Ι.Μ. ΑΙΤΩΛΙΑΣ – Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, προστάτου του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.
Τελέσθηκε η Ακολουθία της Αρτοκλασίας υπέρ υγείας των μελών του Συλλόγου και των οικογενειών τους και εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ιατρών του Συλλόγου.
Ο πρώτος αυτός πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Λουκά αποτέλεσε πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου και θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο την πλησιέστερη Κυριακή με την ετήσια μνήμη του Ευαγγελιστού Λουκά.
Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε ομιλία από τον διακεκριμένο Καθηγητή Χειρουργικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Λινό, με θέμα: «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς και εμείς».
Ο π. Δημήτριος αρχικά παρουσίασε στοιχεία από τον βίο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, που θεωρείται σε Ανατολή και Δύση ως ο πρώτος Άγιος Ιατρός. Στη συνέχεια απάντησε στο ερώτημα «τί σημαίνει Άγιος», μέσα από την διδασκαλία και τη θεολογία του Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, ο οποίος υπογράμμιζε ότι «η αγιότητα δεν εξαρτάται από τα ηθικά επιτεύγματα του ανθρώπου, όσο σπουδαία κι αν είναι αυτά, αλλά από τη δόξα και τη χάρη του Θεού και από το βαθμό της προσωπικής σχέσης με τον προσωπικό Θεό.
Αγιότητα σημαίνει μετοχή και κοινωνία στην αγιότητα του Θεού». Ολοκληρώνοντας, ο ομιλητής απάντησε το ερώτημα «τί κάνουμε οι γιατροί γνωρίζοντας τον Ευαγγελιστή Λουκά» παρουσιάζοντας δύο παραδείγματα Ιατρών και Επισκόπων, τον Άγιο Λουκά, Επίσκοπο Συμφερουπόλεως και τον Μητροπολίτη Anthony Bloom, οι οποίοι παράλληλα με τα ιατρικά τους καθήκοντα αφιερώθηκαν στον Θεό, χειροτονήθηκαν Ιερείς και αναδείχθηκαν Επίσκοποι.
«Και οι δύο αυτοί Επίσκοποι και γιατροί δεν αποφοίτησαν ποτέ από καμία Θεολογική Σχολή, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε από τα ιερατική και ποιμαντικά τους μεγαλουργήματα, ενώ συγχρόνως για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα εξασκούσαν και την χειρουργική τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε και συνεχάρη τον π. Δημήτριο Λινό για την εξαιρετική ομιλία του, χαρακτηρίζοντάς τον πνευματικό του αδελφό, αφού και οι δύο έχουν λάβει την Ιερωσύνη από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.
Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Γεώργιο Αγραφιώτη, το Διοικητικό Συμβούλιο και όλους τους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου για την πρωτοβουλία της καθιερώσεως της εορτής και ευχήθηκε ο κοινός αυτός εορτασμός να γίνει ένας θεσμός για την τοπική Εκκλησία και την τοπική Κοινωνία.
Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι με τον κοινό αυτό εορτασμό «αποδεικνύεται με τον πλέον περίτρανο τρόπο πως η ιατρική επιστήμη και η πίστη συμπορεύονται, συνεργάζονται και συνδιακονούν μαζί τον άνθρωπο, που αποτελείται από σώμα και ψυχή, που νοσεί σωματικά και πνευματικά και έρχονται η ιατρική επιστήμη και η χριστιανική πίστη, με τους διακριτούς πάντοτε ρόλους να συνδράμουν στην αποκατάσταση της σωματικής και της πνευματικής ασθένειας του κάθε ανθρώπου».