Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ: Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο η 2η Συνάντηση Χορωδιών Βυζαντινής Μουσικής, που διοργανώθηκε από την Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας «Κοσμάς ο Μαδυτινός».
Έλαβαν μέρος οι Χορωδίες: α) του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, υπό τη διεύθυνση του κ. Βασιλείου Δόντσιου, β) της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, υπό τη διεύθυνση του κ. Αριστοτέλη Βογιατζόγλου και γ) του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, υπό τη διεύθυνση του κ. Βασιλείου Μαυράγκανου.
Προηγήθηκε ομιλία του Δρ. Μουσικολογίας και επιστημονικού συνεργάτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικολάου Ορδουλίδη με θέμα: «ηχογραφήσεις του Ιωάννη Σακελαρίδη».
Την εκδήλωση παρουσίασε με επιτυχία ο Άρχων κ. Γεώργιος Ορδουλίδης, διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας.
Ο Σεβασμιώτατος κατά τον χαιρετισμό του τόνισε: Με πολλή χαρά σας υποδεχόμεθα σήμερα στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά υπό τους θολους του περικαλλούς αυτού ιερού ναού και υπό τη σκέπη της Παναγίας μητέρας μας, της Υπεραγίας Θεοτόκου, όλους εσάς, που συμμετέχετε στο 2ο Φεστιβάλ Βυζαντινης και Παραδοσιακής Μουσικης, το οποίο διοργανώνει η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Κοσμάς ο Μαδυτινός» της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδος και της Ευρωπαικης Ενώσεως.
Υποδεχόμεθα με πολλή χαρά και τιμή τα μέλη και τους χοράρχες των τριών βυζαντινών χορωδιών, που συμμετέχουν στο φετινό φεστιβάλ, τις χορωδίες του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπων και Εορδαίας, υπό τη διεύθυνση του κ. Βασιλείου Δόντσιου, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, υπό τη διεύθυνση του κ. Αριστοτέλη Βογιατζόγλου, και του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, υπό τη διεύθυνση του κ. Βασιλείου Μαυράγκανου, τους οποίους θα απολαύσουμε στη συνεχεια να ερμηνεύουν τους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους τους οποίους επέλεξαν για να μας παρουσιάσουν.
Προηγουμένως όμως θα έχουμε την ευκαιρία και τη χαρά να ακούσουμε την ομιλία του διδάκτορα Μουσικολογίας και επιστημονικού συνεργάτη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, του κ. Νικολάου Ορδουλίδη, ο οποίος είναι όχι μόνο βαθύς γνώστης της ιστορίας και της θεωρίας της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής αλλά και εξαιρετικός μουσικός.
Ο κ. Ορδουλίδης θα μας μιλήσει για τις ηχογραφήσεις του Ιωάννη Σακελλαρίδη, ενός διαπρεπούς μουσικοδιδασκάλου και ιεροψάλτου από το Λιτόχωρο της Πιερίας, ο οποίος έζησε και διακόνησε στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνος και στις πρώτες του 20ου ως ιεροψάλτης στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σε ναούς του Πειραιά, και με το έργο του άφησε τη δική του σφραγίδα στη βυζαντινή μας μουσική.
Είναι γνωστό βεβαίως ότι η βυζαντινή μουσική έχει μία μακρά παραδοση και ιστορία και κατόρθωσε να επιβιώσει στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας και όχι μόνο χάρη σε πολλές σπουδαίες προσωπικοτητες που συνέχισαν την παραδοση ή προσπάθησαν να την ανανεώσουν. Αξίζει, λοιπόν, αναμφίβολα να γνωρίζουν αυτούς τους διδασκάλους της βυζαντινής και παραδοσιακής μας μουσικής και την προσφορά τους, όχι μόνο όσοι ασχολούνται συστηματικά με την ψαλτική τέχνη αλλά και όσοι την αγαπούμε. Και σε αυτό αποβλέπει και ο αποψινός μας ομιλητής αλλά και το Φεστιβάλ Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, το οποίο οργανώνει για δεύτερη φορά φέτος η Σχολή Βυζαντινής Μουσικης της Μητροπόλεώς μας.
Ευχαριστώ γι᾽ αυτό θερμά τους διοργανωτές του και όλους τους συμμετέχοντες αλλά και όλους όσους το τιμάτε με την παρουσία σας.
Ας τους απολαύσουμε.