ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε το πρωί για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο τον Μυροβλήτη στον ομώνυμο προσκυνηματικό Ιερό Ναό προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου , προσκεκλημένου του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.
Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνας.
Ο Ιερουργών Μητροπολίτης πλαισιώνεται από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Γαβριήλ Παλιούρα , τον Γεν. Αρχ. Επίτροπο της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Αρχιμ. Φώτιο Ζαρζαβατσάκη, Ιερείς και Διακόνους της τοπικής Μητροπόλεως.
Ο Μητρ. Σερρών στον Θείο λόγο του μίλησε για τη ζωή και το έργο του Αγίου Δημητρίου τονίζοντας πως και σήμερα ο άγιος μας δείχνει πως η πίστη μας είναι ο θησαυρός της ζωής μας, τον οποίο οφείλουμε να διατηρήσουμε, ώστε να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Έκανε λόγο, επίσης, για τον καθημερινό αγώνα που απαιτείται, ώστε να διαφυλάξουμε εκτός από το δόγμα και τον χαρακτήρα μας. Κάλεσε τους πιστούς να μην δειλιάζουν στα προβλήματα, διότι «ο Χριστός στέκει δίπλα μας και οι άγιοι μας σκεπάζουν και μας οδηγούν». Ευχήθηκε, ακόμη, ο Αγιος Δημήτριος να μας δίνει δύναμη στον καθημερινό μας αγώνα.
Η συμπρωτεύουσα εορτάζει την απελεύθερωσή της αυτές τις μέρες και τιμά τους Ήρωές της, καθώς και τον λαοφιλή της Άγιο Δημήτριο.
Λίγες πόλεις έχουν τόσο στενή σχέση με τον προστάτη Άγιο τους όπως έχει η Θεσσαλονίκη με τον Άγιο Δημήτριο. Ο Άγιος Δημήτριος ο Μεγαλομάρτυρας και Μυροβλύτης, καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη από αριστοκρατική οικογένεια. Θεωρείται προστάτης και πολιούχος της Θεσσαλονίκης. Με τη βοήθεια του Αγίου η πόλη σώθηκε πολλές φορές από τις επιδρομές των Αβάρων, των Σλάβων και των Βουλγάρων. Οι υπερασπιστές της διηγούνταν πολλές φορές ότι έβλεπαν έναν πολεμιστή πάνω στο άλογο του να προχωρεί μπροστά στα πλήθη και να καταδιώκει με το ξίφος του τους εχθρούς. Με αυτή την μορφή παρουσιάζεται και από τη βυζαντινή αγιογραφία.
Οι μαρτυρίες λένε ότι δεν τον έβλεπαν σε όνειρο, αλλά τον έβλεπαν στην πραγματικότητα αυτόν τον ίδιον να μάχεται μεταξύ των στρατιωτών, να προηγείται και να οδηγεί αυτούς στην νίκη και στην σωτηρία.
Και άλλοτε τον έβλεπαν επάνω στα τείχη όμοιον προς οπλίτη πλήττοντα με το ξίφος του τους βαρβάρους. Άλλοτε τον έβλεπαν ενδεδυμένο με χλαίναν επί του πολεμικού του ίππου και κραδαίνοντα την αήττητον λόγχην του να προηγείται στις εξόδους εναντίον των πολιορκητών. Άλλοτε πάλιν φορών λευκή χλαμύδα διατρέχει το τείχος και έπειτα τρέχει επί της θαλάσσης δρομαίως περιπατών ως επί στερεού εδάφους και διασκορπίζει τον στόλο των βαρβαρικών μονοξύλων.
Και δεν τον έβλεπαν τον Αθλοφόρο μόνο οι πιστοί αλλά και αυτοί οι εχθροί. Όταν, μάλιστα, τους ρωτούσαν μετά τη νίκη γιατί έφυγαν εκείνοι έλεγαν: «Είδομεν ένα άνδρα ξανθόν και λαμπρόν, ο οποίος εκάθητο επί λευκού ίππου και εφόρει ιμάτιον λευκόν».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι την ημέρα της γιορτής του Αγίου, στις 26 Οκτωβρίου 1912, ο ελληνικός στρατός μπήκε νικητής στη Θεσσαλονίκη ελευθερώνοντας την από τους Τούρκους.
Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης