Την Κυριακή της Τυρινής εσπέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ χοροστάτησε στον πρώτο Κατανυκτικό Εσπερινό που ετελέσθη στον Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ερμιόνης.
Στον εμπνευσμένο του λόγο ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στο γεγονός της Μ. Τεσσαρακοστής και την σημασία της μέσα από την Εκκλησιαστική Υμνολογία.
«Οφείλουμε να ποθούμε την υπέρ νουν μακαριότητα όπως έκαναν οι Άγιοι, γιατί πέρα από τα αισθητά υπάρχουν και τα μη βλεπόμενα που υπερβαίνουν τον ανθρώπινο νου όπως είναι ο Θεός, η ψυχή, ο παράδεισος, η αιωνιότητα.
Αυτά τα επουράνια δώρα ετοίμασε ο Θεός για όσους τον αγαπούν και πιστεύουν στην ύπαρξή των δωρεών Του. Η Εκκλησία μας εμπνέει την άσκηση.
Η άσκηση είναι η ελευθερία από τα πάθη, τις ενορμήσεις, και τα ζωώδη ένστικτα. Ελευθερία επίσης είναι να παραμείνουμε στα αναγκαία της ζωής μας όπως την περιγράφει ο Απ. Παύλος «έχοντες τροφάς και σκεπάσματα αρκεσθησόμεθα».
Το ιερό Ευαγγέλιο μας προτρέπει να αγαπήσουμε τη λιτότητα και την αυτάρκεια,δεν καταδικάζει τον πλούτο αλλά ζητά το άνοιγμα της καρδιάς μας στους αναγκεμένους αδελφούς μας μέσα από τη σωστή διαχείριση των υλικών αγαθών.
Οι δύο μεγάλες εντολές είναι να αγαπήσουμε τον Θεό αλλά και τον συνάνθρωπο. Ο Θεός βρίσκεται στο έλεος της καρδιάς, στο δόσιμο της καρδιάς μας στον αδελφό μας.
Οι Άγιοι για τρυφή και απόλαυση είχαν την δύναμη της εγκράτειας σε καθετί το αμαρτωλό. Ο άνθρωπος του Θεού θεωρεί την πτωχεία πλούτο σαν ικανοποίηση των αναγκαίων, αγαπά τη λιτότητα, είναι αυτάρκης, αποφεύγει τις σπατάλες, έχει μέτρο σε όλα γιατί οι ανάγκες είναι ακόρεστες.
Οι αρχαίοι έλληνες τόνιζαν το «μηδέν άγαν» δηλ. τίποτε το περιττό. Είναι πολύ σημαντικό να ζητάμε από το Θεό τη Χάρη Του ώστε να νικήσουμε την πνευματική μας πώρωση και να γίνουμε ευαίσθητοι όχι μόνο στα του εαυτού μας αλλά και απέναντι στους αδελφούς μας.
Να έχουμε διάκριση,συγχωρητικότητα, ο λόγος μας να γίνεται γέφυρα και να ενώνει τα διεστώτα, και η αγάπη μας εμφανής.»
Πρότυπό μας ο Κύριός μας που πρώτος ήπιε ξύδι για να γλυκάνει τις δικές μας πληγές.