Την Κυριακή 29 Μαρτίου, Ε΄ των Νηστειών, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαρίσης ο κατανυκτικός εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε και στη συνέχεια μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, για την αγάπη του και την ευγενική πρόσκλησή του να επισκεφθεί για άλλη μια φορά την πόλη του Αγίου Αχιλλίου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ανέλυσε τα περί μεθέξεως του μυστηρίου του Σταυρού και της Αναστάσεως του Χριστού, κατά τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή.
Ο άγιος Μάξιμος είναι ένας μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας και Οικουμενικός Διδάσκαλος του 7ου μ.Χ αιώνα, με ασκητική θεολογική παραγωγή, υπεράσπιση του δόγματος της Χαλκηδόνος περί των δύο φύσεων του Χριστού, με αγώνα κατά του μονοενεργητισμού και του μονοθελητισμού. Ήταν ένας μεγάλος ησυχαστής και συγχρόνως ομολογητής της πίστεως.
Η βασική θεωρία-θεολογία του αγίου Μαξίμου είναι ότι η πορεία του ανθρώπου προς τον Θεό γίνεται διά τριών σταδίων:
α) η πρακτική φιλοσοφία, ήτοι η κάθαρση της καρδιάς, η υπέρβαση της ηδονής και της οδύνης, β) η φυσική θεωρία, ήτοι ο φωτισμός του νού, η υπέρβαση της λήθης και της άγνοιας, η απόκτηση της αγάπης και της προσευχής στον Θεό, γ) η μυστική θεολογία, ήτοι η θέωση κατά την οποία υπερβαίνεται η φαντασία και βλέπει το άκτιστο Φως.
Αυτή η θεωρία του αγίου Μαξίμου φαίνεται και εφαρμόζεται στα έξι σημεία που ανέλυσε ο Σεβασμιώτατος σε σχέση με την διδασκαλία του Αγίου για τον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού και τα οποία έχουν άμεση σχέση με την πνευματική μας ζωή.
Τα έξι σημεία ήταν τα εξής:
1) Το τελευταίο Πάσχα του Χριστού, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο, το οποίο ερμήνευσε μέσα από την προοπτική της σωτηρίας του κόσμου και μέσα από την προσωπική πνευματική ζωή του ανθρώπου.
2) Το δεύτερο σημείο που ερμηνεύει ο Άγιος στην προοπτική της μέθεξης του μυστηρίου του Σταυρού και της Αναστάσεως του Χριστού είναι η σχέση Πιλάτου – Ηρώδη – όχλου, που δείχνει πως ελευθερώνεται ο άνθρωπος από την αμαρτία.
3) Το τρίτο σημείο είναι η τρίγλωσση επιγραφή επάνω στον σταυρό του Χριστού, που δείχνει ότι ο Εσταυρωμένος ήταν βασιλεύς της πρακτικής φιλοσοφίας, της φυσικής θεωρίας και της μυστικής θεολογίας. Καί αυτές οι τρεις κατηγορίες των ανθρώπων συνδέονται με τον Χριστό και συσταυρώνονται με Αυτόν.
4) Το τέταρτο παράδειγμα ερμηνείας είναι ο Σταυρός, η Ταφή και η Ανάσταση του Χριστού. Ο άγιος Μάξιμος διδάσκει: «Τα φαινόμενα πάντα δείται σταυρού και τα νοούμενα χρήζει ταφής» και τότε ανασταίνεται ο εν ημίν λόγος.
5) Το μνημείον το καινό, τα εντάφια σπάργανα και το σουδάριο του Χριστού, δηλαδή, για να γνωρίσουμε τον Αναστάντα Χριστό στην καρδιά μας πρέπει να υπερβούμε τα αισθητά και την ανθρώπινη γνώση. 6) Το έκτο σημείο ήταν τι σημαίνει Πάσχα κατά τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, ότι δηλαδή «Πάσχα αληθώς εστιν η προς τον ανθρώπινον νούν του Λόγου διάβασις»
Το συμπέρασμα της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου ήταν ότι ο άγιος Μάξιμος δίνει μια ουσιαστική και προσωπική ερμηνεία των γεγονότων του Σταυρού, του Πάθους και της Αναστάσεως του Χριστού και ότι ως Χριστιανοί έχουμε δύο δυνατότητες: Ή να συσταυρωθούμε και να συναναστηθούμε με τον Χριστό ή να σταυρώσουμε τον Χριστό με τα πάθη μας.