Η μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων εορτάζεται λαμπρά από την Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας στο όμορφο και γραφικό Λεωνίδιο της Κυνουρίας.
Οι ιερές Ακολουθίες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα την 20η και 21η Νοεμβρίου, έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα.
Οι χριστιανοί της Ιεράς Μητροπόλεως και των γύρω Νομών κατακλύζουν τους ιερούς Ναούς και τιμούν την αειπάρθενο και Θεοτόκο Μαρία, την Παναγία την Έλωνα, την Παναγία μας, η οποία είναι η αιτία της σωτηρίας μας και μας σκεπάζει κάτω από τις αέναες προσευχές της στον Υιό της και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.
Έτσι και φέτος στο Λεωνίδιο, στο κέντρο της Τσακωνιάς, Κλήρος, Άρχοντες και Λαός συμμετείχε στην εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, που έγινε με κέντρο το ιερό Μετόχι της Παναγίας της Έλωνας, εντός του Λεωνιδίου.
Το εσπέρας της παραμονής της εορτής, Παρασκευή 20η Νοεμβρίου 2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος και οι προσκεκλημένοι επ’ ευκαιρία της εορτής Σεβ. Μητροπολίτες Άρτης κ.κ. Ιγνάτιος, Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και Κηφισίας κ.κ. Κύριλλος υποδέχθηκαν στην είσοδο του Λεωνιδίου την ιερά Εικόνα της Παναγίας της Έλωνας.
Η θαυματουργός Εικόνα εν πομπή μεταφέρθηκε στο Μετόχι της Ιεράς Μονής και εν συνεχεία εψάλη η Ακολουθία της ιεράς Παρακλήσεως προς την Παναγία μας και ο πανηγυρικός Εσπερινός μετά θείου κηρύγματος.
Ανήμερα της εορτής, Σαββάτο 21 Νοεμβρίου 2015, θα τελεσθεί πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία η ιερά Εικόνα της Παναγίας της Έλωνας θα λιτανευθεί στους δρόμους της πόλεως του Λεωνιδίου.
Γιά μία ακόμα φορά η Ιερά Μονή θα διαθέσει το αντίστοιχο χρηματικό ποσό, που αναλογούσε στην καθιερωμένη εόρτια τράπεζα, σε υποτροφίες προς τους αριστούχους μαθητές του Γυμνασίου, του Λυκείου και του ΕΠΑΛ Λεωνιδίου.
Ευχόμαστε η Παναγία η Έλωνα να σκέπει και να φωτίζει πάντας.
Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου
Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου είναι μία από τις πιο σημαντικές εορτές προς το πρόσωπο της Παναγίας μας. Σε όλο τον κόσμο οι Ορθόδοξοι εορτάζουν με σεβασμό και λαμπρότητα την εορτή αυτή. Η εορτή των Εισοδίων καθιερώθηκε γύρω στον 6ο αιώνα στα Ιεροσόλυμα κατά την Παράδοση της Εκκλησίας μας. Ο άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, κάνει λόγο στις έγγραφες παρακαταθήκες του για την εορτή αυτή. Στην καρδιά της Ορθοδοξίας μας, την Κωνσταντινούπολη, η εορτή των Εισοδίων καθιερώνεται γύρω στα τέλη του ζ΄ ή τις αρχές του η΄ αιώνα. Το γεγονός της εισόδου της Παναγίας μας στον Ναό του Θεού, σε πολύ μικρή ηλικία μας δίνει την δυνατότητα μέχρι την σήμερον να ενθυμούμεθα και να εορτάζουμε το μεγάλο αυτό γεγονός.
Βεβαίως, δεν υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για το γεγονός αυτό. Πληροφορίες αντλούμε μόνο από την ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας, η οποία διέσωσε ικανό αριθμό γεγονότων. Η Παράδοση αυτή δεν παύει να είναι όπως γνωρίζουμε, ισόκυρη με την Αγία Γραφή.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ιερά Παράδοση, ο Ιωακείμ και η Άννα, γονείς της Θεοτόκου, ήταν άνθρωποι ευσεβείς και δίκαιοι. Ανήκαν στη μερίδα των πιστών και ευσεβών Ιουδαίων. Οι γονείς της Θεοτόκου ζούσαν με την προσδοκία της τεκνογονίας, όμως δυστυχώς, ήταν άτεκνοι. Γιά είκοσι ολόκληρα χρόνια επιχειρούσαν να τεκνοποιήσουν χωρίς αποτέλεσμα. Η ντροπή που ένοιωθαν λόγω της ατεκνίας και η κατάσταση της μοναξιάς δημιουργούσαν στην ψυχή τους λύπη. Όμως, δεν έχασαν την πίστη τους στον Θεό ούτε για μια στιγμή. Είχαν την πεποίθηση πως ο Θεός, με την προσευχή και τη νηστεία που έκαναν, θα άκουγε τις ικεσίες τους και θα τους ελεούσε, δίνοντας αυτή την χαρά της τεκνογονίας.
Ω του θαύματος! Ο Θεός εισάκουει τις προσευχές τους. Άγγελος Κυρίου παρουσιάζεται στην αγία Άννα και της αναγγέλλει το ευχάριστο γεγονός, ότι θα γίνει μητέρα. Το ζευγάρι, το οποίο ήταν σε μεγάλη ηλικία, απέκτησε επί τέλους κλήρα. Η ευσεβής Άννα γέννησε ένα χαριτωμένο κορίτσι, το οποίο ονομάστηκε Μαρία. Την μεγάλη χαρά τους εξέφρασαν με αίνους και ευχαριστίες και δοξολογίες στον πανοικτίρμονα Θεό. Ήξεραν από την πρώτη στιγμή ότι το νεογέννητο βρέφος ήταν δώρο του Θεού και αποτέλεσμα προσευχής και γι’ αυτό το αφιέρωσαν με όλη τους την ψυχή στον Θεό με σκοπό να υπηρετήσει το σχέδιο της σωτηρίας του κόσμου. Στολισμένη με χάριτες, με σύνεση και υπακοή, ευλογημένη εκ κοιλίας μητρός, η Μαρία από βρέφος ήταν στολισμένη με πάμπολλα χαρίσματα. Φάνηκε από τότε πως ήταν ξεχωρισμένη από τον Θεό. Η πραότητα, η ταπείνωση και η υπακοή της προκαλούσε έκπληξη καθημερινά στους γονείς της και στον κοινωνικό τους περίγυρο στην Ναζαρέτ.
Όταν η Μαρία έγινε τριών ετών, οι γονείς της πραγματοποίησαν την υπόσχεσή τους προς τον Πανάγαθο Θεό, προσφέροντας ως δώρο την αγαπημένη τους θυγατέρα. Έτσι όδευσαν προς τον Ναό του Θεού, όπου εκεί συνάντησαν τον συγγενή τους σεβάσμιο Ιερέα Ζαχαρία, πατέρα του Ιωάννου του Προδρόμου, ο οποίος ήταν άτεκνος ως τότε. Υπηρετούσε με φόβο Θεού το Ιερό και προσευχόταν αδιάκοπα να τον ελεήσει ο Θεός και να αποκτήσει και αυτός παιδί με την σύζυγο του Ελισάβετ.
Η άφιξή τους στον Ναό γέμισε την ψυχή τους με κατάνυξη και ευλάβεια. Στον Ναό δεν έμπαινε κανένας άλλος, παρά μονάχα ο Αρχιερέας του έτους, μία φορά τον χρόνο κατά την ημέρα του Εξιλασμού για να θυμιάσει, ανυπόδητος, ασκεπής και με ένα λιτό χιτώνα.
Ο Ιερέας Ζαχαρίας τους υποδέχτηκε σε κάποια από τις μεγάλες πύλες της μεγάλης αυλής. Με χαρά η μικρή Μαρία ακολούθησε τον σεβάσμιο Ζαχαρία στον Ναό του Κυρίου. Η χάρις του Θεού είχε σκεπάσει κάθε φυσική της αντίδραση, την είχε καταστήσει ήδη πολύτιμο σκεύος εκλογής. Η χριστιανική Παράδοση αναφέρει πως ο Ζαχαρίας, κατά θεία έμπνευση, οδήγησε τη Μαρία στα Άγια των Αγίων. Εκεί, εισήλθε για να περάσει τα παιδικά της χρόνια αμόλυντη από την ανθρώπινη αμαρτία, ως πολύτιμος θησαυρός σε ασφαλές θησαυροφυλάκιο! Η ζωή στον χώρο εκείνο δεν ήταν εύκολη για ένα κοινό θνητό. Υπήρχε πυκνό σκοτάδι και η είσοδος οποιουδήποτε ήταν απαγορευμένη, για τη χορήγηση τροφής. Ο χώρος αυτός του Ναού μεταβλήθηκε για χάρη της σε παραδεισένιο περιβάλλον. Ουράνιο άκτιστο φως, που μόνο αυτή έβλεπε, φώτιζε άπλετα και εκτυφλωτικά τον χώρο που την φιλοξενούσε. Άγιοι Άγγελοι του Θεού βρίσκονταν συνεχώς κοντά της και της κρατούσαν συντροφιά, κουβαλώντας παραλλήλως μυστική ουράνια τροφή.
Η Παράδοση λέγει ότι αυτό κράτησε δώδεκα ολόκληρα χρόνια, μέχρι την ηλικία των δεκαπέντε χρόνων της. Τότε ο Ζαχαρίας μαζί με άλλους σεβάσμιους και ευλαβείς Ιερείς αποφάσισαν να βγάλουν τη Μαρία από τα Άγια των Αγίων και να την οδηγήσουν στον κόσμο. Γιά προστασία την αρραβώνιασαν με τον ευσεβή και μεστό ηλικίας Ιωσήφ, ο οποίος, σύμφωνα με την Παράδοση, διατελούσε σε χηρεία και είχε την προστασία των παιδιών του από την πρώτη γυναίκα του. Εγκαταστάθηκαν στην όμορφη και ήσυχη κώμη Ναζαρέτ, όπου εκεί λίγο καιρό αργότερα έγινε ο Ευαγγελισμός της.
+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

















