Της Όλγας Τσιούλφα
Βολές από παντού δέχεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης λιμενικών υπηρεσιών. Η τελευταία έρχεται από το Σύνδεσμο Αποστράτων Λιμενικού Σώματος Αν. Μακεδονίας και Ξάνθης, εντός Λιμένος Καβάλας.
Με επιστολή που κοινοποιείται και στον πρωθυπουργό οι απόστρατοι προτρέπουν τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτη, να επανεξετάσει το σχέδιο γιατί όπως εξηγούν:
«μετά από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των υπηρεσιών του λιμενικού σώματος, που προέβλεπε το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος του σας εισηγήθηκαν και το υπογράψατε, καταργήσατε πολλές λιμενικές αρχές». Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται και δομές της Θράκης, και μάλιστα, «τη στιγμή που άνοιξαν τα σύνορα Βουλγαρίας – Κομοτηνής και Βουλγαρίας – Ξάνθης, θα έπρεπε να τις αναβαθμίσετε λόγω της στρατηγικής θέσης τους στα Βαλκάνια». Αναβάθμιση για εθνικούς αλλά και αναπτυξιακούς λόγους, ζητούν οι απόστρατοι για τις λιμενικές υπηρεσίες της Θράκης. Μάλιστα επισημαίνουν πως βρίσκονται στη διάθεση του υπουργείου σε περίπτωση που ζητηθεί η συμβολή τους για ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Στην αντεπίθεση όμως περνούν και οι εν ενεργεία λιμενικοί. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε χθες με το μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής προκειμένου να ζητήσει τη στήριξη του. Ο λιμενάρχης Λάγους Απόστολος Κυλίτσης, η υπολιμενάρχης Ιωάννα Μαραβέλη και ο επικελευστής Σπύρος Τσίμπλας αποτέλεσαν την αντιπροσωπεία που συναντήθηκε το πρωί με το μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, μετά το αίτημα του τελευταίου. Γνωρίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του μητροπολίτη για το θέμα, «τον ενημερώσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις» είπε μιλώντας στο «Χ» ο Απόστολος Κυλίτσης.
Οι λιμενικοί ενημέρωσαν τον κ. Παντελεήμονα ότι στις υπηρεσίες που καταργούνται, σύμφωνα με το σχέδιο, είναι οι λιμενικοί σταθμοί Φαναρίου και Αβδήρων, ενώ υποβαθμίζεται του υπολιμεναρχείο Πόρτο Λάγους σε λιμενικό τμήμα, υπαγόμενο στο λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης. «Εμείς ενημερώσαμε τον μητροπολίτη για την όποια πίεση μπορεί να ασκήσει προς την κατεύθυνση μετάταξης του υπολιμεναρχείου Λάγους σε λιμεναρχείο και όχι σε λιμενικό τμήμα, θεωρώντας ότι η περιοχή είναι ευαίσθητη». Εξάλλου όπως τόνισε, αυτή αποτελεί και πρόταση του συνδικαλιστικού φορέα των λιμενικών, προκειμένου να απορροφήσει υπαλλήλους από τους καταργημένους σταθμούς Φαναρίου και Αβδήρων. «Εάν καταργηθούν οι δύο σταθμοί αυτοί και γίνει μείωση του προσωπικού, θεωρούμε ότι πρέπει να αυξηθεί η οργανική δύναμη του υπάρχοντος υπολιμεναρχείου Λάγους, να γίνει λιμεναρχείο και να καλυφθεί το κενό της περιοχής», είπε ο λιμενάρχης.
ΣΤΑ 70 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ Η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΥΣ
Από τις εκβολές του ποταμού Νέστου έως τις βραχονησίδες κοντά στη Μαρώνεια, έκταση περίπου 70 ναυτικών μιλίων, εκτείνεται σήμερα η αρμοδιότητα του υπολιμεναρχείου Πόρτο Λάγους. Μια περιοχή ιδιαίτερα μεγάλη και σημαντική καθώς είναι ο φυσικός χώρος αλιείας των μηχανοτρατών του Φαναρίου, της Μαρώνειας, της Καβάλας, της Κεραμωτής. Παράκτιους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς εξυπηρετεί επίσης το υπολιμεναρχείο. Για το λόγο αυτό ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής σκοπεύει όπως δήλωσε στο «Χ» να παρέμβει στα αρμόδια όργανα με το αίτημα να επανεξεταστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών. «Είμαστε σε μία συνεννόηση με τον μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου να γίνει από κοινού μία προσπάθεια, ώστε να σωθεί το Πόρτο Λάγος και έτσι να σωθεί και ο λιμενικός σταθμός Φαναρίου στη Ροδόπη. Ευτυχώς παραμένει η λιμενική υπηρεσία στη Μαρώνεια και δεν μένει αφύλακτος ο νομός μας», σημείωσε ο μητροπολίτης.
Σκοπός είναι οι δύο μητροπολίτες σε συνεργασία και με άλλους φορείς των δύο νομών να πιέσουν τα αρμόδια υπουργεία ώστε να επανεξετάσουν την κατάργηση και υποβάθμιση των λιμενικών υπηρεσιών στη Ροδόπη και την Ξάνθη. «Πρέπει να μας ακούσουν, γιατί εμείς ζούμε εδώ και ξέρουμε τις ανάγκες», κατέληξε ο κ. Παντελεήμων.