Την Κυριακή της Πεντηκοστής το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό για την εορτή του Αγίου Νικολάου Καβάσιλα στο ομώνυμο χωριό Ημαθίας.
Μετά το τέλος του εσπερινού και στο πλαίσιο των ΚΒ΄Παυλείων έλαβαν χώρα οι εκδηλώσεις «Καβασίλεια 2016» με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών ομάδων από διάφορες περιοχές.
Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου«Της θύραθεν σοφίας, κάτοχος γενόμενος, της άνωθεν γνώσεως θησαυρός εδείχθης, τη καθαρά σου ζωή, θεόφρον Νικόλαε».
Σε αυτούς τους στίχους του δοξαστικού του Μεγάλου Εσπερινού που ψάλαμε πριν από λίγο συνοψίζει, αδελφοί μου, ο ιερός υμνογράφος τη ζωή και την προσωπικότητα του εορταζομένου και ιδιαιτέρως τιμωμένου στην ενορία σας, αγίου Νικολάου του Καβάσιλα. Συγχρόνως όμως δίδει και μια απάντηση στο ερώτημα που πολλοί διατυπώνουν σε κάθε εποχή αλλά πολύ περισσότερο στις ημέρες μας. Τι είναι άγιος; Και μπορεί σήμερα να είναι κάποιος άγιος;
Η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι εύκολη, γιατί μας την έχει δώσει ο ίδιος ο Θεός. «Άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιός ειμι». Άγιος είναι αυτός που γίνεται σαν τον Θεό. Όχι βεβαίως ως προς την φύση, διότι ο Θεός είναι άναρχος και αιώνιος, απερίγραπτος και αναλλοίωτος, κάτι που δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει ο άνθρωπος, ο οποίος είναι δημιούργημα του Θεού.
Μπορεί όμως ο άνθρωπος να γίνει άγιος ομοιάζοντας τον Θεό ως προς τις ιδιότητες, ως προς αυτές που εμείς οι άνθρωποι ονομάζουμε αρετές, αλλά στην πραγματικότητα είναι ιδιώματα του Θεού τα οποία Εκείνος κατέχει σε απόλυτο βαθμό. Ομοιάζοντάς τον ως προς την αγάπη, τη σοφία, τη μακροθυμία, την υπομονή, την πραότητα και όλα εκείνες αρετές τις οποίες απαριθμεί ως καρπούς του Παναγίου Πνεύματος ο απόστολος Παύλος και με τις οποίες ο άνθρωπος υπερβαίνει την ανθρώπινη αδυναμία και προσεγγίζει τον Θεό.
Για να τις αποκτήσει ο άνθρωπος χρειάζεται προσπάθεια και αγώνα προσωπικό. Χρειάζεται όμως και τη χάρη του Θεού. Διότι, όπως είπαμε ήδη, οι αρετές είναι καρποί του Παναγίου Πνεύματος, και όσο και εάν προσπαθούμε και όσο και εάν αγωνιζόμαστε για να αποκτήσουμε τις αρετές, δεν μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας, εάν δεν έχουμε μέσα μας και το άγιο Πνεύμα. Εάν έχουμε στην ψυχή μας το άγιο Πνεύμα, τότε οι αρετές θα είναι και για μας ο ουράνιος θησαυρός μας, θα είναι αυτός που θα μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε και να γίνουμε οικείοι του Θεού, θα είναι αυτός που θα μας ικανώσει να αποκτήσουμε και εμείς την άνωθεν γνώση και σοφία, την οποία απέκτησε και ο άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας. Και την απέκτησε, αδελφοί μου, γιατί την επιζητούσε· και την επιζητούσε με ζήλο και θέρμη, με υπομονή και επιμονή.
Διέθετε ο άγιος Νικόλαος υψηλή κοσμική σοφία και γνώση. Διέθετε ευστροφία και κατάρτιση επιστημονική αξιοθαύμαστη. Όμως δεν αρκέσθηκε σ᾽αυτήν. Ήθελε να αποκτήσει και την άνωθεν σοφία, γιατί αυτή είναι η πηγή όλων των αρετών. Η άνωθεν σοφία, γράφει ο απόστολος Ιάκωβος, «πρώτον μεν αγνή εστιν, έπειτα ειρηνική, επιεικής, ευπειθής, μεστή ελέους και καρπών αγαθών, αδιάκριτος και ανυπόκριτος». Είναι αυτή που μας διασφαλίζει η παρουσία του αγίου Πνεύματος στην ψυχή μας.
Και την απέκτησε, αδελφοί μου, ο άγιος Νικόλαος, και μάλιστα σε υπέρτατο βαθμό, ώστε ο ιερός υμνογράφος να τον αποκαλεί «της άνωθεν γνώσεως θησαυρόν», με την καθαρότητα της ζωής του. «Της άνωθεν γνώσεως θησαυρός ανεδείχθης τη καθαρά ζωή σου», ψάλαμε.
Η καθαρότητα, λοιπόν, της ζωής είναι η προϋπόθεση της θείας γνώσεως και σοφίας, είναι η προϋπόθεση της παρουσίας του αγίου Πνεύματος στη ζωή μας, είναι η προϋπόθεση της αγιότητος. Και αυτή την καθαρότητα δεν την απέκτησε ο άγιος Νικόλαος μονάζοντας ή ασκητεύοντας σε κάποια απομακρυσμένη έρημο. Την απέκτησε ζώντας στον κόσμο. Ζώντας σε πόλεις μεγάλες και πολύβουες, στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη, όπου οι πειρασμοί και οι προκλήσεις του κόσμου ήταν και τότε πολλοί, όπως είναι και σήμερα, και η αμαρτία πλεόναζε, όπως συμβαίνει και στις ημέρες μας.
Όμως ο άγιος Νικόλαος επέτυχε την καθαρότητα της ζωής με τον αγώνα και την προσπάθειά του αλλά και με τη χάρη του Θεού, ώστε ζώντας στον κόσμο να γίνει κατοικητήριο του Παναγίου Πνεύματος, να γίνει ναός του Θεού και θησαυρός αρετών, να γίνει άγιος.
Η ζωή του και η αγιότητά του δίνουν καταφατική απάντηση, αδελφοί μου, σε εκείνους που διερωτώνται εάν μπορεί να γίνει κανείς σήμερα άγιος. Λένε σε όλους μας ότι μπορούμε να γίνουμε άγιοι, εφόσον η καθαρότητα της ζωής είναι ένας στόχος τον οποίο όλοι μπορούμε να επιτύχουμε, εάν αγωνισθούμε. Είναι ένας στίβος στον οποίο όλοι θα πρέπει να κατέλθουμε και να παλέψουμε, για να μη χάσουμε «το βραβείο της άνω κλήσεως»· για να μη στερηθούμε τον «της άνωθεν γνώσεως θησαυρόν»· για να μην χάσουμε τη βασιλεία του Θεού, την οποία απολαμβάνει και στην οποία ευφραίνεται ο εορταζόμενος άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας, αναμένοντας και όλους εμάς που τον ευλαβούμεθα και τον τιμούμε και πρεσβεύοντας στον Θεό για τη σωτηρία μας.