Το Μεγαλοβδόμαδο και το Πάσχα στα Επτάνησα έχουν έχουν ένα δικό τους, εντελώς χαρακτηριστικό, χρώμα. Εχουν, επίσης, ξεχωριστό τυπικό στις θρησκευτικές τελετές και πανάρχαια έθιμα, που οι κάτοικοι τα σέβονται και τα τηρούν με μοναδική φροντίδα και ευλάβεια. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται κανονικά σ’ όλους τους Ιερούς Ναούς η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, χωρίς όμως λιτάνευση των Επιταφίων τους.
Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων η Ακολουθία αυτή, σύμφωνα με παμπάλαιο έθιμο, δε γίνεται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 2.00 το πρωί. Οι Επιτάφιοι δε στολίζονται με λουλούδια, επειδή είναι ξυλόγλυπτοι, με επένδυση φύλλου χαρτιού και βελούδου, δηλαδή πραγματικά έργα τέχνης.
Στις 4.15 περίπου το πρωί έγινε η έξοδος του Επιταφίου στην πόλη όπου επιστρέφει γύρω στις 5.30 στο ναό, και συνεχίζεται η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου. Ο ωραιότατος ύμνος “Τον Κύριο υμνείτε…”, τονισμένος και αυτός στην Ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική, σηματοδότησε την ξακουστή “Gloria”(δόξα) ή το “κομμάτι” (Πρώτη Ανάσταση) και το σπάσιμο των πήλινων σταμνών στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.