Η παρουσίαση της νέας έκδοσης της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Μορφές Αθωνιτών Κρητών» στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης
Παρουσία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, πολλών Κληρικών και ανθρώπων των γραμμάτων παρουσιάσθηκε το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιουνίου η τελευταία έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Μορφές Αθωνιτών Κρητών» στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.
O Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, αναφέρθηκε στους λόγους που τον ώθησαν να συμπεριλάβει το βιβλίο «Μορφές Αθωνιτών Κρητών» στις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως. Στα φοιτητικά του χρόνια είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά και να συνδεθεί με σύγχρονους και επώνυμους Μοναχούς και Ηγουμένους του Αγίου Όρους, εκ των οποίων αρκετοί ήταν Κρήτες.
Ιδιαίτερα, όμως, ακολούθησε την προτροπή του Γέροντος Παϊσίου, που συχνά έλεγε: «Να τα λέτε, να τα γράφετε, να μένουν. Έχουν ανάγκη οι άνθρωποι σήμερα». Όπως υπογράμμισε αισθάνθηκε την υποχρέωση να καταγράψει αυτά που διδάκτηκε από τους Πατέρες του Αγίου Όρους και συγκέντρωσε τα πρώτα στοιχεία για τους Κρήτες Αγιορείτες και για να φανεί η προσφορά και η δυνατή παράδοση της λεβεντογέννας Κρήτης ακόμα και στο Αγιώνυμο Όρος, γιατί δεν έλειψε ποτέ από κανένα εθνικό και εκκλησιαστικό αγώνα. Το έργο αυτό ανέλαβε να συνεχίσει και να φέρει σε πέρας «ο εκλεκτός φιλοαθωνίτης κ. Στιβακτάκης, εξαίρετος δάσκαλος και παιδαγωγός.
Με συστατική επιστολή του Σεβ. κ. Ευγενίου έψαξε στα Αρχεία και τα Μοναχολόγια των ιερών Μονών, συγκέντρωσε στοιχεία για τους Κρήτες Αθωνίτες και με την επιμέλεια του Πανοσιολ. Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κυρίλλου Διαμαντάκη και τη συνδρομή συγγενών και φίλων των Αθωνιτών Μοναχών ήλθε στο φως όλη αυτή η δημιουργία και προσφορά. Τέλος, ο Σεβ. κ. Ευγένιος τόνισε ότι η έκδοση αυτή αφιερώνεται στην ένδοξη και αγιοπνευματική εικοσαετή ευκλεή Πατριαρχία του μόνου Επισκόπου του Αγίου Όρους, του Σεπτού Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος συχνάκις επισκέπτεται το Άγιον Όρος και επιλαμβάνεται των σύγχρονων θεμάτων και προβλημάτων. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να έχουμε τη θεοστήρικτο ευχή του Οικουμενικού μας Πατριάρχου και τις ευχές και προσευχές των Αθωνιτών Πατέρων και ευχήθηκε «εν καιρώ να ανακαλύψομε κι άλλους, που σίγουρα θα υπάρχουν στον αιώνα μας για να συνεχίσουμε τη μεγάλη και ιστορική παράδοση του Ορθοδόξου Μοναχισμού και στις μέρες μας».
Στη συνέχεια ο Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου Κρήτης κ. Γεώργιος Κρασανάκης παρουσίασε τη νέα έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας υπογραμμίζοντας ότι ο αναγνώστης του βιβλίου «γίνεται «περισσότερο φιλοαθωνίτης και φιλόπατρις και αισθάνεται περηφάνεια για τον σύνδεσμο Κρήτης και Αγίου Όρου».
