Με αφορμή την εορτή του Αγίου Νεκταρίου ο πιστός λαός της Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου θα έχει την ευλογία να προσκυνήσει και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ολυμπιωτίσσης που την συνοδεύει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτων.
Η άφιξις και η υποδοχή της ιεράς εικόνος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Νοεμβρίου και ώρα 17:00 (5μ.μ.) εις τον περιαύλειον χώρον του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Χανίων.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί δέησις προς την Ιερά εικόνα, προσφώνηση από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Δαμασκηνόν και αντιφώνηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτων.
Στις 17.30 (5.30μμ) θα τελεστεί ο πανηγυρικός εόρτιος Εσπερινός στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Χαρίτωνος.
Στις 20.00 θα τελεστεί η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Παναγία ενώ στις 21.00 θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία (αγρυπνία).
Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου ανήμερα της εορτής του Αγίου Νεκταρίου θα τελεστεί ο Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο με τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτωνα και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνόν.
Η ονομασία «Παναγία Ολυμπιώτισσα» οφείλεται στο γεγονός ότι η εικόνα προέρχεται από παλιό μοναστήρι της Καρυάς Ολύμπου. Όταν διαλύθηκε το μοναστήρι αυτό, η εικόνα μεταφέρθηκε στη μονή της Ελασσόνας. Δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία αυτής της μεταφοράς διότι χάθηκαν τα παλιά ιστορικά στοιχεία κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, όπως αναφέρεται σε χειρόγραφο της μονής. Από το ίδιο χειρόγραφο όμως προκύπτει ότι σύμφωνα με προφορική παράδοση παλαιότερων πατέρων της μονής η μεταφορά έγινε κατά τους βυζαντινούς χρόνους.
Ο θρύλος της Εικόνας της Παναγίας
Σύμφωνα με ένα θρύλο, μετά τη διάλυση της Μονής της Καρυάς, η εικόνα της Παναγίας με θαυματουργό τρόπο ξεκίνησε για να έρθει στην Μονή της Ελασσόνας. Την νύχτα ένας βοσκός είδε να βγαίνει ένα περίεργο φως από σωρό άγριων χόρτων. Καθώς φοβήθηκε, έριξε μία πέτρα προς το μέρος απ΄ όπου ερχόταν το φως. Αμέσως ένοιωσε το χέρι του να παραλύει και τρομαγμένος επέστρεψε στην Καρυά και διηγήθηκε το γεγονός στους συγχωριανούς του. Την επόμενη μέρα, πήγαν όλοι μαζί στο σημείο εκείνο και, αφού έψαξαν, βρήκαν την εικόνα της Παναγίας στην οποία ήταν σφηνωμένη η μικρή πέτρα που είχε πετάξει ο βοσκός. Αμέσως ο βοσκός μετανόησε και το χέρι του έγινε καλά. Οι κάτοικοι της Καρυάς με λιτανεία μετέφεραν την εικόνα στην Μονή της Ελασσόνας.
Η εικόνα της Παναγίας
Σημείο αναφοράς του ναού είναι η εικόνα της Παναγίας Θεοτόκου ζωγραφισμένη επί ξύλου, διαστάσεων 0,11 x 0.07 μ.Η Παναγία απεικονίζεται ορθή, με χέρια σταυρωμένα σε στάση προσευχής. Η παλαιά μικρή εικόνα αυξήθηκε σε διάσταση με την πάροδο των αιώνων. Αρχικά στο κεντρικό σημείο της εικόνας τοποθετήθηκε ένα εικονογραφημένο πλαίσιο όπου απεικονίζονται δύο άγγελοι εκατέρωθεν της Θεοτόκου, επιστέφοντάς την με βασιλικό στέμμα. Αργότερα προστέθηκε ένα ακόμα μεγαλύτερο πλαίσιο. Πρόκειται για ένα αργυροεπίχρυσο κάλυμμα σε τρία διαφορετικά διαζώματα περιμετρικά της Θεοτόκου. Στο κάτω μέρος της εικόνας σώζεται επιγραφή που χρονολογεί την ανακαίνιση της εικόνας στις 15 Απριλίου του 1893, καθώς και τα ονόματα αυτών που την φιλοτέχνησαν «Νικολάου και Πέτρου Κουτσιάφτη εκ Καλαρρυτών και Αδελφών της Μονής Θεοφάνους και Αβεκίου των Ιερομονάχων». Επάνω αριστερά της εικόνας διακρίνεται σε ανοιχτό κυκλικό σημείο η σφηνωμένη πέτρα του βοσκού, που στάθηκε αφορμή να πλασθεί ο θελκτικός θρύλος που αναφέρθηκε.