Επιτάφιος Παναγίας: Με την πρέπουσα τάξη και τιμή όπως άλλωστε αρμόζει προς το Θεομητορικό πρόσωπο της τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πύλης Δερβενοχωρίων της επαρχίας Βοιωτίας ο Επιτάφιος της Υπεραγίας Θεοτόκου κατα το Ιεροσολυμίτικο τυπικό τελέσθηκε ιερά παράκληση και ακολούθως εψάλλησαν τα εγκώμια έμπροσθεν του ανθοστολίστου Επιταφίου της.
Μετά το πέρας των εγκωμίων και αφού με κατάνυξη ως άλλος Δήμος των Αποστόλων οι πιστοί έρραναν τον τάφο με άνθη και αρώματα με προεστώτα τον Αρχιερατικό Επίτροπο Δερβενοχωρίων και εφημέριο Αγίου Θωμά π. Γεώργιο Μανωλόπουλο έγινε η λιτάνευσις του Θεοδόχου Σώματος της πέριξ του αυλείου χώρου της Μονής.
Μια πρωτόγνωρη κατάνυξη κυρίευσε τον χώρο και μια ανείπωτη ευλογία έλαμψε στις καρδιές των συμμετεχόντων οι οποίοι ήρθαν με συγκίνηση και συντριβή να συνοδεύσουν την μητέρα τους και μητέρα όλου του κόσμου την προστάτιδα την τροφό και την γλυκυτάτη παρηγοριά αυτής της ματαίας ζωής που μεταστάσα ανέρχεται προς Ουρανόν.
Συμμετείχαν προσκυνητές απο την Χαλκίδα, απο τον Αγ.Θωμά Βοιωτίας καθως και απο την γύρω περιοχή η άψογη διοργάνωση ανήκει στην υπεύθυνη της Μονής Γερόντισσα Φιλοθέη καθώς και σε φίλους και εθελοντές που με αγάπη πλαισιώνουν τούτο τον ευλογημένο τόπο.
Είθε η Υπεραγία Θεοτόκος η οποία τώρα καλείται να ανυψωθεί προς Ουρανόν με την Κοίμηση της και παραδόξως ο Υιός της κάνει τον τάφο κλίμακα που ενώνει τα γηίνα με τα ουράνια, τα φθαρτά με τα άφθαρτα και πρόσκαιρα με τα αιώνια, να μας σκεπάζει και να μας χαριτώνει με την χαρά την παραμυθία και την μητρική της στοργή που μόνο η Παναγία μπορεί να μας προσφέρει , μιάς και η Παναγία μας είναι η μοναδική Χαρά και Ελπίδα της ζωής μας.
ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ.