Σποράδες: Με μεγάλη λαμπρότητα θα τελεστεί το Σαββατοκυριακο η μεγάλη πανήγυρις της ΚΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ.
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ -ΣΚΙΑΘΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ – Για το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Πρόκειται για ένα απο τα πολλά νησάκια που υπάρχουν ανάμεσα σε ΑΛΟΝΝΗΣΟ και ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ και υπάρχει ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας.Οι ετοιμασίες εχουν Ίδη ξεκινήσει απο τα νησιά Σκιάθο ,Σκόπελο,Αλόννησο και απο Βόλο και Αλμυρό ,και τις γύρω περιοχές για να γιορτάσουν την ΜΗΤΕΡΑ του ΘΕΟΥ μας.
Το Σάββατο θα γίνει αγρυπνία και το πρωί της Κυριακής ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ .
Θα τελεστεί ΑΓΙΑΣΜΟΣ και μετά οι πιστοί θα γευματίσουν με παραδοσιακό ντόπιο κατσίκι της Κυράς Παναγιάς και άλλα εδέσματα.
Πολύς κόσμος κάθε χρόνο μαζεύεται στο Μοναστηρι της ΚΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ και με ιερή κατάνυξη και αγάπη τιμούν το γεγονός αυτό …που πως και πως περιμένουν όλοι οι κάτοικοι να ανταμώσουν και να προσευχηθούν και να ανταλλάξουν ευχές .
ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΣΚΙΑΘΟ -ΣΚΟΠΕΛΟ ΓΙΑ ΚΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑ
Εκδρομή στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας, στο νησί Κυρά Παναγιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία της εορτής του Γενέθλιου της Θεοτόκου με αναχώρηση από το λιμάνι της Σκοπέλου το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 6951 979 122
ΚΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑ
Η έκταση του νησιού είναι 25 τ.χλμ.. Ο πληθυσμός του νησιού σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 10 κάτοικοι. Το νησί είναι ιδιοκτησία της μονής ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.
Υπάρχει και στο νησί μοναστήρι στο οποίο οφείλει και το όνομά του. Διαμένουν κάποιο μοναχοί που αποστέλλονται απο το ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ. Το νησί βρίσκεται στο θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου και είναι ένα από τα καταφύγια της μεσογειακής φώκιας. Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 299μ.
Το νησί της ΚΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ αγόρασε το 993μ.χ. ο ΆΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ από Βυζαντινούς άρχοντες της Κωνσταντινούπολης και το χρησιμοποίησε ως μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, του Αγίου Όρους. Εδώ, τον 16ο αιώνα, ιδρύθηκε, η μεταβυζαντινή Ιερά Μονή του Γενεσίου της Θεοτόκου η οποία και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Στον προαύλιο χώρο της Μονής σώζονται παλαιοχριστιανικά λείψανα του 6ου-7ου π.χ. αιώνα. Στους ίδιους χώρους θα βρούμε τα μηχανήματα του παλιού ελαιοτριβείου που λειτουργούσαν οι μοναχοί. Ερείπια της παλαιότερης Μονής βρίσκονται σε ύψωμα στην περιοχή του Αγίου Πέτρου.
ΟΙ κάτοικοι που πηγαίνουν για να εκκλησιαστούν την ημέρα αυτή διαμείνουν και είναι η μόνη φορά που επιτρέπεται η διανυκτέρευση μη μοναχών στους κοιτώνες της Μονής. Οι τελετουργίες ακολουθούν το αγιορείτικο τυπικό.