Μαρίνα Ριζογιαννη
Παράλληλα με τις ουρές στις τράπεζες υπάρχει και μία άλλη ουρά, «αθέατη». Είναι αυτή των εκατοντάδων συμπολιτών μας που στηρίζουν την επιβίωσή τους στα συσσίτια της Εκκλησίας και του Δήμου, στα φιλόπτωχα των ενοριών, στα ράφια της Τράπεζας Τροφίμων, στη Δημοτική Ιματιοθήκη. Εργο το οποίο το τελευταίο διάστημα απειλείται από παύση, καθώς τα φιλόπτωχα έχουν αδειάσει και η προσφορά των πολιτών είναι σχεδόν μηδενική.
Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που τα αιτήματα για βοήθεια έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως ανέφεραν στην «Π» οι επικεφαλής των κοινωνικών δομών της πόλης μας.
«Καθημερινά, όλες τις ημέρες του χρόνου, σιτίζουμε 250 άτομα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σε αναμονή ένας μεγάλος αριθμός αιτημάτων. Να σκεφτείτε ότι μόνο την περασμένη εβδομάδα κατέθεσαν αίτηση άλλες επτά οικογένειες» μας είπε η Μαρία Ανδρικοπούλου, διοικητική υπάλληλος στο Δημοτικό Συσσίτιο, που στεγάζεται δίπλα από τον ιερό ναό της Αγ. Σοφίας. Εντοπίσαμε τον μάγειρα Χαράλαμπο Κωστόπουλο να δίνει «μάχη» πάνω από τις κατσαρόλες, για να ετοιμάσει το φαγητό για τους εκατοντάδες συμπολίτες. Ωρα 13.00 κι ένας-ένας έρχεται να παραλάβει το μπολ με το φροντισμένο φαγητό, η ποσότητα του οποίου ποικίλλει ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Στην ίδια σακούλα μπαίνει ένα καρβέλι ψωμί για να καλυφθεί η οικογένεια για το υπόλοιπο της ημέρες. Γέροι, νέοι, ακόμα και παιδιά έρχονται να παραλάβουν το πακέτο τους για το μεσημεριανό τραπέζι, με απόλυτη αξιοπρέπεια και με σεβασμό εκ μέρους των εργαζομένων στη δομή.
Οι τελευταίο ζουν καθημερινά με τον εφιάλτη εάν θα έχουν την επόμενη μέρα τα απαιτούμενα υλικά για να μαγειρέψουν για όλους αυτούς τους ανθρώπους. «Είμαστε σε πολύ μεγάλο προβληματισμό. Ευτυχώς που υπάρχει η ενορία της Αγ. Σοφίας και ο π. Ερμόλαος Μασσαράς, διαφορετικά το συσσίτιο θα είχε κλείσει. Αυτοί είναι που καθημερινά φροντίζουν και τρέχουν να μας εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα υλικά» μας είπε η κ. Ανδρικοπούλου.
Πριν από την κρίση η συγκεκριμένη δομή είχε και περίσσευμα υλικών λόγω της προσφοράς των πολιτών. Πλέον αυτή έχει σχεδόν μηδενιστεί. «Θα σας αναφέρω ενδεικτικά ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες η μοναδική προσφορά που είχαμε ήταν ένα λίτρο λάδι». Περιγραφή η οποία δείχνει ότι εάν άμεσα δεν βρεθεί λύση, οι 250 συμπολίτες που ζουν μέσω του συγκεκριμένου συσσιτίου θα έρθουν αντιμέτωποι με την πείνα.
ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ
Καταφύγιο σε δεκάδες συμπολίτες προσφέρουν καθημερινά οι ενορίες της περιοχής μας και η Ιερά Μητρόπολη Πατρών. Συσσίτια των 80 και 100 ατόμων, φιλόπτωχα, ιματιοθήκες, επισκέψεις σε μοναχικούς και άπορους συμπολίτες, πληρωμές λογαριασμών και κάλυψη καθημερινών εξόδων είναι ορισμένες μόνον από τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί σχεδόν στο σύνολο των ναών της ευρύτερης περιοχής.
Εργο αθόρυβο και άγνωστο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όπως υπαγορεύει το πνεύμα της Εκκλησίας. Με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, οι ιερείς, οι κυρίες των φιλόπτωχων ταμείων και ευαισθητοποιημένοι ενορίτες βρίσκονται ποικιλοτρόπως δίπλα στους έχοντες ανάγκη. «Εχουμε οικογένειες που οι γονείς έχασαν την εργασία τους, έχουμε ανθρώπους με πολύ χαμηλά έως και καθόλου εισοδήματα, που καταφεύγουν στην Εκκλησία ζητώντας βοήθεια για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Με την κρίση των τραπεζών αυξήθηκε περισσότερο η ζήτηση, καθώς έρχονται άνθρωποι που δεν έχουν καθόλου χρήματα» μας είπε ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.
Ωστόσο, και τα φιλόπτωχα έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Η προσφορά των πολιτών έχει μειωθεί στο ελάχιστο. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τους συμπολίτες μας αβοήθητους. Προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα. Εκτός από την υλική βοήθεια, τους δίνουμε ελπίδα και θάρρος για να μην οδηγηθούν στην απογοήτευση».
Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αδεια είναι και τα ράφια της Τράπεζας Τροφίμων του Δήμου και της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών. Μέχρι τέλος του μήνα αρκούν τα τρόφιμα σε παιδικούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές δομές του Δήμου.
«Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για φαγητό και μειωμένη προσφορά» μας είπε ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θεόδωρος Τουλγαρίδης. Καθημερινά προστίθενται και νέα αιτήματα για βοήθεια, τα οποία όμως είναι δύσκολο να καλυφθούν. «Δυστυχώς, οι προσφορές έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Εχουμε μειώσει και τις ποσότητες τροφίμων που μοιράζουμε αλλά το πρόβλημα παραμένει έντονο. Να φανταστείτε ότι ακόμα και ιδρύματα έρχονται και ζητούν τρόφιμα».
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Δήμος, για να καλύψει τα αιτήματα των πολιτών, εκτός από το συσσίτιο έχει κάνει συνεργασία με εστιατόριο της πόλης απ’ όπου κάποιες οικογένειες παίρνουν φαγητό.
«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Υπάρχει όμως μεγάλη δυσκολία. Και για τις άλλες δομές μας, παιδικούς σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για τα Ατομα με Αναπηρίες έχουμε εξασφαλίσει προμήθειες μέχρι τέλος του μήνα. Μετά θα έχουμε πρόβλημα διότι οι προμηθευτές δεν μας τροφοδοτούν, καθώς έχουν ανασφάλεια για το εάν θα πληρωθούν» σημειώνει ο κ. Τουλγαρίδης.