Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη του Εκπαιδευτικού Έτους 2018-2019 στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α΄» του Κέντρου Ορθοδόξου Πολιτισμού, όπου η Σχολή λειτουργεί προσωρινά μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών στο κτήριο του Ιδρύματος Κοινωνικής Μέριμνας και Νεότητας της Μητροπόλεως, στο Λόφο του Τιμίου Σταυρού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης: “Στον Αγιασμό παραβρέθηκαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Νικηφόρος, και άλλοι κληρικοί της Μητροπόλεως, τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής, οι καθηγητές και οι μαθητές της Σχολής, καθώς και πιστοί. Ο Μουσικολ. κ. Ευάγγελος Καπαϊδονάκης, Διευθυντής της Σχολής, και μέλη της Χορωδίας της απέδωσαν τους ύμνους της Ακολουθίας του Αγιασμού.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, απευθυνόμενος στους καθηγητές και τους μαθητές, τους ευχήθηκε καλή ευόδωση στο ιερό έργο που επιτελούν για την μύησή τους στην ψαλτική τέχνη, με την οποία δοξάζεται ο Θεός, αφού η Βυζαντινή Μουσική δεν είναι απλά ένα είδος μουσικής, αλλά ένα ευλογημένο μέσο και εργαλείο για την αμφίδρομη επικοινωνία των πιστών με τον Θεό. Μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπός μας τόνισε:
«… Εκείνος που αποφασίζει να μάθει την ψαλτική τέχνη, το πράττει, κατά κύριο λόγο, διότι του αρέσει να προσεύχεται και να βοηθά και άλλους να προσεύχονται. Του αρέσει να δίδει τον εαυτόν του, να τον βγάζει από το «εγώ» και να τον κάνει το «εμείς» της Εκκλησίας … Όλοι όσοι διακονούμε στο γεώργιο της Εκκλησίας, από οποιαδήποτε θέση, Επίσκοποι, Πρεσβύτεροι, Διάκονοι, Ψάλτες, Αναγνώστες, κάθε λειτουργός της Εκκλησίας, εκφράζομε το λαό του Θεού που έχει ανάγκη να ενωθεί και να επικοινωνήσει με τον Θεό Πατέρα, να του πει τους πόθους και τους πόνους, τα βάσανά του, τους προβληματισμούς του. Εκφράζομε το λαό του Θεού, που έχει ανάγκη να ακούσουν τα αυτιά του τη Μουσική των Αγγέλων, να ευφρανθεί η ψυχή του τελικά. Γιατί αυτή η Μουσική δεν είναι καθόλου μα καθόλου επιδερμική. Αυτή η Μουσική δεν κάνει πρόσκαιρα «Top 10» και «σουξέ», αλλά είναι για να βγάζει τα εσώψυχα του ανθρώπου και να τον αποκαλύπτει μπροστά στον Θεό. Και, ταυτόχρονα, αυτή η Μουσική υπάρχει για να φέρνει τη φωνή του Θεού στα αυτιά και, δι’ αυτών, στις ψυχές των ανθρώπων…».
Υπενθυμίζεται ότι στη Σχολή Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου διδάσκονται και τα δύο σκέλη της μουσικής μας, το Εκκλησιαστικό αλλά και το Δημοτικό, ως οι δύο όψεις του ίδιου μουσικού συστήματος. Διδάσκονται ακόμη και τα υποχρεωτικά θεωρητικά μαθήματα και solfege, για όσους επιθυμούν την απόκτηση διπλώματος και έχουν τις σχετικές προϋποθέσεις. Η φοίτηση είναι δωρεάν, πενταετής, με διενέργεια προαγωγικών εξετάσεων στο τέλος κάθε έτους. Η διδασκόμενη ύλη είναι η καθορισμένη από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού”.