Κήρυγμα Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου για την Κυριακή της Τυρινής
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΣ – Τρεις προτροπές μας δίνει ο Χριστός στο σημερινό Ευαγγέλιο. Να συγχωρούμε, να νηστεύουμε και να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας. Τρεις προτάσεις ζωής που καλούμεθα να εξασκήσουμε στην καθημερινότητά μας.
Πολλοί νομίζουν ότι ο Χριστός μας φορτώνει με φορτία βαρειά, απαγορεύσεις και «μη»! Όμως, δεν είναι έτσι. Ο Χριστος, απλώς μας προτείνει έναν τρόπο ζωής, προκειμένου να ζήσουμε, όχι μια βιολογική ζωή (όπως των άλλων όντων), αλλά «την κυρίως ζωή και περισσότερο από ζωή». Μπορεί κάποιος να διερωτηθεί: αυτές οι τρεις έννοιες, (συγχώρεση,νηστεία και φιλανθρωπία), τι σχέση εχουν μεταξύ τους;
Και γιατί ο Θεός δίνει τόση σημασία σ’αυτές; Η απάντηση ειναι﮲» επειδή βοηθούν εμάς τους ανθρώπους».
Ξέρουμε ότι ο Χριστός, κατά την τριετή δράση του, μας δίδαξε να κατα- νοούμε τον Θεό, να Τον προσεγγίζουμε και να συζούμε την ζωή Του. Μ’αυτόν τον τρόπο, έλεγε, ότι θα σωθεί η ψυχή μας από τον Άδη και θα κληρονομήσουμε την Βασιλεία Του. Όμως, έπρεπε να σωθεί και το σώμα μας. Αυτό, μας το χάρησε με την Ανάστασή Του. Την Ανάσταση του σώματός Του, που ήταν ομοιο με το δικό μας, χωρίς όμως καμμιά αμαρτία.
Έκτοτε, ο,τι μας προτείνει ο Χριστός αποβλέπει στην απελευθέρωσή μας από τις ενοχές, από τις δεσμεύσεις, από την φθορά και τον θάνατο. Αυτό που λέμε «ζωή κατά Χριστόν» είναι το συμφέρον μας. Όταν συγχωρούμε τους αλλους, λυτρωνόμαστε εμείς από τον φθονο που μας φθείρει. Ακόμα κι όταν ε-
χουμε δίκιο, αυτό το δίκιο μας κατάβάλει και μας πνίγει.
Γι’αυτό ο Χριστός, όταν λέει να συγχωρούμε ακόμα και τους εχθρούς μας, δεν το λέει επειδή νοιάζεται για τους εχθρούς μας. Για εμας νοιάζεται. Όταν ο Χριστός μας προτείνει να νηστεύουμε, δεν το προτείνει για να μας στερήσει το φαγητό, αλλά για να μας απελευθερώσει από την λαιμαργία και από την εξάρτηση στο φαγητό και στα χειρότερα πάθη. Όταν ο Χριστός μας ζητάει να φερόμαστε φιλάνθρωπα το κάνει για να μην παγώσει η καρδιά μας και τότε απομονωθούμε από τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω μας.
Αυτός που μαθαίνει να συγχωρεί να νηστεύει και να φιλανθρωπεί, ωφελεί πρώτιστα και κύρια τον εαυτό του.
Οι εντολές του Χριστού (να πω σωστότερα: οι προτροπές του) σκοπεύουν να ευεργετήσουν εμάς και να μας ανεβάσουν ψηλότερα από την κακότητα, την αχορταγιά και την κατάθλιψη.
Αγαπητοί μου, Από σήμερα το απόγευμα με τον Κατάνυκτικό Συγχωρητικό Εσπερινό, μπαίνουμε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Προτείνει η Εκκλησία να εξετάσουμε τον αληθινό εαυτό μας, να κατάνοήσουμε τους γύρω μας. Αν είναι εφικτο να συγχωρεθούμε μαζί τους κι αν δεν είναι, τότε να εξομολογηθούμε ενώ-
πιον του Θεού, όσα τους βλάψαμε η τους αδικήσαμε. Προτείνει η Εκκλησία να νηστεύσουμε τα πάθη, τις κακίες μας, τους εγωισμούς μας, τις φαντασιώσεις μας, τις εξαρτήσεις και τις ψευδαισθήσεις μας.
Όσο μπορούμε και το φαγητό μας. Προτείνει η Εκκλησία να δείξουμε έμπρακτη αγάπη σε όσους δεν αξίζουν και σε όσους αξίζουν. Στο προσωπο κάθε συνανθρώπου μας να δούμε τον εαυτό μας και τον Χριστό. Έτσι προτείνει η Εκκλησία να μπούμε στο στάδιο της Σαρακοστής. Γι’αυτό και το λέει «στάδιο». Μας καλεί να αθληθούμε για να αποκτήσουμε πνευματική ευεξία και φρόνημα ασκητικό στην πληθωρική και απαιτητική εποχή μας. Για να καταλάβουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερο εγωισμό, με λιγότερα πάθη, με λιγότερη διεκδικητικότητα.
Για να κατάλάβουμε ότι αξίζει να ζήσουμε με περισσότεερη ταπείνωση, με περισσότερη απλότητα, με περισσότερη καλωσύνη και ουσιαστική αγάπη.
Αν ο κόσμος και όλοι μας, ζούσαμε έτσι, όπως μας προτείνει ο Χριστός, τότε ο κόσμος μας θα ξαναγινόταν παράδεισος. Ο χαμένος παράδεισος, τον οποίο θυμηθήκαμε και την απώλειά του θρηνήσαμε σήμερα το πρωί, στον Όρθρο.
Τον χαμένο παράδεισο, που σαν Βασιλεία των Ουρανών, ο Χριστός διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται μέσα μας.
Καταλαβαίνετε, ότι αυτή η πρόταση ζωής, την οποία μας προτείνει ο Χριστος, δεν επιδέχεται βελτίωση επειδή είναι το δικό μας βέβαιο και ακριβόπνευματικό συμφέρον. Κάποιοι λένε: «ο κόσμος προχωρεί, αλλάζει, εξελίσσεται, η Εκκλησία γιατί μένει πίσω»! Μα! επειδή η Εκκλησία ξέρει, ότι περισσότερο από τον Χριστό, κανένας και τίποτε δεν αγαπά τον άνθρωπο. Αγάπη που Τον οδήγησε θεληματικά στον Γολγοθά για
να ζήσουμε εμείς έκτοτε την αιωνότητα της θεικής ζωής Του. Γι’αυτό σας παρακαλώ ο Επίσκοπός σας, ετοιμαστείτε να ζήσετε την Μεγ. Τεσσαρακοστή. Σήμερα το βράδυ ελάτε να συγχωρεθούμε μεταξυ μας στον Κατανυκτικό Εσπερινό.
Κι από αύριο, νηστεία, συγχωρητικότητα και φιλανθρωπία. Κατανόηση όλων, αποδοχή όλων, προσευχή για όλους. Ταπείνωση, εγκράτεια, αγνότητα, παρθενία και καθαρότητα. Συχνή θεία Κοινωνία, Εκκλησιασμός, συμμετοχή στις Προηγιασμένες Λειτουργίες, στους Χαιρετισμούς και στα Απόδειπνα. Τέτοια καλή
Σαρακοστή εύχομαι σε όλους σας κι ευχηθείτε παρακαλώ κι εσείς για μένα.
Ο Μητροπολίτης σας
✥Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος