Την Κυριακή 29 Μαϊου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση των ΚΒ΄ Παυλείων, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Νάουσας, με τίτλο «Στη Μακεδονία του παλιού καιρού» που αφορούσε την λήξη του πνευματικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικολάεφ κ. Πιτιρίμ (από την Ουκρανία) και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση και ευχαρίστησε θερμά τους κατηχητές αλλά και τους γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία.
Στο α΄μέρος της εκδήλωσης η παιδική – νεανική χορωδία του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Πέτκου και η Σχολική Χορωδία του 9ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας υπό την διεύθυνση της κ. Αικατερίνης Μπαμίχα.
Στο β΄μέρος της εκδήλωσης έλαβε μέρος, η τελετή βράβευσης, του 5ου Παύλειου Μαθητικού Διαγωνισμού, του 3ου Διενοριακού τουρνουά σκάκι και των αθλητικών εκδηλώσεων «Δημήτριος Βικέλας 2016».
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ.Διονύσιος Ανθόπουλος, ο οποίος έκανε και την ανασκόπιση του πλούσιου πνευματικού έργου για τη χρονιά που πέρασε.
Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου:
Κυριακή της Σαμαρείτιδος σημερα, και ο Χριστός εμφανίσθηκε να ομιλεί παρά το φρέαρ του Ιακώβ με μία γυναίκα από τη Σαμάρεια, ενώ ήταν γνωστή η έχθρα που χωριζε τους Ιουδαίους από τους Σαμαρείτες· και όχι μόνο να της αποκαλύπτει τα απόκρυφα μυστικα της ζωής της και της ψυχης της, αλλά και μεγάλες πνευματικες αλήθειες· να της αποκαλύπτει το νόημα και την αλήθεια του Θεού. Να της μιλά για την πνευματική λατρεία και το ύδωρ το ζων που ξεδιψά τη ψυχή του ανθρωπου και την οδηγεί από το σκοτάδι στο φως, από την αμαρτία στην αγιότητα· και να την μεταποιεί σε ζωντανό κήρυκα της αληθείας και της θεότητός του.
Λίγα χρόνια αργότερα ο πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύλος προς τιμήν του οποίου η Ιερά Μητρόπολή μας αφιερώνει και φέτος τις εορταστικές εκδηλώσεις των Παυλείων, η έναρξη των οποίων συμπίπτει, όπως κάθε χρονο, με την εκδήλωση της ληξεως του πνευματικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας, ακολουθωντας το παράδειγμα του Χριστού επέλεξε να έρθει «στη Μακεδονία του παλιού καιρού», στην πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη, που η φήμη τους είχε φθάσει από αιωνες και στη δική του πατρίδα, στην Ταρσό της Κιλικίας, για να προσφέρει και στους Μακεδόνες το ύδωρ το ζων, για το οποίο είχε μιλήσει ο Χριστός στη Σαμαρείτιδα, και να αρδεύσει με αυτό τον πνευματικό αγρό των ψυχών τους.
Και δεν περιορίσθηκε μόνο σ᾽ αυτο ο πρωτοκορυφαίος απόστολος. «Ώρυξε φρέαρ» για να αντλούν εις το διηνεκές οι προσφιλείς του Μακεδόνες το ύδωρ το ζων. Γιατί «φρέαρ» πνευματικό ειναι η Εκκλησία μας που συνεχίζει να μας προσφέρει με το έργο και τη διακονία της στον κόσμο το ύδωρ το ζων, τον Χριστό.
Αυτό το ύδωρ προσπαθήσαμε και εμείς να προσφέρουμε σε όλους τους ανθρώπους, τους εγγυς και τους μακράν, με το πνευματικό έργο της Ιεράς μας Μητροπόλεως και κατά το εκκλησιαστικο αυτό έτος, που λήγει επισήμως με την αποψινή εόρτια εκδηλωση.
Προσπαθήσαμε να το προσφέρουμε με κάθε τρόπο, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες της: με τα κατηχητικά σχολεία, τις νεανικές συντροφιές, τις ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Γραφείου νεότητος της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι στο έργο αυτό συμμετείχαν πολλα παιδιά, έφηβοι και νέοι σε όλη την Ιερά Μητρόπολή μας, απολαμβάνοντας τη χαρά της αληθινης φιλίας και συντροφικότητος μέσα στον ασφαλή χώρο της Εκκλησίας και μέσα στη στοργική μητρική της αγκάλη, αλλά και κάτω από τη φροντίδα και την καθοδήγηση των υπευθύνων κληρικών της τοπικής μας Εκκλησίας και των πολυάριθμων συνεργατών του νεανικού και κατηχητικού της έργου που εργάσθηκαν και προσέφεραν με ενθουσιασμό και αυταπάρνηση και αυτή τη χρονιά.
Αποτελεί ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι η τελετή λήξεως του πνευματικού έργου της Ιεράς μας Μητροπόλεως γίνεται φέτος εδώ στη Νάουσα, κοντά στην αρχαία Μίεζα, όπου βρίσκεται το πρώτο πανεπιστήμιο της Ευρώπης, η σχολή του μεγάλου Μακεδόνα φιλοσόφου, του Αριστοτέλη. Και είναι ιδιαίτερη τιμή για μας που στον τόπο μας έζησε και δίδαξε ο κορυφαίος αυτός στοχαστής και επιστήμονας, ο Αριστοτέλης, στον οποίο έχει αφιερώσει η Unesco το έτος 2016, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 2400 ετών από τη γέννησή του.
Με αφορμή, άλλωστε, αυτή την επέτειο αφιερώσαμε και εμείς τα ΚΒ´ Παύλεια στη σχέση του αποστόλου Παύλου με τους Έλληνες φιλοσόφους και διοργανώσαμε τον 5ο Παύλειο μαθητικό διαγωνισμο με θέμα «Στη Μακεδονία του παλιού καιρού», τα βραβεία του οποίου σε όσους διακρίθηκαν θα απονείμουμε στη σημερινή εκδήλωση.
Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να δώσει την ευκαιρία σε όλους όσους συμμετείχαν σ᾽ αυτόν, μικροτερους και μεγαλύτερους, να γνωρίσουν τον σπουδαίο Μακεδόνα φιλόσοφο, τον Αριστοτέλη, που με τη διδασκαλία του όχι μονο δημιούργησε μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της παγκοσμιας ιστορίας, έναν από τους αληθινά μεγάλους της ανθρωποτητος, τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος με το έργο έκανε διάσημο το όνομα της Μακεδονίας και τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη διάδοση του χριστιανισμού, αλλά και επηρέασε και επηρεάζει την παγκόσμια διανόηση και επιστήμη μέχρι τις ημέρες μας.
Ο φιλοσοφικός λόγος του Αριστοτέλη και η πίστη του στον δημιουργό Θεό είναι αυτά που δινουν την απάντηση σε εκείνους που στις ημέρες μας αμφισβητούν τη δυνατότητα του συνδυασμού της πίστεως και της επιστήμης, της πίστεως και του φιλοσοφικού στοχασμού. Είναι αυτά που έκαναν τον μαθητή του, τον μεγάλο στρατηλάτη και βασιλιά Αλέξανδρο να αναγνωρίζει ότι στον πατέρα του οφείλει τη ζωή, «το ζην», αλλά στον δάσκαλό του, τον Αριστοτέλη, οφείλει «το ευ ζην», οφείλει την παιδεία του, οφείλει την προσωπικότητά του, οφείλει τους ανοικτούς ορίζοντες της ψυχής του, τους οραματισμούς και τις ρηξικέλευθες ιδέες του.
Και εάν ο Μέγας Αλέξανδρος τα διδάχθηκε από τον σπουδαίο Αριστοτέλη «στη Μακεδονία του παλιού καιρού», είμαι βέβαιος ότι και σείς, μικρότεροι και μεγαλύτεροι συμμετέχοντες στον 5ο Παύλειο μαθητικό διαγωνισμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως θα ειχατε την ευκαιρία να τα διδαχθείτε αναδιφώντας στην ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό της Μακεδονίας αυτής της εποχης, μιάς εποχής που μπορεί να απέχει από τη δική μας 2400 χρονια είναι όμως ζωντανή, είναι δίπλα μας με τα υπέροχα μνημεία που μας κληροδότησε, ιδιαίτερα εδώ στην Ημαθία, και με τα συγγράμματα του μεγάλου φιλοσοφου Αριστοτέλη.
Θέλω, λοιπόν, να σας συγχαρώ όλους για τη συμμετοχή σας στον διαγωνισμό, και αυτούς που διακρίθηκαν και θα βραβευθούν σε λίγο, αλλά και όλους τους αλλους που προσπάθησαν για το καλύτερο και κέρδισαν από την ωραία τους προσπάθεια.
Θέλω να συγχαρώ και όλους εκείνους που συμμετείχαν και στο 3ο Διενοριακό τουρνουά σκακι και των αθλητικών εκδηλώσεων «Δημήτριος Βικέλας 2016», που εντάσσονται στις δραστηριότητες του Γραφείου νεότητος της Μητροπόλεώς μας.
Θέλω ακόμη να ευχαριστήσω τους συνεργάτες και τους συμπαραστάτες του πνευματικού και κατηχητικού έργου της Ιεράς μας Μητροπόλεως και όσους με κάθε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχία του, αλλά και όσους προετοίμασαν και συμμετέχουν στη σημερινή εόρτια εκδήλωση.
Το πνευματικό και κατηχητικό έργο της Εκκλησίας μας δεν είναι προσωπικό έργο κανενός, είναι ένα συλλογικό έργο που γίνεται μέσα στην Εκκλησία μας, που γινεται με τη χάρη του Θεού και τις πρεσβείες του ιδρυτού της τοπικης μας Εκκλησίας, του πρωτοκορυφαίου αποστόλου Παύλου, προς δόξα του Θεού, η χάρη του οποίου εύχομαι να σας συνοδεύει και την καλοκαιρινή περίοδο μεχρι να συναντηθούμε και πάλι στην αρχή της νέας κατηχητικής χρονιάς.