Ο ομιλητής τόνισε ότι ο συγγραφέας του βιβλίου με γλώσσα απλή και εύληπτη βιογραφεί στις 424 σελίδες του ιδιαίτερα καλαίσθητου βιβλίου επιλεγμένες μορφές Κρητών Αθωνιτών, οι οποίοι «θείω και επουρανίω έρωτι πυρωθέντες» εγκατέλειψαν οικεία βουλήσει τη γενέτειρά τους Κρήτη και μεταφυτεύθηκαν στο Άγιον Όρος αναδεικνυόμενοι «άνθη μυρίπνοα» που άντλησαν από τις πηγές του το «ζων ύδωρ» της πίστεως. Όπως σημείωσε ο κ. Στιβακτάκης βιογραφεί 34 Κρήτες Αγιορείτες Μοναχούς, που έζησαν στην Αθωνική Πολιτεία από τον 15ο έως και τον 20ο αιώνα με τελευταίο τον Δαμασκηνό τον Κουτλουμουσιανό που κοιμήθηκε εν Κυρίω το 2005. Ο κ. Κρασανάκης με λόγο γλαφυρό και περιεκτικό ανέφερε ενδεικτικά αποσπάσματα από τη ζωή και το έργο πολλών εκ των 34 βιογραφούμενων Κρητών Μοναχών του Άθω, οι οποίοι έζησαν «υστερούμενοι, θλιβόμενοι, κακουχούμενοι», ως άσαρκοι, ενσαρκώνοντας όμως τις χριστιανικές αρετές. Σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, «μοναχός εστίν ο πάντων χωριστής και πάσι συνηρμομένος», καθώς έχει ως βασικό γνώρισμα της βιωτής τους την ξενιτεία και το ασκητικό φρόνημα και τους ατελείωτους πνευματικούς αγώνες. Καταλήγοντας ο κ. Κρασανάκης, που έκανε τη διάκριση των Αθωνιτών Κρητών σε τρεις κατηγορίες ανάλογα την κατά κόσμον μόρφωσή τους, τόνισε ότι όλοι τους υπήρξαν δέντρα αγλαόκαρπα, βαθιά ριζωμένα στα αγιασμένα χώματα της Αγιορείτικης γης, οι οποίοι ασκήτευσαν και αγίασαν «Eν ερημίαις πλανώμενοι και όρεσι και σπηλαίοις και ταις οπαίς της γης».
Τέλος, ο συγγραφέας κ. Αντ. Στιβακτάκης αναφέρθηκε στα παιδικά βιώματά του που του δημιούργησαν τα πρώτα νοσταλγικά φτερουγήμτα προς το Άγιον Όρος και στην επιθυμία να καταγράψει την αγία βιωτή των εξαϋλωμένων ασκητών και νηπτικών Κρητών μοναχών, οι οποίοι κατέφυγαν στην «βαθυτέρα έρημο» του Αγίου Όρους για να ασκητεύσουν αναζητώντας τις πηγές των υδάτων, και ευχήθηκε οι οσιακές μορφές τους να αναπαύσουν τις ψυχές μας και να μας βοηθήσουν να επιμείνουμε στον πνευματικό αγώνα και την πορεία μας για τον αγιασμό και τη σωτηρία. Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσοι κατέθεσαν στο «πνευματικό ταμείο» για την έκδοση του βιβλίου, και ιδιαιτέρως τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο, ο οποίος προθύμως ανέλαβε τη δαπάνη και συμπεριέλαβε την παρούσα μελέτη στις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, τον παριστάμενο Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και τον ομιλητή κ. Γ. Κρασανάκη για την «εις βάθος και πλάτος παρουσίαση του βιβλίου».
Η εκδήλωση, που προλόγισε και παρουσίασε ο Εκπαιδευτικός κ. Εμμ. Δρακάκης, Διευθυντής των Γενικών Κρατικών Αρχείων Ηρακλείου, έκλεισε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος χαρακτήρισε την βραδιά ευλογημένη καθώς παρουσιάσθηκε ο «μέγας πλούτος» της μοναστικής παράδοσης της Αγιώνυμης πολιτείας, του ασκητικού φρονήματος και του ορθόδοξου χριστιανικού ήθους και ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και όλους τους παρευρισκομένους.
Στη βιβλιοπαρουσίαση παρέστησαν, εκτός από τους δύο Σεβ. Αρχιερείς και τους Κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο Πρόεδρος του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης κ. Γ. Βεργιτσάκης, ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης κ. Ν. Μαρκάκης, Καθηγητές Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέμου Θεολόγων και Σχολικός Σύμβουλος κ. Γ. Στριλιγκάς, ο Διευθυντής της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου κ. Δημ. Σάββας και αρκετός κόσμος.