Σκιάθος: Μια υπέροχη βραδιά για τους κατοίκους και επισκέπτες στην Σκιάθο, όπου μεταβιβάστηκαν στην Βόρεια πλευρά, και με πλήρη κατάνυξη περπάτησαν μέσα στο δάσος του νησιού .για να τιμήσουν τον ΑΓΙΟ ΣΩΖΩΝ.
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ -ΣΚΙΑΘΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ- Για το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Το μικρό αυτό εκκλησάκι βρίσκεται μεταξύ Κεχριάς και Κάστρου και είναι πάνω σε γκρεμό και δίπλα του είναι η εκκλησία του ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.Απο την κάτω πλευρά του βρίσκεται το παλαιό έκκλησάκι του ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΩΝ και εκεί καθότανε ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ και αγνάντευε το ΠΗΛΙΟ και το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ .
Με πλήρη αγάπη ΚΥΡΙΟΥ και ΘΕΟΥ και του ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΩΝ ο κόσμος λειτούργησε με τους Ιερείς ΠΑΤΗΡ ΓΕΩΡΓΙΟ και τον υιό του ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΤΑΜΑΤΑ εφημέριοι του ΝΑΟΥ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ,ξεκινώντας με ΕΣΠΕΡΙΝΟ και μετέπειτα με ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.
Μετά τον ΕΣΠΕΡΙΝΟ και την ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΟΥ η οικογένεια ΜΥΓΔΑΛΑΚΗ που επιμελείται το εξωκλήσι πρόσφερε καφε ,ούζο,κέικ,κουλουράκια και γλυκά.
Με το φως των κεριών και με τις υπέροχες ψαλμωδίες οι πιστοί ακολούθησαν την μεταφορά της εικόνας του ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΩΝ στο εξωτερικό χώρο της εκκλησίας και μετά παρέμειναν για να να μεταλάβουν την ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Στο τέλος όλοι αντάλλαξαν ευχές προς ΔΟΞΑ ΘΕΟΥ και ΚΥΡΙΟΥ και ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΖΩΝ να τους αξιώσει και του χρόνου …να γιορτάσουν την μέρα του.
ΑΓΙΟΣ ΣΩΖΩΝ
Τη μνήμη του Αγίου Σώζοντος τιμά σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Σώζων έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Πατρίδα του ήταν η Λυκαονία και σαν εθνικός ονομαζόταν Ταράσιος. Όταν βαπτίσθηκε χριστιανός, ονομάσθηκε Σώζων. Βοσκός στο επάγγελμα, προσπαθούσε να μιμείται την ημερότητα των προβάτων, που θαύμαζε πολύ.
Εορτολόγιο– Πολλές φορές τον ενοχλούσαν και τον αδικούσαν οι άλλοι βοσκοί, αλλά αυτός πάντοτε στάθηκε πράος απέναντι τους. «Μου είναι ντροπή», έλεγε, «να γίνω κατώτερος από τα πρόβατα που βόσκουν». Μελετούσε με επιμέλεια την Αγία Γραφή, και όταν στην εξοχή συναντούσε ειδωλολάτρη, προσπαθούσε να τον κατηχήσει στο Χριστό.
Κάποτε ο Σώζων πήγε στην Πομπηϊούπολη της Κιλικίας, όπου υπήρχε ένα χρυσό ειδωλολατρικό άγαλμα. Μόλις το είδε, η ψυχή του πράου Σώζοντα παροργίστηκε. Τότε, με θάρρος πολύ έσπασε το δεξί χέρι του χρυσού αγάλματος, το πούλησε και τα έσοδα διαμοίρασε στους φτωχούς. Ο έπαρχος Μαξιμιανός αναστατώθηκε και φυλάκισε πολλούς ανεύθυνους.
Όταν το έμαθε αυτό ο Σώζων, παρουσιάστηκε στον έπαρχο και στις απειλές του με ήρεμο ύφος απάντησε ότι μέσα στο ναό το άγαλμα ήταν άχρηστο, ενώ έτσι ωφέλησε και κάποιους φτωχούς. Αμέσως τότε, αφού τον βασάνισαν φρικτά, τον έριξαν στη φωτιά, όπου ο πράος και ζηλωτής βοσκός απήλθε προς τον Κύριο.