Η Αρναία, η ιστορική κωμόπολη της Μακεδονίας, γιόρτασε την 1η Νοεμβρίου τους Αγίους Αναργύρους, αλλά και τα 240 χρόνια από το πέρασμα του Αγίου Κοσμά.
Ο φετινός εορτασμός των Αγίων Αναργύρων και της 103ης επετείου της απελευθερώσεως της Αρναίας συνδυάστηκε με τον Προφήτη της Ελευθερίας της Αρναίας και του Γένους, τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.
Ο Άγιος Κοσμάς περνώντας από τη Μακεδονία προφήτευσε ότι η ελευθερία θα έρθη, όταν θα έρθουν δύο Πασχαλιές μαζί, πράγμα που έγινε το 1912, όταν συνέπεσε το Πάσχα με τον Ευαγγελισμό.
Όταν το 1775 πέρασε από την Αρναία και τον ρώτησαν πότε θα έρθη το «ποθούμενο», ο Άγιος είπε: «Οι ποδιές του Χολομώντος θα ελευθερωθούν αναιμωτί. Θα κοιμηθούν δούλοι και θα εξυπνήσουν ελεύθεροι».
Έτσι έγινε και το «ποθούμενο», η ελευθερία το 1912 για την Αρναία.
Δικαιωματικά λοιπόν η Αρναία, η έδρα της Μητροπόλεως Ιερισσού, το κέντρο από παλιά της Β. Χαλκιδικής και σήμερα ιστορική Έδρα του Δήμου Αριστοτέλη, γιόρτασε τα Ελευθέριά της, τιμώντας μαζί με τους Αγίους Αναργύρους και τον Άγιο Κοσμά.
Ο Εορτασμός ξεκίνησε από βραδύς με τον Πανηγυρικό Εσπερινό, κατά τον οποίο προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Μαιδώνης, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο.
Το πρωΐ της Κυριακής της 1ης Νοεμβρίου στον Ενοριακό Ναό Αγίων Αναργύρων Αρναίας, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος, τελέστηκε Δοξολογία επί τη ελευθερώσει και ακολούθησε λιτανεία της Ιεράς Εικόνος.
Στη συνέχεια άρχοντες και λαός κατευθύνθηκαν στην αίθουσα του Δήμου «Μητροπολίτης Σωκράτης», όπου πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Φιλόλογος και Θεολόγος, Ιστορικός, Ερευνητής κ. Δημ. Κύρου με θέμα «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και η Προφητευθείσα από Αυτόν Απελευθέρωση της Αρναίας και της Περιοχής από τους Τούρκους το 1912».
Ο ομιλητής παρουσίασε το πέρασμα του Αγίου Κοσμά από την Αρναία, την Προφητεία του για την ελευθερία και τα γεγονότα της Απελευθερώσεως της Αρναίας από τον ελληνικό στρατό. Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή της Αρναίας προς τον Άγιο Κοσμά, η οποία τον θεωρεί δικό της Άγιο.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η προσκεκλημένη κ. Μαρία Μαντουβάλου, Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Η Ελευθερία του Έθνους και οι ελευθερωτές Πατροκοσμάδες».
Παρουσίασε ανέκδοτες πληροφορίες της προετοιμασίας του Ελληνικού Γένους, που είχαν αφετηρία το Άγιον Όρος και συγκεκριμένα την Αθωνιάδα Σχολή. Ο Ευγένιος Βούλγαρις ενέπνευσε σε μεγάλη ομάδα μαθητών του τη δράση για την Απελευθέρωση του Γένους. Η ομιλήτρια τόνισε την ιδιαίτερη παρουσία της Εκκλησίας στην ελευθερία του Έθνους και τους πολλούς Πατροκοσμάδες, που εμπνεύστηκαν από τη μορφή του και εργάστηκαν για την Ελευθερία. Στιγμάτισε τη σύγχρονη αμφισβήτηση από τους θιασώτες του άθεου Διαφωτισμού και της Δύσης και την αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας και πρότεινε αντίσταση.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Απελευθερώσεως, στην είσοδο της Αρναίας.
Στούς Εορτασμούς έδωσαν το παρόν ο βουλευτής Χαλ/κης κ. Γ. Βαγιωνάς, ο πρώην Υπουργός κ. Χρ. Πάχτας, ο Εκπρόσωπος Περιφερειακής Ενότητας Χαλ/κης κ. Δημ. Τζιρίτης, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Γεωργ. Ζουμπάς, ο πρώην Δήμαρχος κ. Ιωαν. Μίχος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Χαρ. Λαζαρίδης, κ. Ιωαν. Μητροφάνης, κ. Αργ. Τσακνής και ο Πρόεδρος της Τοπικής Δημοτικής Κοινότητας κ. Γεωργ. Διαμαντούδης, καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
Παρών στην εκδήλωση ήταν ο κ. Γεωργ. Καρτσιώτης, Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσ/νίκης. Ως γνωστόν ο Σύλλογος έκλεισε 100 χρόνια δράσεως και ήταν ένας από τους Πατροκοσμάδες, που εργάστηκαν για την ελευθερία της Χαλκιδικής και της Μακεδονίας.
Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των Σχολείων με τις Σημαίες.
Τούς Ύμνους έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης κ. Βασ. Κοκκαλιάρης και ο Πρόεδρος του Συλλογου Ιεροψαλτών κ. Ιωάν. Κέκερης με τους συνεργάτες τους.
Την Λιτανεία συνόδευσε η Φιλαρμονική Αρναίας του Δήμου Αριστοτέλη. Η όλη εκδήλωση ήταν γεμάτη από ιεροπρέπεια, εθνικό παλμό και κλίμα ενότητος.
Γι’ αυτή την ενότητα έκανε έκκληση ο Σεβ. Μητροπολίτης κατά τη Θεία Λειτουργία, να επικρατήση στην αλληλομαχόμενη και αλληλοσπαρασσόμενη Β. Χαλκιδική. Έκανε έκκληση στους Πολιτικούς να έρθουν αρωγοί στην πρωτοβουλία που παίρνει η τοπική Εκκλησία να ενώση τον λαό και να εκφραστή, μετά από διάλογο, μία ομόφωνη απόφαση για το μέλλον της περιοχής. Ο Σεβασμιώτατος είπε: «Σας περιμένω να ανταποκριθήτε στο κάλεσμα του Επισκόπου».