Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου, Φωτογραφίες: Χρήστος Τελχάι
Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε και εφέτος η μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, όπου υπάρχει και παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο.
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου, χοροστάτησε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή των ιερέων του Ναού και κληρικών από διάφορες ενορίες της Μητροπόλεως.
Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, είχε τεθεί για προσκύνηση από τους πιστούς, τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου που φυλάσσεται στο Ναό, ενώ μετά το πέρας της ακολουθίας, διανεμήθηκε λαδάκι του Αγίου από το μοναστήρι Του στη Συμφερούπολη.
Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον «επικό, ηρωικό και μαρτυρικό βίο» του Αγίου, που αποδεικνύει ότι «Ιησούς Χριστός, χθες και σήμερον ο Αυτός και εις τους αιώνας». Αποδεικνύει ακόμη ο Θεός ήρθε στον κόσμο, για να αποδειχθεί το Σώμα Του, η Εκκλησία, «τεχνουργείο Αγίων».
Η αγιότητα, συνέχισε ο Σεβ., δεν είναι ένα υπερβατικό γεγονός, που εναπόκειται σε κάποιους ιδιαιτέρους, χαρισματικούς ανθρώπους να το προσλάβουν. Αλλά είναι μια «αείζωος και αειφόρος πνευματική δυναμική» για κάθε άνθρωπο ο οποίος σέβεται και αγαπά τον εαυτό του. Η αγιότητα είναι ο προορισμός του ανθρωπίνου προσώπου, η αλήθεια που νοηματοδοτεί τη ζωή του.
Όπως ανέφερε, η φορά του ανθρωπίνου προσώπου προς τον Θεό, δεν είναι μια πορεία κάποιων περιθωριοποιημένων προσώπων. Ο Άγιος υπήρξε επιστήμονας, καταξιωμένος στην εποχή του, επιτυχημένος. Που είχε όμως οριοθετήσει τα πράγματα και είχε κατανοήσει την αλήθεια της ζωής.
Η σημερινή εορτή, τόνισε ακολούθως, είναι μία απάντηση σε όλους τους μικρόνοες, οι οποίοι διακηρύσσουν ότι ο νέος κόσμος, η νέα εποχή, η νέα επιστήμη, κατεδαφίζει τη φορά του ανθρωπίνου γένους προς τον Θεό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, στα συγγράμματα του Αγίου, πρωτοποριακά για την εποχή του, αλλά και για σήμερα επίσης. Υπήρξε ανατόμος του ανθρωπίνου σώματος, μοναδικός και ανεπανάληπτος.
Και συνεχίζοντας είπε:
«Όποιος αναγνώσει το βίο του Αγίου και όλα όσα υπέστη για τον Χριστό, κατανοεί γιατί και πως ο Θεός εργάζεται μέσα στα σπλάχνα του λαού Του, σε κάθε εποχή και σε κάθε ιστορική περίοδο. Τι λοιπόν μας προσφέρει ο Άγιος σήμερα; Ακριβώς αυτό το μέγεθος, την επίγνωσή, το χρέος το οποίο μας καταθέτει και μας παρακαλεί να αναλάβουμε.
Ότι κάθε μέρα και στιγμή, μπορούμε να εξαγιάζουμε τον εαυτό μας. Έχουμε χρέος να εκπληρώνουμε τον προορισμό μας, να πραγματώνουμε το όνειρο και το σχέδιο του Θεού για μας, που είναι να μεταστοιχειώνουμε ημέρα την ημέρα τη ζωή μας, σε μία ένθεη πορεία προς ουρανόν.»
Μας το αποδεικνύει ο Άγιος με τα θαύματα του, την αγιότητα του, στον σύγχρονο κόσμο και όχι σε κάποια παλαιά εποχή. Η σταθερότητα της ζωής του είναι επίσης ένα παράδειγμα προς μίμηση.
Ναι, ο Θεός είναι εδώ, είναι μαζί μας ο Κύριος, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, όπως μας το υπεσχέθη. Κι εμείς μπορούμε να ανοίξουμε την καρδιά μας, την ψυχή μας, το σώμα μας, την ύπαρξη μας για να εισέλθει ο Κύριος της δόξης και να μεταστοιχειωθούμε σε ναούς του Παναγίου Πνεύματος.
Ο Άγιος Λουκάς το απέδειξε με τον ένθεο βίο του σε σκληρές ιστορικές συνθήκες διωγμού της Εκκλησίας. Υπήρξε και είναι νικητής γιατί ο Θεός είναι πάντα Εκείνος που «εξήλθε νικών και ίνα νικήσει».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ τόνισε:
«Δεν δικαιούμεθα λοιπόν να είμεθα ηττοπαθείς. Δεν μας επιτρέπεται σε όλους εμάς που απεκδεχόμεθα το νικητήριο παιάνα της πίστεως, το «Χριστός Ανέστη» να υποκείμεθα σε οτιδήποτε ευτελές, μικρό, ψεύτικο και κίβδηλο. Γιατί μπροστά στους οφθαλμούς μας ανοίγεται η ανέσπερη ημέρα της θείας αληθείας και της απερινοήτου θείας αγάπης.
Ας εμπνευστούμε από αυτόν τον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, τον μάρτυρα της πίστεως, τον επιστήμονα που μεταποίησε την καθημερινότητα του σε έργο αγάπης, λατρείας και κοινωνίας με τον ζωντανό Θεό.»
Μετά την ολοκλήρωση του Εσπερινού τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία, ενώ οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου, θα συνεχισθούν την ημέρα της εορτής, Πέμπτη 11 Ιουνίου, με την ακολουθία του Όρθρου και τη Θεία Λειτουργία.