Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014 η 1η Εσπερίδα του Τομέως Ποιμαντικής των Αιρέσεων Βορείου Ευβοίας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος με τίτλο «Παιδεία για Παιδία- ‘Εν παιδεία καί νουθεσία Κυρίου’ (Εφεσ. 6, 4)». Στην Εσπερίδα, που έγινε στο Γυμνάσιο Ωρεών με την υλικοτεχνική συνδρομή της Διευθυντρίας κ. Αρχόντως Μπουλάκη και του Διευθυντού του ΕΠΑ.Λ. Μαντουδίου κ. Ιωάννου Κατσάνου, παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού κ. Ζάχος Χριστοφής, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως κ. Γρηγόριος Σταθαράς, η Διευθύντρια Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως Ευβοίας κ. Αικατερίνα Καραμάνου, η οποία με θερμούς λόγους χαιρέτισε την Εσπερίδα, Διευθυντές καθώς και Διδάσκαλοι και Καθηγητές σχολικών μονάδων της Βορείου Ευβοίας και πλήθος κόσμου.
Εισηγήσεις παρουσίασαν οι:
· κ. Γεώργιος Τσιάκαλος, Σύμβουλος Εκπαιδεύσεως, Μορφωτικός Ακόλουθος Πρεσβείας, Πολιτικός Επιστήμων DEA Πανεπιστημίου Σορβόννης και Μουσικός με θέμα «Παιδεμός Παιδείας και ένας Άγιος μπροστάρης».
· κ. Ευάγγελος Παπασταμούλος, συνταξιούχος Διδάσκαλος με θέμα «Η Παιδεία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κατά το 2ο ήμισυ του 20ου αιώνος- Ο ρόλος του Διδασκάλου στο Σχολείο και την κοινωνία».
· κ. Ευστάθιος Αναγνώστου, Θεολόγος και Μουσικός με θέμα «Παιδεία και Διαπαιδαγώγηση κατά τον ιερό Χρυσόστομο».
· π. Στέφανος Η. Στεφόπουλος Εφημέριος Ταξιάρχου Ωρεών και Συντονιστής Ποιμαντικής των Αιρέσεων Αρχιερατικής Περιφερείας Ιστιαίας με θέμα «Η ‘παραπαιδεία’ του Παιδικού Αποκρυφισμού- Βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας».
Την Εσπερίδα επιτυχώς συντόνισε ο Γενικός Συντονιστής Αιρέσεων και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Βουτσιλάκος.
Στην Εσπερίδα τονίστηκε η αλήθεια ότι η Παιδεία- και μάλιστα η κατά Χριστόν Παιδεία που προτείνει ο ιερός Χρυσόστομος- δεν ταυτίζεται με την Εκπαίδευση η οποία μαζί με την Αγωγή και την Ανατροφή συνιστούν τη λεγόμενη Μόρφωση. Τονίστηκε ότι η Παιδεία είναι η πεμπτουσία μιας υγιούς και ευνομούμενης Πολιτείας, ενώ η Αγωγή είναι το σταθερότερο όργανο ηθικοπνευματικής επιβίωσης των κοινωνιών.
Κατεδείχθη πως η σχέση Παιδείας και Διαπαιδαγωγήσεως είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την Ορθόδοξο πίστη και την Ελληνορθόδοξο Παράδοση, αφού ο μόνος γνήσιος Παιδαγωγός είναι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός.
Παρουσιάστηκε ακόμη με πολύ γλαφυρό τρόπο η πολύ δύσκολη αποστολή που διαχρονικά είχε ο Διδάσκαλος και η συμβολή του στην ηθικοπνευματική ανάπτυξη των παιδιών στο σχολείο αλλά και των μεγαλυτέρων στην κάθε τοπική κοινωνία.
Κατεδείχθη το γεγονός πως η Παιδεία μαζί με την Οικονομία, την Πολιτική, την Κοινωνία και τον εν γένει Πολιτισμό βρίσκονται σήμερα σε δεινή θέση και για το λόγο αυτό αναγνωρίστηκε η σημασία αφενός μεν της εθνικής ομοψυχίας και ομόνοιας και αφετέρου μιας κριτικης ματιάς στο χθες όταν η Παιδεία φιλτραριζόταν από τα νάματα της Ορθοδοξίας και της Ελληνορθοδόξου Παραδόσεως.
Τέλος, επισημάνθηκε ο κίνδυνος που έχει ήδη εισχωρήσει στις οικογένειες μέσω της τηλεοράσεως, των περιοδικών και παιδικών ηλεκτρονικών και μη παιχνιδιών εκμεταλλευόμενος τα κενά της διαπαιδαγωγήσεως των παιδιών στο σχολείο και την οικογένεια. Ακούει στο όνομα «Παιδικός Αποκρυφισμός» και αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας αφού συνδέεται με τεχνικές και θεωρίες ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη και επικίνδυνες για την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών. Θεωρίες, τεχνικές και δοξασίες όπως ο Σατανισμός, η Θεοσοφία, η Ανθρωποσοφία, η Αστρολογία, η Μαγεία, η Ουφολογία, κ.α.
Την Εσπερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές της Εκδηλώσεως, την Διευθύντρια του Σχολείου για την βοήθειά της και την φιλοξενία της, τους εκλεκτούς ομιλητές και όλους τους συμμετέχοντες.
Όπως είπε, από την Εσπερίδα φανερώθηκε όλο το μεγαλείο της Αγωγής, η οποία έχει ως περιεχόμενό της την «παιδεία και νουθεσία Κυρίου», τα ιερά γράμματα, δηλαδή, τα οποία μπορούν να σοφίσουν τον άνθρωπο.
Τέλος, επεσήμανε ότι, από όσα ακούστηκαν στην Εσπερίδα, θα πρέπει να οδηγηθούμε όλοι στην μετάνοια και στην επιστροφή στην παράδοση του γένους και της πίστεως, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αποτελεί πρόσχημα, τις περισσότερες φορές, η δικαιολογία ότι για την άρνηση της παράδοσής μας ευθύνονται μόνο οι ξένοι και όχι εμείς οι ίδιοι.