Ο Μητροπολίτης της Αλεξανδρούπολης, στα 10 χρόνια της θητείας του, απολάμβανε μεγάλης λαϊκής αποδοχής, ενώ δεν έλειψαν οι διαφωνίες και η κριτική στα πεπραγμένα του.
Η ιστορία είναι λίγο πολύ (για άλλους πολύ λίγο) γνωστή.
Εδώ και δύο χρόνια, αμέσως μετά την απόφασή του να θέσει σε αργία τον ιερέα Ιωάννη Καρασακαλίδη, ύστερα από 11 επώνυμες καταγγελίες εναντίον του, ομάδα υποστηρικτών του ξεκίνησε “πόλεμο” κατά της Μητρόπολης, προϊστάμενος της οποίας είναι, όπως παντού ο Μητροπολίτης.
Ο “πόλεμος” άρχισε με ανάρτηση μιας επιστολής Αλεξανδρουπολίτισσας στο διαδίκτυο κι από κάτω ακολούθησαν εκατοντάδες συντονισμένα και στοχευμένα σχόλια, όλα υπέρ του συγκεκριμένου ιερέα, κατά του Μητροπολίτη και της Μητρόπολης, ενώ οι απειλές κατά των νέων παιδιών, ανδρών και γυναικών, που επώνυμα είχαν καταγγείλει τα γεγονότα έδιναν και έπαιρναν.
Ακολούθησαν συγκεντρώσεις έξω από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου, διανομή φυλλαδίων με παραπλανητικό, συκοφαντικό και επαίσχυντο περιεχόμενο που στηρίζονταν σε παραπληροφόρηση και είχαν στόχο να εκβιάσουν το Δεσπότη για να αλλάξει στάση, να κουκουλώσει την υπόθεση και τις καταγγελίες.
Τα πρώτα συνθήματα στους τοίχους
Τότε άρχισε η αναγραφή των πρώτων συνθημάτων στους τοίχους και η διαρκής διασπορά κακοηθειών κατά του Μητροπολίτη και της Μητρόπολης.
Ο Δεσπότης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί και δεν του επιτρέπεται να ακολουθήσει την τακτική παράβλεψης των όσων επωνύμως του έχουν καταγγελθεί και προχώρησε -όπως προβλέπεται- στη συγκρότηση επισκοπικού δικαστηρίου, τον Απρίλιο του 2013.
Το επισκοπικό δικαστήριο
Εκεί απολογήθηκε ο κ. Καρασακαλίδης με συνήγορο δικηγόρο της Αλεξανδρούπολης, κρίθηκε ένοχος, αλλά το επισκοπικό δικαστήριο, αναρμόδιο σύμφωνα με το Νόμο για να ορίσει ποινή, προώθησε το φάκελο στο Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο στην Αθήνα. Αυτά προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας, που είναι Νόμος στο ελληνικό Σύνταγμα.
Οι αντιδράσεις των οπαδών του ιερέα συνεχίστηκαν με χειρότερους τρόπους, ενώ όσοι είχαν το θάρρος να καταγγείλουν την στάση του ιερέα δέχονταν κι εκείνοι διάφορες φραστικές τρομοκρατικές επιθέσεις και απειλές (μπούλιγκ), πάντα στο όνομα του “αδίκως κατηγορούμενου πνευματικού τους πατέρα”, όπως οι ίδιοι συνήθιζαν να τον αποκαλούν στα επώνυμα και ανώνυμα σχόλια τους στο διαδίκτυο.
Το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο
Μερικούς μήνες αργότερα, το Νοέμβριο του 2013, το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη του Καρασακαλίδη και του έβαλε αργία 7,5 χρόνια. Τότε είχαμε την εμφάνιση του ιερέα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου δήλωσε ότι δεν δέχεται τις αποφάσεις των εκκλησιαστικών δικαστηρίων, επετέθη στον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης και στο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης (που έτυχε να ήταν μέλος του Συνοδικού Δικαστηρίου), ενώ δεν παρέλειψε να παρακινήσει τους οπαδούς του σε αντίσταση κατά του Μητροπολίτη και των κατηγόρων του εκβιάζοντας τους ξεκάθαρα και απειλώντας με αποκαλύψεις: “είμαι αναγκασμένος να αποκαλύψω ονόματα, πρόσωπα, πράγματα, φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα, βίντεο” και χρησιμοποίησε τη φράση “θα χυθεί αίμα” και “όλα αυτά θα πληρωθούν σ’ αυτόν τον κόσμο σύντομα”. (Δείτε το video εδώ).
To Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο
Ένα χρόνο μετά, έγινε στην Αθήνα το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο (όπου προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών) και με κάποια ελάφρυνση της ποινής, ο κ. Καρασακαλίδης καταδικάστηκε πάλι.
Ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα, κατά την ώρα της θείας Λειτουργίας σε Εκκλησίες της πόλης μοιράστηκαν από πνευματικά παιδιά του Καρασακαλίδη, φυλλάδια με περιεχόμενο ενάντια στις αποφάσεις των Συνοδικών Δικαστηρίων και με προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς κατά του Μητροπολίτη. Σε δύο Ναούς μάλιστα, τα εν λόγω πνευματικά παιδιά διέκοψαν τη θεία Λειτουργία.
Έκδοση και διανομή φυλλαδίων
Και ενώ συνεχίζονταν οι αναγραφές συνθημάτων σε τοίχους, άρχισε η έκδοση, η διανομή και η ταχυδρομική αποστολή ενός φυλλαδίου με αναφορές κατά του Μητροπολίτη, του συγγενικού του περιβάλλοντος, ιερέων και συνεργατών της Μητρόπολης. Το φυλλάδιο καταδικάστηκε από το σύνολο των τοπικών φορέων του Νομού (ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης, δηλώσεις εκπροσώπων φορέων, υπηρεσιών κλπ) που ήταν, μαζί με πολλούς ιδιώτες, οι παραλήπτες του φυλλαδίου. Ύστερα από ένα μήνα εκδόθηκε και δεύτερο φυλλάδιο με παρόμοιο υβριστικό περιεχόμενο και αναφορές κατά ιερέων και συνεργατών της Μητροπόλεως.
Η αυτοκτονία της 41χρονης
Συμπτωματικά (;;;) είχαμε και την αυτοκτονία μιάς 41χρονης, (μάνας δύο κοριτσιών) για την οποία υπάρχει στο φυλλάδιο εκτενής συκοφαντική αναφορά εναντίον της. Ακόμη και εκβιασμός κατά της ζωής κι άλλου προσώπου-συνεργάτη της Μητροπόλεως. Γεγονότα που είναι καταγεγραμμένα στην Αστυνομία και υπόψη των Εισαγγελικών Αρχών της πόλης. Οι φήμες πάντως οργιάζουν στο Νομό και τα αθηναϊκά ΜΜΕ άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον.
Η επ’ αυτοφόρω σύλληψη των “τοιχογράφων”
Η κατάσταση πια εκτός από ενοχλητική άρχισε να γίνεται και επικίνδυνη και η επ΄αυτοφώρω σύλληψη δύο επώνυμων “πνευματικών παιδιών” του Καρασακαλίδη, πιστέψαμε ότι θα οδηγήσει στην αρχή του τέλους του ανήθικου αυτού παιχνιδιού.
Από την πλευρά της Μητρόπολης έγινε αμέσως επίσημη τοποθέτηση, όμως στο κείμενό του ο Δεσπότης άφησε να εννοηθεί ότι θα μιλήσει λεπτομερώς μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώ εκφράστηκε η απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
Σπάει τη σιωπή του για πρώτη φορά ο Μητροπολίτης μετά τη σύλληψη
Μετά τη σύλληψη των δραστών, για πρώτη φορά ο Μητροπολίτης σπάει τη σιωπή του για την υπόθεση και κοινοποιεί στα ΜΜΕ την παρακάτω δήλωση:
“Δημοσιεύω την παρακάτω δήλωση, με αφορμή τη σύλληψη δύο συμπολιτών μας (τα οποία ανήκουν στο περιβάλλον ατόμου που με διαφόρους τρόπους, από διετίας καταφέρεται συστηματικά κατά του προσώπου μου αλλά και κατά των συνεργατών μου) που προέβαιναν επανειλημμένα σε διάδοση ανυπόστατων, ψευδών και συκοφαντικών μηνυμάτων…
Σεβόμενος τις προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία επί μακρό χρονικό διάστημα ερευνούσε τη δράση γνωστών – αγνώστων μιας μικρής γραφικής ομάδος και μετά την άσκηση εκ μέρους μου πληθώρας μηνύσεων, δεν μίλησα ώστε να μην γίνω εμπόδιο σε αυτήν την υπηρεσιακή διαδικασία.
Όμως, με τη σύλληψη δύο τουλάχιστον δραστών άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας άθλιας και επικίνδυνης πολεμικής η οποία ξεκίνησε όταν επιχείρησα την κάθαρση στην τοπική μας Εκκλησία, επειδή αυτός είναι ο πνευματικός μου ρόλος και αυτό επιτάσσει η επισκοπική μου ευθύνη. Στην προσπάθειά μου αυτή δεν δίστασα να αντιμετωπίσω οργανωμένες και μεμονωμένες απειλές, βρισιές, λοιδορίες και συκοφαντίες. Από το 2013 με την έναρξη της γνωστής περιπέτειας και ενώ μέχρι τότε ήμουν έντιμος, φιλεύσπλαχνος, καλός και ηθικός, ξαφνικά έγινα “ανέντιμος, ψυχασθενής, ομοφυλόφιλος, καταχραστής, καλοπερασάκιας, φονιάς, απατεώνας”!
