Το 7o κατά σειρά Ευρωπαϊκό Συνέδριο της PLANT A EUROPA FOUNDATION (WWW.PLANTAEUROPA.NET), θα πραγματοποιηθεί από 22-25 Μαΐου 2014 στην ΟΑΚ, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ, με γενικό θέμα: «Τα φυτά για τον άνθρωπο και ο άνθρωπος για τα φυτά». Αναμένεται να λάβουν μέρος 80 και πλέον επιστήμονες από 25 ώρες με πολλές ενδιαφέρουσες επιστημονικές μελέτες από όλο το φάσμα των επιστημών για τη βιοποικιλότητα των φυτών στην Ευρώπη και την Κρήτη.
Η έναρξη του Συνεδρίου και της Έκθεσης Φωτογραφίας και Τέχνης, με θέμα: «Η ομορφιά των άγριων φυτών της Ευρώπης», θα γίνει την Πέμπτη 22 Μαΐου στις 09.00, ενώ την πρώτη ημέρα θα συμμετάσχουν και ομάδες μαθητών από την περιοχή που συμμετέχουν σε ποικίλα σχολικά προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής.
Επίσης την ίδια ημέρα, και μετά την βράβευση των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό φωτογραφίας, οι παρεβρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο σημαντικές εισαγωγικές ομιλίες, με θέμα: «Ευρωπαϊκή στρατηγική για την προστασία των αγρων φυτών» και «Οργανισμοί για την προστασία των φυτών στην Ευρώπη (IUCN, EU/NATURA 2000) από τους καθηγητές LizRadford και JanPlesnik αντιστοίχως.
Όπως επισήμανε ο Δρ Λουκάς Ανδριανός, υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ και διοργανωτής του Συνεδρίου, στόχος του Συνεδρίου είναι η κοινή συνεργασία για την προστασία των φυτών και την ανάδειξη και αξιοποίηση της Κρητικής χλωρίδας προς όφελος του τόπου και της φύσης γενικότερα. Από την πλευρά του ο Δρ Κων. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, σημειώνει ότι το Συνέδριο εντάσσεται στις ποικίλες πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας και ειδικότερα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος πανταχού και πάντοτε, υπενθυμίζει, διά πράξεως και θεωρίας, το πνευματικό υπόβαθρο της σύγχρονης περιβαλλοντικής κρίσης επισημαίνοντας ότι το πρότυπο ζωής και ανθρώπου, αποτελεί και την απάντηση αλλά και τη λύση του όλου προβλήματος.
Η επίσημη γλώσσα του Συνέδριου είναι η Αγγλική, ενώ οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν διάφορα μέρη της ευρύτερης περιοχής των Χανίων και να μελετήσουν την κρητική βιοποικιλότητα. Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι ελεύθερη για όσους επιθυμούν να το παρακολουθήσουν.