«Το φετινό Πάσχα μας φέρνει πάλι μπροστά σε ένα μνημείο. Μόνο, που βράχος που φράζει την είσοδο του, μοιάζει βαρύτερος από κάθε άλλη φορά…
Ποιος θα μπορέσει άραγε να μετακινήσει το βράχο από την πόρτα του μνημείου; Ρωτούμε μαζεμένοι έξω από αυτό, μαζί με τις Μυροφόρες. Όλοι μας περιμένουμε μια ανάσταση. Αμήχανοι στεκόμεθα μπροστά στο σφραγισμένο λίθο. Το Μνημείο όμως παραμένει σιωπηλό. Ίσως, διότι η απάντηση δεν κρύβεται εδώ, αλλά στο Γολγοθά. Εκεί, όπου, στο όνομα της αγάπης, ένα Σταύρος ποτίσθηκε με το αίμα ενός αθώου. Ήξερε ο Χριστός και προανήγγειλε επανειλημμένως στους μαθητές Του την Ανάσταση Του. Τους προειδοποίησε συγχρόνως, πως πριν από αυτήν, προηγείται ένας δρόμος επώδυνος, ένας δρόμος εξόδου από την ατομικότητα, συνάντησης με το πρόσωπο του άλλου και αγώνα για ειρήνη και δικαιοσύνη. Με άλλα λόγια, τους μίλησε, αλλά κυρίως τους επέδειξε με το δικό του παράδειγμα, πως κάθε ανάσταση έχει κόστος.
Εμείς, ακόμη αναζητούμε λύσεις αυτόματες, λύσεις φθηνές. Εθιστήκαμε στις παροχές χωρίς κόπο, στις πρόσκαιρες «τακτοποιήσεις» χωρίς υπομονή και μέθοδο, στην πρόχειρη διεκπεραίωση, χωρίς συνέπεια και αναζήτηση μακροπρόθεσμων στόχων και οραμάτων. Και το χειρότερο πιστέψαμε προς στιγμήν, πως αυτή η στάση αποτελεί φυσικό νόμο, που διέπει τα ορατά και τα αόρατα.
Αποδείχτηκε όμως, πως δεν υπάρχει δρόμος προς το κενό μνημείο, που να παρακάμπτει τον Γολγοθά. Αντίθετα, η πορεία, όχι μόνο της Πατρίδας μας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου, απέδειξε πως, όποιος θέλησε να φτάσει στην ανάσταση, χωρίς να ανέβει τον Γολγοθά της σύγκρουσης με τα πάθη της απληστίας και της αλαζονείας, που σταυρώνουν καθημερινά την ανθρωπότητα ματαιοπονεί. Είναι καταδικασμένος να ανεβαίνει διαρκώς ένα Γολγοθά, χωρίς να φανεί ποτέ σε ανάσταση»· τόνισε στο Πασχαλινό Μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ο όποιος το βράδυ της Αναστάσεως προέστη της Ακολουθίας της Αναστάσεως και εν συνεχεία της Πασχαλινής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου, που με σύμμαχο την καλοκαιρία κατέκλυσε αυτές τις μέρες τους ιερούς ναούς της ακριτικής επαρχίας μας.
Την Κυριακή του Πάσχα ο Σεβασμιώτατος προέστη του Εσπερινού της Αγάπης το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος και το απόγευμα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου. Το ιερό ευαγγέλιο ανεγνώσθη στα ιταλικά, αγγλικά, γαλλικά, σλαβονικά, αλβανικά, σερβικά, βουλγαρικά, λατινικά, γερμανικά και ρουμανικά. Τέλος ο Σεβασμιώτατος σύμφωνα με το έθιμο διένειμε πασχαλινά αυγά σε όλο το εκκλησίασμα.