Δυστυχώς, όλο αυτό το διάστημα η σιωπή που επέβαλλε σε μένα η αρχιερατική μου συνείδηση και η υπηρεσιακή μου θέση, θεωρήθηκε αδυναμία και ολιγωρία. Όμως έτσι έπρεπε να γίνει. Η υπευθυνότητα αυτής της στάσεως δεν προβλημάτισε τους λασπολόγους οι οποίοι δεν δίστασαν να επιτεθούν ακόμη και σε συνεργάτες μου, καταστρέφοντας υπολήψεις και υπάρξεις. Δίπλα μου, δόξα τω Θεώ, στεκόταν το σύνολο των πιστών της Μητροπόλεώς μας και με ενίσχυε με πολλαπλές εκδηλώσεις και προσευχές, αίροντας το σταυρό μου και προσκομίζοντας στη Μητρόπολη με αγανάκτηση τις ανώνυμες επιστολές και τα θρασύδειλα φυλλάδια, αρνούμενοι έτσι να συμμετάσχουν σ’ εκείνη την αθλιότητα. Ομοίως και ομόφωνοι οι κορυφαίοι θεσμικοί φορείς της Επαρχίας μας πήραν δημόσια νηφάλια θέση, προτείνοντας και ζητώντας τη διαλεύκανση των συκοφαντιών και την κατάρριψη της ποταπής τακτικής.
Είμαι βέβαιος ότι εγγίζει το τέλος αυτής της ταλαιπωρίας της Μητροπόλεώς μας, οπότε και θα επανέλθω εξηγώντας και ερμηνεύοντας τα πάντα σε όλους.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος”
Το δικαστήριο των “τοιχογράφων”
Στο Δικαστήριο, λοιπόν, όπου δικάστηκε το αυτόφωρο των δύο συλληφθέντων, έγιναν αποκαλύψεις!
Κατά περίεργο τρόπο την ευθύνη για την εγγραφή των συνθημάτων αυτά τα δύο χρόνια (στους τοίχους, στις γέφυρες και στις πινακίδες), “πήρε επάνω” του μόνο ο στρατιωτικός κι όχι ο επιχειρηματίας. Τελικά η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν η πλήρης συνενοχή και των δύο δραστών. Στην αίθουσα υπήρχαν άνθρωποι με εξαιρετικό ενδιαφέρον ο καθένας για την υπόθεση, πολλοί δικηγόροι της πόλης, ο Μητροπολίτης (ο οποίος και κατέθεσε) αλλά και ο κ. Ι. Καρακασαλίδης.
Ένοχους, με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας τους έκρινε το τριμελές δικαστήριο. Η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας ήταν ο ένας να καταδικαστεί ως υπεύθυνος για την πράξη εξύβρισης και φθοράς δημόσιας περιουσίας και ο άλλος για απλή συνέργεια. Η ποινή που τους επιβλήθηκε είναι 4 μήνες φυλάκισης με αναστολή.
“Οι ποινές είναι ελάχιστες. Οι πελάτες μου είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι και μεταμελειμμένοι”, δηλώνει ο συνήγορος τους κ. Παναγιωτίδης, ενώ θα ασκήσει έφεση.
Το ημερολόγιο
Ο Εισαγγελέας τελικά δεν επέστρεψε κάποιο “Ημερολόγιο” που κατασχέθηκε από το σπίτι του επιχειρηματία όπου η Αστυνομία με εισαγγελική εντολή διέταξε έρευνα.
Τι να περιέχει άραγε; Τελικά η υπόθεση που ταλαιπωρεί την πόλη μας εδώ και δυό χρόνια, δεν φαίνεται να έκλεισε στο Δικαστήριο της 10ης Μαΐου του 2015.
Θα αποδειχθεί συμμoρία; Εγκληματική οργάνωση; Ποιός ξέρει; Πάντως το παζλ άρχισε να συμπληρώνεται!
Θα το δούμε και μάλλον σύντομα.
Υ.Γ. Εχθές κατά την ώρα της δίκης έγινε ακόμα μια σύλληψη επ’ αυτοφώρω μιας κυρίας, η οποία φώναζε υβριστικά συνθήματα κατά του Μητροπολίτη.
Δείτε το χθεσινό ρεπορτάζ του Thrakinet για το δικαστήριο: