδος, για να τον πλησιάσει, αλλά μόλις μπήκε μέσα του η αμφιβολία για αυτό το οποίο επιχειρούσε, άρχισε να κλονίζεται και να βυθίζεται στο νερό. Αλλά βεβαίως ο Χριστός δεν τον άφησε τελικά να πνιγεί.
Κάτι ανάλογο βλέπουμε και στο σημερινό θαύμα. Ο Χριστός παρατηρεί τον πατέρα για την υποκρυπτόμενη στους λόγους του, «εάν μπορείς να κάνεις κάτι για το παιδί μου, βοήθησέ μας», αμφιβολία και απιστία του, όμως κάνει το θαύμα και θεραπεύει τον ταλαίπωρο νεανία, γιατί δέχεται την εξομολόγηση του πατέρα, ο οποίος παραδέχεται την αδυναμία της πιστεώς του και τον παρακαλεί λεγοντας: «πιστεύω, Κύριε, βοήθει μου τη απιστία».
Το θαύμα του Χριστού είναι απάντηση της αγάπης του προς τον άνθρωπο, τον αδύναμο άνθρωπο που δυσκολεύεται να τον πιστεύσει, γιατί επιχειρεί να περάσει την πίστη του μέσα από τη λογική, τη λογική όχι τη θεία αλλά την κοσμική και τη σαρκική. Αρκεί μόνο ο άνθρωπος να αντιλαμβάνεται την αστοχία του αυτή και να ζητά από τον Χριστό να του προσθέσει πίστη, όπως και οι μαθητές του, λεγοντας: «πρόσθες ημίν πίστιν».
Αρκεί μόνο να ζητά τη βοήθεια του Χριστού, όπως ο πατέρας της σημερινής ευαγγελικής περικοπης, λέγοντας: «πιστεύω, Κύριε, βοήθει μου τη απιστία».
Αυτή την πίστη, την ισχυρή πίστη που ζητά αλλά και μας προσφέρει ο Χριστός, και που όλοι έχουμε ανάγκη, ιδιαίτερα σήμερα, σε μία εποχή απιστίας και αδιαφορίας, είχαν όλοι οι άγιοι, ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, ο μεγάλος αυτός συγγραφεύς της Κλίμακος, η οποία δεν είναι γραμμένη μόνο για τους μοναχούς αλλά για όλους μας, αλλά και η αγία Μαρία η Μαγδαληνή, η μυροφόρος και ισαπόστολος, της οποίας το ιερό λείψανο της χειρός είχαμε την τιμή και την ευλογία να υποδεχθούμε χθες το απόγευμα στον ιερό αυτό ναό, και το οποίο μετέφερε στην πόλη μας και την Ιερά Μητρόπολή μας από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, ο πανοσιολογιωτατος Καθηγούμενός της π. Ελισσαίος και η τιμία συνοδεία του, τον οποίο και ευχαριστούμε από καρδίας για τη μεγάλη ευλογία την οποία μας εκόμισε.
Με αυτή την πίστη, την χωρίς ενδοιασμούς και αμφιβολίες, ακολούθησε η αγία Μαγδαληνή τον Χριστό, διακριτικά και σιωπηλά στα τρία χρόνια της δημόσιας παρουσίας και του κηρύγματός του, και από αυτή την πίστη άντλησε και το θάρρος και την τόλμη όχι μόνο να παραμείνει κοντά του, μαζί με τις αλλες μαθήτριες και με πρώτη την Παναγία μας και κατά την Σταύρωση ιδιαιτέρως, αλλά να ερθει στον τάφο του και το πρωί της Αναστάσεως για να του προσφέρει τα μύρα και την αγάπη της. Και έτσι αξιώθηκε να ζήσει το μεγαλυτερο θαύμα, να συναντήσει, πρώτη αυτή, τον Αναστάντα Κυριο και στη συνέχεια να κηρύξει την Ανάστασή του στους ανθρώπους σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Έχοντας, λοιπόν, και εμείς σημερα την ευκαιρία να προσκυνήσουμε το ιερό και χαριτόβρυτο λείψανο της χειρός της και να λάβουμε την ευλογία της, ας την παρακαλέσουμε να πρεσβεύει στον Κύριο για να αυξήσει και τη δική μας πίστη αλλά και να μας αξιώσει να ολοκληρώσουμε τον δρόμο της νηστείας και να εορτάσουμε πνευματικά και όπως θέλει ο Κύριος τη λαμπροφορο Ανάστασή του, δηλαδή να συναναστηθούμε και εμείς μαζί με τον Χριστό, αφού σταυρώσουμε τα πάθη μας, τις αδυναμίες μας, τις αμαρτίες μας, τις κακίες μας για να εορτάσουμε πράγματι τη λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου. Αμήν.
Δείτε φωτογραφίες της Μητρόπολης εδώ