Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, αφιερωμένη στη συμπλήρωση 95 ετών από την απόβαση του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη (1919) και 90 ετών από τον βίαιο ξεριζωμό και την εγκατάσταση στην Ελλάδα των εκ της Μικράς Ασίας προσφύγων Ελλήνων (1924).
Η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητος Ευβοίας στη Χαλκίδα, την οποία πρόθυμα, όπως πάντα, παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Μπουραντάς και οι υπηρεσίες της Π.Ε. Ευβοίας, γέμισε ασφυκτικά από πολλούς Χαλκιδείς, οι οποίοι απόλαυσαν την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, υπό την διεύθυνση του καθηγητού και πρωτοψάλτου, συνταγματάρχου ε.α. κ. Θεοδώρου Κοκκορίκου, να αποδίδει…
με θαυμάσιο τρόπο τραγούδια από την μουσική παράδοση της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας, με τη συνοδεία της Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων, την οποία αποτελούσαν οι Ανδρέας Σκάνδαλος στο Κανονάκι, Διονύσιος Θεοδόσης στο Κλαρίνο, Χάρης Παπανικολάου στο Ούτι, Δημήτριος Μαυρίδης στην Ποντιακή Λύρα και Άγγελος Κυριάκος στα Κρουστά.
Στην έναρξη της Εκδήλωσης, ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και υπεύθυνος λειτουργίας της Σχολής καλωσόρισε με θερμούς λόγους όλους τους παρισταμένους.
Το πρόγραμμα της Εκδήλωσης επιμελήθηκε αντιστράτηγος ε.α. κ. Ιωάννης Βερβενιώτης, ο οποίος μίλησε εξαιρετικά με θέμα «ΜΙΚΡΑΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», παρουσιάζοντας πολλές γνωστές και άγνωστες πτυχές του ζητήματος μέσα από ιστορικές πηγές και μαρτυρίες της εποχής.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ. Βερβενιώτη, η Χορωδία απέδωσε τα εξής τραγούδια, κερδίζοντας τα ευμενή σχόλια και τον δίκαιο έπαινο όλων των παρακολουθησάντων την Εκδήλωση, Κλήρικών, Αρχών, εκπροσώπων των Φορέων της Πόλεως και πολλών Χαλκιδέων.
· «Τα ευζωνάκια» – Δημοτικοφανές σε στίχους Ζαχαρία Παπαντωνίου.
· «Μια Σμυρνιά στο παραθύρι» – Παραδοσιακό Σμύρνης.
· «Ένα τρεχαντηράκι» – Παραδοσιακό Σμύρνης και Δυτικών παραλίων Μικράς Ασίας.
· «Αλατσατιανή» – Καρσιλαμάς χερσονήσου της Ερυθραίας.
· «Απόψεν τα μεσάνυχτα» – Παραδοσιακό Καππαδοκίας.
· «Κυρ Κωστάκη» – Παραδοσιακό Ανατολικής Θράκης – Κωνσταντινουπόλεως.
· «Αητέν’ς επαραπέτανεν» – Ύμνος στον αντάρτη του Πόντου, με σολίστ τον κ. Πέτρο Βλάχο.
· «Σαγγάριε Σαγγάριε» – Έντεχνο τραγούδι των στρατιωτών, με σολίστ τον κ. Θεοδόσιο Στεργιόπουλο.
· «Αρχοντογιός» – Παραδοσιακό Δυτικής Θράκης, με σολίστ τον κ. Στέλιο Μπενή.
· «Τέσσερα μάτια, δυό καρδιές» – Καρσιλαμάς της Αρτάκης.
Παράλληλα η Χορωδία, κάλυψε την διήγηση του μαρτυρίου του Αγίου Χρυσοστόμου επισκόπου Σμύρνης με την ψαλμώδηση του Ύμνου «Άνες, άφες, συγχώρησον ο Θεός…», ο κ. Ευάγγελος Στάμου αφηγείτο ιστορικές μαρτυρίες για την Εκστρατεία και την Καταστροφή, η κ. Βασιλική Τσιτσάκη απόσπασμα από δημοσιογραφική ανταπόκριση τον καιρό της Καταστροφής, ενώ η κ. Μαρία Καψάλη απέδωσε εξαιρετικά το ποίημα της κ. Εύας Χαλκιαδάκη, με τίτλο «Αλησμόνητες Πατρίδες».
Κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης, με την ευθύνη της κ. Χριστίνας Βερβενιώτη, προβάλλονταν εικόνες, φωτογραφίες και χάρτες σχετικά με την ομιλία, καθώς και τα λόγια των ποιημάτων και των τραγουδιών, υποβοηθητικά για τους παρισταμένους.
Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της Συναυλίας για την «σπουδαία», όπως την χαρακτήρισε, προσπάθεια που έκαναν και είχαν άριστο αποτέλεσμα.
Μεταξύ των παρευρεθέντων στην Εκδήλωση ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου Πρωτοπρεσβ. Ελευθέριος Σταμπέλος, με συνοδεία Κληρικών από την γείτονα Ι. Μητρόπολη, Κληρικοί της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Μήττας, ο τ. Βουλευτής και Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Αναστασία Μακαρώνα, κ. Έλενα Βάκα, κ. Δημήτριος Σέρρας και κ. Χρήστος Παγώνης και εκπρόσωποι των τοπικών Μ.Μ.Ε., οι οποίοι καταχειροκρότησαν την πολύ όμορφη αυτή πρωτοβουλία της Ι. Μητροπόλεως, η οποία διακρίθηκε για την αρτιότητά της.